Pan con tomate
När vi bodde i Spanien åt vi ofta tapas-klassikern Pan con tomate. Dels för att det var så gott, och dels för att det var den billigaste tapasen av alla. Dyra tapas med avancerade smaker var inget man ville lägga pengarna på som tjugoåring, men Pan con tomate slank ju alltid ner. Pan con tomate är, rakt översatt; bröd med tomat. Och det är SÅ enkelt – man tar bara en skiva bröd, rostar den, halverar en vitlöksklyfta och gnider snittytan mot det rostade brödet, och sedan gör man samma sak med en tomat. Vitlöken ger mer smak än man tror, och tomat är ju alltid gott. Speciellt i Spanien där de är solmogna och sällan smakar kopieringspapper.
Den enda nackdel jag kan se med pan con tomate är att det inte går att förbereda i förväg, eftersom brödet lätt svampar till sig efter att man har gnidit en mogen, halverad tomat mot det. Men det är lättfixat – det är bara att servera tomaten vid sidan om istället! Förslagsvis som en röra som man själv får lägga på sin rostade brödbit med hjälp av en liten sked. Då bevaras knaprigheten i brödet, och man kan dessutom passa på att hjälpa tomatsmaken på traven lite. Ha i lite salt, peppar och olivolja till exempel.
Så – nästa gång du bjuder till middag och vill servera något trevligt förrättsplock men inte vill ruinera dig på charkuterier – bjud på pan con tomate! Och har du fått skatteåterbäring och känner dig generös kan du alltid servera lite serranoskinka till som man ofta gör i Spanien. Det gör inget om brödet du använder har någon dag på nacken, det ska ju ändå rostas. Känn dig lite spansk och servera sangria till, när du ändå är igång. Kanske att en sangria rosé passar bra så här års?
Skriv utPan con tomate
Spanjorernas nationaltapas som både stora och små gillar. I originalversionen gnids en tomathalva mot brödet, här serveras tomatröran vid sidan av för att brödet ska behålla sin knaprighet.
- Total tid: 15
- Antal portioner: 4 1x
Ingredienser
- 4 normalstora tomater
- 2 msk olivolja
- Flingsalt
- Grovmalen svartpeppar
- 6 skivor surdegsbröd
- 1 vitlöksklyfta
- Ca 16–20 skivor spansk serranoskinka (kan uteslutas)
Instruktioner
Börja med tomatröran. Halvera tomaterna och lägg dem i en mixer. Mixa några varv, några sekunder räcker, så att tomaterna krossas till en lite grövre röra bara. Smaka av tomatröran med olivolja, salt och peppar.
Skiva och halvera surdegsbrödet så att du får 12 st halva brödskivor. Skiva brödet tunt, och rosta skivorna i brödrost.
Halvera vitlöksklyftan och gnugga dess snittyta mot de rostade brödskivorna.
Lägg upp tomatröran i en skål och servera ihop med brödet. Bjud serranoskinka till, om du vill.
Vilken sommarfeeling!
Eller hur? Skulle kunna äta det här varje dag just nu! 🙂