Mormors Kolakakor
Mormors kolakakor är klassikerkakor utan dess like i min familj! Min mormor bakade alltid sådana här kakor, och när det kommer till klassiska, svenska småkakor, tycker jag att kolakakor, eller kolasnittar eller sirapssnittar som de också kallas, är en av de allra godaste. Allra godast är kolakakorna när de är lite knäckiga och knapriga. Då kan man nästan äta dem på samma sätt som man äter chips eller pepparkakor, det går liksom inte att sluta.
Jag brukade kalla de här kolakakorna för mormorkakor när jag var liten, eftersom mormor alltid bakade dem. Hon hade fått receptet av sin väninna Gullan som hon ofta fikade med, som alltid hade sådana här kakor att bjuda på till kaffet.
Man kan göra sig en plåt och gå från kaksugen till nybakta kakor på 20 minuter om man är snabb, men det går precis lika bra att ha dem på lut i frysen, för de tinar på ett par minuter. (Fast jag är otålig och brukar gnaga i mig dem frysta, det är rätt gott det också.) Det går att baka dem på både margarin och smör, men de blir helt klart godast på riktigt smör, och med ett vaniljsocker av bättre kvalitet. Vill man vara lite nyskapande kan man toppa dem med lite havssalt, och med lite lavendel om det är säsong för det. (Inte för att mormor höll på med sådant tjafs, men man får ju ändå vara lite öppen för variation.)
Andra fantastiska recept på spröda, knapriga småkakor här på bloggen är havrekakor och Lils strösselkakor. Och nu när det är semmeltider passar jag på att tipsa om semmelkladdkakan när jag ändå är igång. Den är helgrym!
Skriv utMormors Kolakakor
Spröda och knäckiga kolakakor som riktigt smälter i munnen. Den här lättlagade småkakan kan du ha klar på 20 minuter, och alltid ha på lut i frysen!
- Förberedelser: 10 min
- Tillagningstid: 10 min
- Total tid: 20 min
- Antal portioner: ca 32 st 1x
Ingredienser
- 100 g smör
- 1,5 dl socker
- 3 dl mjöl
- 1 msk vaniljsocker
- 1 tsk bakpulver
- 2 rejäla msk ljus sirap
Instruktioner
Sätt ugnen på 225C.
Rör smör och socker mjukt i en bunke.
Häll ner mjöl, vaniljsocker och bakpulver i bunken, och rör runt bakpulvret lite i mjölet med en tesked. Blanda runt lite med en slev, och häll sedan ut det ganska smuliga innehållet på köksbänken. Gör en liten grop i det, häll i sirapen, täck med degsmul och knåda sedan ihop degen till en enda, fast boll.
Dela bollen i fyra delar, och rulla ut varje del till en lång rulle. (Smular degen sig får man knåda lite till.) Lägg rullarna med jämnt avstånd på en plåt med bakplåtspapper, platta till dem lite, och grädda i mitten av ugnen i cirka 8-10 minuter.
När kakorna är gyllenbruna eller snäppet mörkare än så, ta ut dem ur ugnen och skär dem direkt i sneda bitar.
En solig vårdag i Kalmar för över tio år sedan vann jag tävlingen Kalmars godaste småkaka med de här kolakakorna. Det ni!
Jag blev så imponerad av din vinst! Blev aldrig av att jag provade receptet då, så nu måste jag baka dem någon dag!
Heja dig! Jag kommer ihåg hur mycket du älskar småkakor. 🙂
Mmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmm, dom är ljuvligt goda. Men när jag bakar dom blir dom inte alls lika godiga. Hmmmm……..
Det är ju tur det, då har jag en anledning att fortsätta baka dem till dig när du lagar mina kläder eftersom jag inte kan sy! 🙂
Åhhh kolakakan är min absoluta favorit bland småkakorna mmm 🙂
Alltså ju mer jag tänker på det, ju mer övertygad blir jag om att det är min favorit också. Det, och havrekakor.
Tack snälla för ett fantastiskt recept! Dom blir sådär perfekt sega i mitten:)
Håhå, visst blir dem? Jag älskar de här kakorna!
Hej!
Ska det vara 225 grader? Jag ställde klockan på 8 min och tänkte ha lite koll sista minuterna, gjorde mina lite tjockare så jag tänkte att de skulle behöva några extra minuter, och då var mina kakor alldeles brända..? 🤷🏼♀️
Hej! Det kan skilja sig från ugn till ugn hur mycket flås det är i dem, det bästa är att prova sig fram.
hej! Är det bara jag som brände mina kolakakor totalt? Tänker att 225 grader känns väldigt mycket?
Hej Felicia! Det kan ju vara lite olika från ugn till ugn, en del ugnar är det mer ös i än andra. Det bästa är att höka vid ugnen de sista minuterna och ta ut plåten när kakorna är precis gyllenbruna. Viktigt också att de körs i mitten av ugnen och inte högre upp än så. Hoppas det går bättre nästa gång!
Väldigt mumsiga går hem hos barnbarnen! Ett tips,, strö lite flingsalt på innan gräddningen 👍
Vad roligt att du gillar dem Kia! Jag brukar faktiskt strö på lite flingsalt ibland, det blir verkligen supergott!