Kakor

Chokladbollar

Chokladbollar

Jag tror nog att de allra flesta redan vet hur man gör chokladbollar och har gjort det sedan de var små, men själv letar jag efter mått och mängder varje gång jag ska baka chokladbollar med barnen och undrar alltid ifall det var tre eller fyra deciliter havregryn man skulle ha. Och hur mycket kaffe var det, och mycket kakao och socker? Det enda jag brukar vara säker på är att man utgår ifrån 100 gram smör.

Efter noggrant (om det är noggrant när köket ser ut som Jerusalems förstörelse efteråt ska jag låta vara osagt, men feng shuin tenderar att lysa med sin frånvaro när barnen är med och bakar) provbakande genom åren har jag kommit fram till att följande mått och mängd ger bäst resultat, i alla fall enligt våra smaklökar.

Kaffet kan såklart uteslutas helt om barnen vägrar, men ofta gör det bara chokladbollarna godare, och jag har aldrig hört dem påpeka att chokladbollarna smakar kaffe. Nu häller de glatt i kaffet själva, men i början kan jag ha hällt i det i smyg.

Chokladbollar är ju och förblir barndomens bakverk nummer ett. Det första man lär sig att baka, och det första man sedan bakar tillsammans med sina egna barn. Efter förskolan, på helger, lov och vab-dagar. Men vab-kakorna brukar av förståeliga skäl vara impopulära på jobbfikat dagen efter. De får man behålla för sig själv. Ifall det ens har blivit några kvar, vill säga. Vi bakade precis en dubbel sats här hemma, och jag har för säkerhets skull gömt undan en liten låda långt in i kylen som Olof och jag ska kalasa på ikväll när barnen har lagt sig.

Skriv ut

Chokladbollar

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Snabbt och enkelt recept på chokladbollar som alla älskar! Just dessa blir extra goda med en nypa salt och en skvätt kaffe i.

  • Författare: Helena
  • Förberedelser: 5 min
  • Tillagningstid: 10 min
  • Total tid: 15 min
  • Antal portioner: ca 20 st 1x

Ingredienser

Scale
  • 100 g rumsvarmt smör
  • 1 dl socker
  • 0,5 dl kakao
  • 1 tsk vaniljsocker
  • En nypa salt
  • 4 dl havregryn
  • 3 msk avsvalnat kaffe (kan uteslutas om barnen vägrar, men ofta gör det bara chokladbollarna godare)
  • 1,5 dl kokos

Instruktioner

Häll upp 1,5 dl kokos på en tallrik, och ta fram en annan tallrik att lägga de färdiga chokladbollarna på.

Lägg alla ingredienser utom kokosen i en bunke och blanda till en fin smet. För extra välblandad smet kan man blanda den med elvisp eller i en bakmaskin.

Rulla chokladbollar, rulla dem i kokos och lägg dem på tallrik.

Andra goda kakor jag gärna bakar ihop med barnen är havrekakor, kolasnittar och Lils strösselkakor.

2 november, 2021

2 kommentarer

Svara

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ Bara en kaka till på Facebook för ännu mer matinspiration

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ Bara en kaka till på Facebook för ännu mer matinspiration