Kolakakor med lakrits och mjölkchoklad
Jag älskar kolasnittar, och så gott som allt som smakar lakrits! Och kolakakor med lakritspulver i är supergott, men lägger man till lite grovhackad choklad också blir det till och med ännu bättre! Jag brukar använda en mjölkchoklad med lite saltcrisp i som heter Tony’s Chocolonely. Det var rea häromveckan på den på ICA, så jag slog till. Jag lyckades precis skrapa ihop 100 gram av de 200 gram som kakan var på, för tydligen har det varit en skåpråtta framme. (Det var faktiskt inte jag den här gången, skåpråttan i fråga ska snart fylla sju.)
Att göra de här kolakakorna med lakrits och mjölkchoklad är hur enkelt som helst, man bara gör precis på samma sätt som om man hade gjort vanliga kolasnittar, men häller ner lite lakritspulver och grovhackar lite choklad och trycker in i degen.
När det kommer till lakritspulver tycker jag det finns många burkar därute där innehållet knappt smakar något alls, så jag brukar köpa det här lakritspulvret från Lakritsroten, det sätter den absolut bästa smaken av saltlakrits på det mesta!
Skriv utKolakakor med mjölkchoklad och lakrits
Kolasnittar med saltlakritspulver och bitar av mjölkchoklad är en match made in heaven! Perfekta att ha i frysen!
- Förberedelser: 15 min
- Tillagningstid: 10 min
- Total tid: 25 min
- Antal portioner: ca 30 st 1x
Ingredienser
- 100 g choklad, grovhackad
- 100 g smör
- 1,5 dl socker
- 3 dl mjöl
- 2 tsk lakritspulver
- 1 tsk bakpulver
- 2 rejäla msk ljus sirap
Instruktioner
Sätt ugnen på 225C.
Grovhacka chokladen, lägg åt sidan.
Rör smör och socker mjukt i en bunke.
Häll ner mjöl, lakritspulver och bakpulver i bunken, och rör runt bakpulvret lite i mjölet med en tesked. Blanda runt lite med en slev, och häll sedan ut det ganska smuliga innehållet på köksbänken. Gör en liten grop i det, häll i sirapen, täck med degsmul och knåda sedan ihop degen. När den börjar gå ihop mer och mer, knåda in den grovhackade chokladen och knåda allt till en enda stor boll.
Dela bollen i tre delar, och rulla ut varje del till en lång rulle. (Smular degen sig får man knåda lite till.) Lägg rullarna med jämnt avstånd på en plåt med bakplåtspapper, platta till dem lite, och grädda i mitten av ugnen i cirka 8-10 minuter.
När kakorna är gyllenbruna eller snäppet mörkare än så, ta ut dem ur ugnen och skär dem direkt i sneda bitar.
Och när vi ändå är inne på temat smarriga kakor med extra allt vill jag passa på att slå ett slag för två andra favoriter!
De här dumlesnittarna är hur goda som helst…
… för att inte tala om dessa chocolate chip cookies med brynt smör! Gud vad sugen jag blev på dem nu, måste nog baka dem snarast!