Förrätter Jul Snacks

Grönkålschips

Nu kan jag också sälla mig till den nyttiga skara som testat det här med grönkålschips! Min nyttighetsfaktor kan dock vara värd att diskutera, men grönkålschips har jag gjort i alla fall. Mest i experimentsyfte, bör erkännas. Jag ratade mataffärens köpegrönkål och stegade ut på åkern i Björnhovda ihop med Ing-Marie på Sunt och Grönt där vi brukar köpa ekologiska grönsaker, och plockade grönkålen själv. Glad i hågen stoppade jag in min organiska grönkål i ugnen och satte mig i fåtöljen en stund. När det var dags att titta till chipsen var de redan kolsvarta. Jag provsmakade och tänkte att ”nog för att jag utgår ifrån att det här nyttiga tjafset ska smaka illa, men inte SÅ illa”. Så jag fick kräla tillbaka till ICA och köpa deras grönkål, sänka ugnsvärmen och passa chipsen som en hök. Den här gången gick det mycket bättre, och smaken var också avsevärt bättre. Men tillåt mig vara ärlig – jag föredrar klassiska potatischips alla gånger. Men det var kul att prova, och det är ett nyskapande tilltugg till välkomstdrinken. Speciellt om man bjuder hem hälsosamma människor. 
Grönkålschips
ca 100 g grönkål
3 msk olivolja
flingsalt efter smak
Sätt ugnen på 175C. Skär bort mittenstammen på grönkålen och riv bladen i lagom stora bitar. Skölj grönkålen och låt den torka. Blanda grönkål med olivolja och flingsalt i en bunke, och massera in olivoljan i bladen. Bred ut bladen på en plåt med bakplåtspapper, och se till att de inte ligger för tätt. Sätt in plåten i mitten av ugnen, och ta ut den efter ca 12-13 minuter. Passa noga så att det inte bränns. Grönkålschipsen ska fortfarande vara mörkt gröna, och frasiga.
9 december, 2015

2 kommentarer

  1. Attans, vilken besvikelse när den ekologiska "brann upp"… Jag tycker inte att grönkålschips kan ersätta potatischips som snacks men håller med om att det är gott på sitt sätt. Jag har faktiskt kvar några stånd grönkål i mitt trädgårdsland. De ska skördas på själva julafton och lagas i tre varianter till kalkonen vi ska äta. Mums på det!

Svara

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration