Scones
Scones! Detta älskade klassikerbröd som är vad de flesta lär sig att baka som sitt allra första bröd. Jag minns att vi hade en A4-formad, tunn kokbok hemma i kökslådan där jag växte upp, boken var gjord för barn, tecknad och med ringpärm. Vi bakar och lagar mat hette den. Efter en snabb sökning på nätet ser jag att den säljs fortfarande! Kanske att ni är fler som minns den? Syrran och jag lärde oss att baka scones tack vare den boken, och gjorde det varje år på Mors Dag. Receptet garanterar succé varje gång, oavsett om man är åtta eller fyrtio.
Precis som receptet är bilden gammal, men inte lika gammal! När jag startade bloggen 2009 var det superinne med hela Shabby Chick-eran, och blommiga textilier från Green Gates syntes på var och varannan matbild. Jag har kvar mina, för de gör mig glad. Och det gör bilden också, och receptet på scones med för den delen. Och allt som ”spark joy” ska man ju spara enligt rensarexperten Marie Kondo, eller hur?
Även om vi ofta gör nattjäst bröd på helgerna eller unnar oss frallor från bageriet nere i hamnen då och då, så är nybakta scones otroligt svårslaget. Och våra kräsna barn älskar det!
Skriv utScones
Älskade scones! Inget slår nybakade scones på söndagsmorgonen, och det här receptet kan alla göra, både barn och vuxna!
- Förberedelser: 10 min
- Tillagningstid: 15 min
- Total tid: 25 min
- Antal portioner: 4-5 1x
Ingredienser
- 8 dl vetemjöl
- 1 tsk salt
- 4 tsk bakpulver
- 100 g kallt smör
- 3 dl mjölk
Instruktioner
- Sätt ugnen på 250C och klä en plåt med bakplåtspapper.
- Mät upp mjöl, salt och bakpulver i en bunke, och tillsätt sedan smöret skuret i mindre bitar och mjölken.
- Blanda med händerna tills du får en deg som håller ihop. Dela den i två lika stora delar och daska ut delarna på plåten. Deppa inte ifall degen är kletig, för det gör inget, det kommer att bli toppengott ändå.
- Platta ut de två sconesen lite med händerna och rista in ett par snitt tvärs över varje scones där du sedan kommer att vilja bryta dem i fyra delar. Nagga lite med en gaffel. Grädda i mitten av ugnen tills sconesen fått fin färg, ca 13 minuter.
Vilken fin tradition att käka scones varje söndagmorgon 🙂 Jag och Kristian gör scones då och då enligt detta recept:
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 krm sat
50 g smör
250 g keso ( fibercottage cheese eller naturell keso)
Blanda ihop alla ingredienser och grädda i ugnen (250 grader) i 15 minuter.
Sconsen kan bli lite kladdiga men sååå goda med ost och lite sylt på 🙂
Kram Emelie
Det låter som ett toppenrecept det också, tack för tipset! 🙂