Hallongrottor – de allra godaste
Hallongrottor! Dessa underbara, klassiska småkakor som riktigt smälter i munnen. Som jag älskar dem!
De är sådär mjukt spröda, lite sega i mitten, och smakar hederlig mördeg. (Jag älskar allt med mördeg. Kanske för att jag älskar smör så mycket.) Och de är riktigt enkla att baka!
Ingredienser
För att baka dig en ljuvlig omgång hallongrottor att vältra dig i (ska lugna ner mig snart, men jag älskar verkligen de här kakorna!), behöver du smör, mjöl, socker, vaniljsocker och bakpulver.
Du behöver också hallonsylt, men det funkar lika bra med vilken sylt som helst, så egentligen borde ju de här småkakorna heta syltgrottor.
Själv brukar jag göra dem med jordgubbssylt, för det har vi oftast hemma och jag tycker mest om det.
Men det funkar även fint med annat, som t ex en halverad Dumlekola istället för sylt.
Glöm inte formar till kakorna!
Och glöm inte formar! Jag gillar när syltgrottorna verkligen håller formen och inte flyter ut, så därför använder jag aluminiumformar för att få extra stadga.
Så bakar du hallongrottor
Börja med att blanda de torra ingredienserna för sig, och häll sedan ner rumsvarmt smör skuret i kuber.
Arbeta degen antingen i maskin eller för hand. Den ska inte överarbetas.
Låt kakdegen vila i kylen
När degen har gått ihop till en sådan här hyvens degklump är det bästa du kan göra att låta den vila i kylen i ca 1 timme. 30 minuter funkar också.
När degen har kylts lite blir den lättare att forma till snygga till bollar som håller formen i ugnen bättre.
Forma bollar och lägg i kakformar
Forma degen till 16 lika stora bollar och lägg i formar.
Fyll kakorna med din favoritsylt
Tryck ner en fördjupning i varje kakboll med tummen och fyll med sylt.
Använd gärna en ganska fast sylt, och överfyll inte fördjupningen med sylt, för då kommer sylten att flyta ut över kakan i ugnen sedan.
Ungefär 0,5-1 tsk sylt brukar bli lagom att fylla varje kaka med.
Grädda syltgrottorna i mitten av ugnen
Efter ungefär 14 minuter brukar kakorna bli klara i min ugn.
Jag gillar kakor av mördeg som allra bäst när de inte fått så mycket färg, och hallongrottor tycker jag inte ska vara alltför smuliga utan gärna vara lite mjuka närmast sylten.
De behöver få stå kvar på plåten och stå till sig i ca 15-20 min innan man plockar dem, för att få precis rätt konsistens.
Därefter kan du förvara dem i burk med lock eller i frysen. Hallongrottor går jättebra att frysa och tinar snabbt i rumstemperatur.
Tips på tre andra klassiska småkakor
- Bondkakor – underbar klassisk småkaka som är mycket lättare att baka än vad många nog tror.
- Kolakakor – kolakakan skulle faktiskt kunna vara Sveriges populäraste småkaka. Har ni testat att ha flingsalt på dem? Helt magiskt gott!
- Havrekakor – klassiska , knapriga och med russin. Mångas favoritkaka och bloggens allra populäraste recept genom tiderna!
Hallongrottor – de allra godaste
Spröda, mjuksega hallongrottor som smälter i munnen och smakar underbart! Fyll denna klassiska småkaka med den sylt som du gillar bäst!
- Förberedelser: 15 min
- Tillagningstid: 15 min
- Total tid: 30 min
- Antal portioner: 16 st 1x
Ingredienser
- 1 dl socker
- 4,5 dl mjöl
- 2 tsk vaniljsocker
- 1 tsk bakpulver
- 200 g smör
- 1 dl valfri sylt
Instruktioner
Sätt ugnen på 200C.
Ta fram en bunke och rör ihop socker, mjöl, vaniljsocker och bakpulver.
Skär smöret i mindre bitar och dumpa ner det i bunken. Gör du degen i en köksmaskin kan du bara köra på nu med en degblandare tills en enda stor klump har bildats, och annars är det bara att knåda ihop degen för hand vilket enklast görs på köksbänken.
Låt degen vila 30-60 min i kylskåp, gärna inlindad i lite plastfolie så den inte tar smak från annat i kylen.
Dela kakdegen i 16 delar och rulla till runda bollar som du lägger i bullformar på en plåt med bakplåtspapper. (Man har bättre saker för sig än att diska bort inbränd sylt, därav bakplåtspappret.)
Tryck ner en liten fördjupning i varje boll med tummen, och lägg i 0,5-1 tesked sylt.
Grädda i mitten av ugnen ca 14 minuter. Kakorna ska helst inte få någon direkt färg. Låt dem få stå kvar på plåten i ca 20 minuter efter att du tagit ut dem för att stå till sig och få lite eftervärme underifrån.
Annars kan jag rekommendera att ha i marsanpulver! Godaste om du frågar mig!
/Annika
Ja, men det har jag faktiskt hört talas om när jag tänker efter! Många har marsanpulver i sina hallongrottor. Får testa det jag med, tack för tipset!
Syltgrottor är fint. Allra helst direkt ur frysen 😀
Jo, man har ju ätit en och annan otinad syltgrotta den senaste veckan. Hähä.
Prova att fylla med lemon curd, supergott!
Det låter ju jättegott! Tack för tipset!
Helt perfekt konsistens, verkligen! Vi fyllde dem med sensommarens björnbärssylt.
Låter toppengott! Ska testa att fylla nästa omgång med min plommon/kanel-marmelad tror jag minsann!