Tilltugg till glögg med ädelost och sharon
Recept på snittar till glögg kan man aldrig få för många av!
Och faktum är att det inte finns så värst många recept att tillgå på just detta ute i cyberspace, så här kommer ett prima recept på snittar till glögg som man kan servera på glöggminglet hela december.
De är lika goda till glöggen som till en välkomstdrink på en decembermiddag, eller att servera på jul- eller nyårsafton.
Sharonfrukt, kakifrukt eller persimon?
Så här års är det ju säsong för sharonfrukt, och efter att ha googlat på vad skillnaden egentligen är mellan kakifrukt, sharonfrukt och persimon kan jag förtälja att det är ungefär samma sak.
Eller typ, det visade sig att sharonfrukt är en kaki/persimon som vidareutvecklats i Israel. Något luddigt, men hur som haver – gott är det.
Jag lärde mig även att frukten inte är dålig om den är mjuk eller har små bruna fläckar, då är den bara riktigt mogen och söt. Smaken påminner lite om söta plommon och dadlar, och den ska förvaras i kylen.
Rent konsistens- och storleksmässigt är den ungefär som en tomat. Så nu vet vi det! Den passar perfekt i en snitt som denna ihop med ost, parmaskinka med sälta och söt dadel. Den som vill kan säkert klicka på lite marmelad av något slag också.
Tips på fler glöggsnittar
Något annat jag ofta gör och serverar som små glöggsnittar är kuber av saffransmarinerad Västerbottensost. Hur gott som helst!
Toppa gärna med en klick tomatmarmelad eller någon annan god marmelad som inte är så söt. (Funkar dock toppen utan toppingen också!) Servera gärna på fröknäcke.
Skriv utTilltugg till glögg med ädelost och sharon
Tilltugg till glögg i form av en snitt med julens smaker; ädelost, sharonfrukt och dadlar, på ett litet kex med en bit parmaskinka. Perfekt som drinktilltugg till adventsminglet, på julmiddagen eller nyårsafton.
- Total tid: 15 min
- Antal portioner: 15 snittar 1x
Ingredienser
- 15 små kex (klassiska kex att servera till t ex ost)
- en bit ädelost (ca 75 g)
- 3 sharonfrukter/kaki
- 7 skivor parmaskinka
- 5–7 dadlar
Instruktioner
Skär sharonfrukten i skivor, och skär varje skiva i 4 tårtbitar. Skär ädelosten i munsbitar, dela upp parmaskivorna i mindre bitar och skär dadlarna i 2-3 bitar per dadel. Sedan är det bara att montera! Bygg glöggsnitten som på bilden; lägg kexet i botten, lägg på 3-4 bitar sharonfrukt, lägg på en bit ädelost, sedan en bit parmaskinka och överst en bit dadel. Färdigt!