Förrätter Jul

Tilltugg till glögg med ädelost och sharon

Tilltugg till glögg sharonfrukt ädelostRecept på snittar till glögg kan man aldrig få för många av! Och faktum är att det inte finns så värst många recept att tillgå på just detta ute i cyberspace, så här kommer ett prima recept på snittar till glögg som man kan servera på glöggminglet hela december. De är lika goda till glöggen som till en välkomstdrink på en decembermiddag, eller att servera på jul- eller nyårsafton.

Så här års är det ju säsong för sharonfrukt, och efter att ha googlat på vad skillnaden egentligen är mellan kakifrukt, sharonfrukt och persimon kan jag förtälja att det är ungefär samma sak. Eller typ, det visade sig att sharonfrukt är en kaki/persimon som vidareutvecklats i Israel. Något luddigt, men hur som haver – gott är det. Jag lärde mig även att frukten inte är dålig om den är mjuk eller har små bruna fläckar, då är den bara riktigt mogen och söt. Smaken påminner lite om söta plommon och dadlar, och den ska förvaras i kylen. Rent konsistens- och storleksmässigt är den ungefär som en tomat. Så nu vet vi det! Den passar perfekt i en snitt som denna ihop med ost, parmaskinka med sälta och söt dadel. Den som vill kan säkert klicka på lite marmelad av något slag också. Andra goda tilltugg till glögg är ostbollar med pecorino och ricotta och saffransmarinerad Västerbottensost.

Skriv ut

Tilltugg till glögg med ädelost och sharon

Tilltugg till glögg i form av en snitt med julens smaker; ädelost, sharonfrukt och dadlar, på ett litet kex med en bit parmaskinka. Perfekt som drinktilltugg till adventsminglet, på julmiddagen eller nyårsafton.

  • Total tid: 15 min
  • Antal portioner: 15 snittar 1x

Ingredienser

Scale
  • 15 små kex (klassiska kex att servera till t ex ost)
  • en bit ädelost (ca 75 g)
  • 3 sharonfrukter/kaki
  •  7 skivor parmaskinka
  • 57 dadlar

Instruktioner

Skär sharonfrukten i skivor, och skär varje skiva i 4 tårtbitar. Skär ädelosten i munsbitar, dela upp parmaskivorna i mindre bitar och skär dadlarna i 2-3 bitar per dadel. Sedan är det bara att montera! Bygg glöggsnitten som på bilden; lägg kexet i botten, lägg på 3-4 bitar sharonfrukt, lägg på en bit ädelost, sedan en bit parmaskinka och överst en bit dadel. Färdigt!

6 december, 2018

Svara

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration