Bröd Jul

Knaprigt och smakrikt fröknäcke

fröknäcke

Det här receptet på fröknäcke är så gott! Jag tror att det är knaprigheten, sältan och alla frön som gör det så gott, och det passar verkligen perfekt till ost och marmelad.

Uppskattas av både stora och små

Fröknäcke med ostkräm

Och som bonus – mina svårflirtade barn gillar det! Min bonussvärmor Anette har alltid en burk fröknäcke i skafferiet, och alla hennes barnbarn älskar det, så det går åt!

Hon måste ha bakat det här fröknäcket en bra bit över hundra gånger. Därför är det hennes recept jag använder – vältestat och uppskattat!

Ingredienser

Ingredienser till fröknäcke

För att baka fröknäcke behöver du solroskärnor, linfrön, sesamfrön, rapsolja, kokande vatten, salt till fröknäcket och flingsalt att ha ovanpå, och sist men inte minst – majsmjöl. (Mått och mängd hittar du längre ner i inlägget.)

Skillnaden mellan majsmjöl och Maizena

Det är alltså inte Maizena du ska ha i här, utan majsmjöl. Står det inte bland de vanliga mjölsorterna i butiken brukar det stå bland de glutenfria produkterna. (Detta fröknäcket är för övrigt glutenfritt.) Jag brukar köpa majsmjöl från Risenta i en gul påse.

Maizena, som ju faktiskt är ett varumärke, är en majsstärkelse som är utvunnen ur majskornet. Det är ett vitt pulver som inte kan ersätta själva majsmjölet, och som gör att såser och smeter tjocknar.

Majsmjöl däremot är ljusgult och gjort av hela det nermalda majskornet. Så se till att det är majsmjöl som du får med dig hem från affären!

Så bakar du fröknäcke

Baka fröknäcke

Att göra sitt eget fröknäcke är busenkelt! Rör samman alla ingredienser utom det kokande vattnet och flingsaltet som du ska ha ovanpå i en bunke, och när du gjort det tillsätter du det varma vattnet.

Fröknäcke glutenfritt

Sedan brer du ut smeten på en plåt med bakplåtspapper med hjälp av en slickepott.

Strö över flingsalt, och grädda det i ugnen på 150C i cirka en timme.

Recept på fröknäcke

Stäng av ugnen efter en timme, och låt gärna fröknäcket stå kvar på eftervärmen tills både ugn och fröknäcke har svalnat helt.

Bryt sedan knäcket i bitar, förvara det i lufttät burk och känn dig nöjd med dig själv som gjort hembakat knäckebröd! Fröknäcket håller länge i burken (såvida ingen äter upp det).

Gott att servera till fröknäcke

Saffransmarinerade ostsnittar till glöggminglet

Fröknäcke passar perfekt på ostbrickan, och runt jul brukar jag lägga bitar av saffransmarinerad Västerbottensost ovanpå bitar av fröknäcke och servera det som snittar till glögg. Blir jättegott med en liten klick tomatmarmelad på också, vill jag lova!

Tips på marmelad att servera till

Päronmarmelad med kardemumma och vanilj

De flesta sorters marmelad passar perfekt till fröknäcke. Min favoritmarmelad är denna päronmarmelad med kardemumma och vanilj.

Då päron säljs året om i fruktdisken blir det en uppskattad och billig present att ge bort – hembakat fröknäcke ihop med hemgjord marmelad!

Päronmarmelad med ingefära och rosmarin

Vill du ha en marmelad som är åt det friskare hållet i smaken så är den här päronmarmeladen med ingefära och rosmarin också jättepopulär.

Äppelmarmelad-vanilj-salt-karamell

Även äpplen går att få tag på året runt, och denna äppelmarmelad med salt karamell och vanilj är perfekt till fröknäcke och ost!

Skriv ut

Knaprigt och smakrikt fröknäcke

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Lättlagat fröknäcke som uppskattas av både stora och små! Knaprigt med härlig sälta, och gott till ost och marmelad.

  • Författare: Helena
  • Förberedelser: 10 min
  • Tillagningstid: 1 timme
  • Total tid: 70 minuter
  • Antal portioner: 10 1x

Ingredienser

Scale
  • 0,5 tsk salt
  • 1 dl solroskärnor
  • 0,5 dl linfrön
  • 0,5 dl sesamfrön
  • 2 dl majsmjöl (inte Maizena, utan majsmjöl)
  • 0,5 dl rapsolja
  • 2 dl kokande vatten

———-

  • lite flingsalt till garnering

Instruktioner

Sätt ugnen på 150C.

Rör samman alla ingredienser i en bunke (utom flingsaltet) och häll i vattnet sist.

Bred ut smeten på en plåt med bakplåtspapper och strö lite flingsalt över den. Grädda i mitten av ugnen i ca en timme.

Låt gärna knäckebrödet få stå kvar en timme på eftervärmen efter att du stängt av ugnen, och bryt sedan knäcket i bitar. Förvara i lufttät burk.

Tips till servering! Gör en ostkräm genom att mixa 150 g riven prästost med 4 msk crème fraiche. Smaka av med svartpeppar och bre på fröknäcket. Toppa med lite nyklippt krasse och servera.

4 december, 2024

6 kommentarer

  1. Åh så gott det låter! Jag älskar ost o kex!
    Tror du man kan ta nåt annat mjöl än majs? Och vilket i så fall? Om man nu har svårt att hitta majsmjöl.

    1. Alltså, man kan ju alltid prova med vanligt mjöl, jag vet inte hur det blir, men det borde ju funka det med tycker jag. Jag bor på Öland och trodde inte min matbutik skulle ha majsmjöl, men det hade de! Det brukar stå borta bland de glutenfria produkterna, de flesta butiker brukar ha ett litet sortiment av glutenfria varor.

Svara

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ Bara en kaka till på Facebook för ännu mer matinspiration

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ Bara en kaka till på Facebook för ännu mer matinspiration