Kakor

Mormors Kolakakor

Mormors Kolakakor

Mormors kolakakor är klassikerkakor utan dess like i min familj! Min mormor bakade alltid sådana här kakor, och när det kommer till klassiska, svenska småkakor, tycker jag att kolakakor, eller kolasnittar eller sirapssnittar som de också kallas, är en av de allra godaste. Allra godast är kolakakorna när de är lite knäckiga och knapriga. Då kan man nästan äta dem på samma sätt som man äter chips eller pepparkakor, det går liksom inte att sluta.

Jag brukade kalla de här kolakakorna för mormorkakor när jag var liten, eftersom mormor alltid bakade dem. Hon hade fått receptet av sin väninna Gullan som hon ofta fikade med, som alltid hade sådana här kakor att bjuda på till kaffet.

Man kan göra sig en plåt och gå från kaksugen till nybakta kakor på 20 minuter om man är snabb, men det går precis lika bra att ha dem på lut i frysen, för de tinar på ett par minuter. (Fast jag är otålig och brukar gnaga i mig dem frysta, det är rätt gott det också.) Det går att baka dem på både margarin och smör, men de blir helt klart godast på riktigt smör, och med ett vaniljsocker av bättre kvalitet. Vill man vara lite nyskapande kan man toppa dem med lite havssalt, och med lite lavendel om det är säsong för det. (Inte för att mormor höll på med sådant tjafs, men man får ju ändå vara lite öppen för variation.)

Andra fantastiska recept på spröda, knapriga småkakor här på bloggen är havrekakor och Lils strösselkakor. Och nu när det är semmeltider passar jag på att tipsa om semmelkladdkakan när jag ändå är igång. Den är helgrym!

Skriv ut

Mormors Kolakakor

Mormors kolakakor

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars 5,00 av 4 recensioner

Loading…

Spröda och knäckiga kolakakor som riktigt smälter i munnen. Den här lättlagade småkakan kan du ha klar på 20 minuter, och alltid ha på lut i frysen!

  • Författare: Helena
  • Förberedelser: 10 min
  • Tillagningstid: 10 min
  • Total tid: 20 min
  • Antal portioner: ca 32 st 1x
Scale

Ingredienser

  • 100 g smör
  • 1,5 dl socker
  • 3 dl mjöl
  • 1 msk vaniljsocker
  • 1 tsk bakpulver
  • 2 rejäla msk ljus sirap

Instruktioner

Sätt ugnen på 225C.

Rör smör och socker mjukt i en bunke.

Häll ner mjöl, vaniljsocker och bakpulver i bunken, och rör runt bakpulvret lite i mjölet med en tesked. Blanda runt lite med en slev, och häll sedan ut det ganska smuliga innehållet på köksbänken. Gör en liten grop i det, häll i sirapen, täck med degsmul och knåda sedan ihop degen till en enda, fast boll. 

Dela bollen i fyra delar, och rulla ut varje del till en lång rulle. (Smular degen sig får man knåda lite till.) Lägg rullarna med jämnt avstånd på en plåt med bakplåtspapper, platta till dem lite, och grädda i mitten av ugnen i cirka 8-10 minuter. 

När kakorna är gyllenbruna eller snäppet mörkare än så, ta ut dem ur ugnen och skär dem direkt i sneda bitar.

En solig vårdag i Kalmar för över tio år sedan vann jag tävlingen Kalmars godaste småkaka med de här kolakakorna. Det ni!

12 Kommentar

  1. Remsan

    26 oktober, 2009 at 6:59 e m

    Jag blev så imponerad av din vinst! Blev aldrig av att jag provade receptet då, så nu måste jag baka dem någon dag!

    1. Helena

      23 januari, 2020 at 2:47 e m

      Heja dig! Jag kommer ihåg hur mycket du älskar småkakor. 🙂

  2. Marija

    27 oktober, 2009 at 2:03 e m

    Mmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmm, dom är ljuvligt goda. Men när jag bakar dom blir dom inte alls lika godiga. Hmmmm……..

    1. Helena

      23 januari, 2020 at 2:48 e m

      Det är ju tur det, då har jag en anledning att fortsätta baka dem till dig när du lagar mina kläder eftersom jag inte kan sy! 🙂

  3. Sandra drömkaka

    28 oktober, 2009 at 9:09 e m

    Åhhh kolakakan är min absoluta favorit bland småkakorna mmm 🙂

    1. Helena

      23 januari, 2020 at 2:48 e m

      Alltså ju mer jag tänker på det, ju mer övertygad blir jag om att det är min favorit också. Det, och havrekakor.

  4. Sara

    21 december, 2016 at 5:32 e m

    Tack snälla för ett fantastiskt recept! Dom blir sådär perfekt sega i mitten:)

    1. Helena

      23 januari, 2020 at 2:49 e m

      Håhå, visst blir dem? Jag älskar de här kakorna!

  5. Felicia

    3 juli, 2020 at 1:26 e m

    hej! Är det bara jag som brände mina kolakakor totalt? Tänker att 225 grader känns väldigt mycket?

    1. Helena

      3 juli, 2020 at 3:52 e m

      Hej Felicia! Det kan ju vara lite olika från ugn till ugn, en del ugnar är det mer ös i än andra. Det bästa är att höka vid ugnen de sista minuterna och ta ut plåten när kakorna är precis gyllenbruna. Viktigt också att de körs i mitten av ugnen och inte högre upp än så. Hoppas det går bättre nästa gång!

  6. Kia

    23 oktober, 2020 at 1:27 e m

    Väldigt mumsiga går hem hos barnbarnen! Ett tips,, strö lite flingsalt på innan gräddningen 👍

    1. Helena

      26 oktober, 2020 at 10:23 f m

      Vad roligt att du gillar dem Kia! Jag brukar faktiskt strö på lite flingsalt ibland, det blir verkligen supergott!

Lämna en kommentar