Varm bruschetta med tomat och burrata

Låt mig presentera vad vi äter här hemma när vi inte orkar laga mat – varm bruschetta med tomat och burrata! Eftersom det är så gott så lagar vi det även om vi skulle orka laga mat. Det här tröttnar man inte på i första taget!
Perfekt mat på söndagskvällar! (Eller fredagskvällar.)
Burrata- och tomatbruschetta är toppen att laga på söndagkvällar. Kanske att man festat till det med ett surdegsbröd till helgfrukosten som man har några skivor kvar av, och kanske att man har lite tomater på köksbänken som sjunger på sista versen och en halv basilikaplanta i köksfönstret?
Burrata kanske man får köpa till, men ruvar man på en mozzarellaost i kylen går det lika bra. Gärna en buffelmozzarella. Burrata är ju egentligen främst en gräddigare och krämigare version av mozzarella. Lyxvarianten, liksom.
Stek tomaterna lite lätt i stekpannan
Jag brukar skära tomaterna i mindre bitar, steka dem på låg värme i stekpannan ihop med lite olivolja, honung och balsamvinäger, och sedan skedar jag upp röran på stekta eller rostade skivor surdegsbröd som jag gnidit en halverad vitlöksklyfta mot. Lite som när man gör den spanska klassikern pan con tomate.
Man måste inte steka tomaterna, men så här års när de ändå inte är i säsong här hemma tycker jag att det är gott att värma dem, för det gör att burratan smälter lite lätt också.
Sedan är det bara att salta, peppra och strö på lite basilikablad! Kvällen är räddad!
Skriv utBruschetta med tomat och burrata
Varm bruschetta med tomat och krämig burrata räddar kvällen när man inte orkar laga mat men ändå vill äta något riktigt gott!
- Förberedelser: 10 min
- Tillagningstid: 15 min
- Total tid: 25 min
- Antal portioner: 2 1x
Ingredienser
- ca 400 g tomater (t ex små romanticatomater)
- ca 1 msk olivolja till stekning
- 1 tsk vit balsamvinäger
- 1 tsk flytande honung
- salt och peppar
- 4 skivor surdegsbröd
- ca 2 msk olivolja till brödskivorna
- 1 vitlöksklyfta
- en näve basilikablad
Instruktioner
Börja med att lägga fram burratan i rumstemperatur så att den inte är alldeles kylskåpskall.
Skär tomaterna i mindre bitar, tex i 4 bitar om det är cocktail- eller romanticatomater.
Värm lite olivolja i en stekpanna och låt tomaterna bli varma och såsa till sig lite i stekpannan i ett par minuter. (De ska inte hårdstekas.) Smaka av med vit balsamvinäger, honung, salt och peppar, och ta sedan från värmen.
Brödskivorna kan man antingen rosta, köra i ugnen i ca 10 minuter på 200 grader eller steka i olivolja i samma stekpanna där tomaterna stektes nyss. (Jag gör det sistnämnda alternativet.) 2 msk olivolja i ingredienslistan är till att ringla över bröden antingen före eller efter de körs i ugnen, har rostats färdigt, eller om du som jag steker dem.
När bröden är varma och lite knapriga – halvera en vitlöksklyfta och gnid snittytan mot varje brödskiva. (Du behöver inte skala vitlöksklyftan, det går bra ändå.)
Skeda upp tomatröran på brödskivorna. Är den väldigt rinnig kan du låta varje sked rinna av lite för att det inte ska bli för blött på bröden. Bryt burratan i bitar och fördela bitarna på tomatmackorna. Dra ett extra varv med pepparkvarnen över varje bröd, salta lite och strö på basilikablad som du delar i mindre bitar med händerna. Färdigt!
Den som hellre vill addera lite färska spenatblad kan dela bröden i krutongbitar istället och göra en italiensk brödsallad av det istället, eller panzanella som det också heter.
Hur många grader kör du i ugnen? Vilken funktion?
Om jag kör brödet i ugnen innan jag lägger på toppingen kör jag det i mitten av ugnen på vanlig, hederlig över- och undervärme på 200C i ca tio min. Men oftast brukar jag bara torka ur tomatresterna från stekpannan som blivit kvar med lite hushållspapper, ha i rejäla mängder smör och steka bröden i stekpannan. 🙂