Kakor

Mormors prisvinnande kolakakor

Mormors Kolakakor

För mig är mormors kolakakor den mest klassiska småkakan av alla, och en av de kakor jag älskar allra mest!

Kolakakor

Allra godast är kolakakorna när de är lite knapriga och spröda i kanterna, och sega i mitten. Tro mig, jag kan äta kolakakor på samma sätt som jag äter chips! (Och det gör jag också.)

För många år sedan innan jag startade den här receptsidan anordnades en tävling i Kalmar en solig vårdag om vem som bakade stans godaste småkakor, och jag bakade dessa och vann! Det ni!

Ingredienser

Ingredienser till kolakakor

Klassiska kolakakor bakas med smör, socker, vaniljsocker, mjöl och bakpulver. Och ljus sirap, icke att förglömma, för sirapen sätter stor del av smaken.

Just för att kolakakor är så lättbakade och man kan gå från noll till färdiga kakor på under en halvtimme, är det här ett perfekt bakrecept att göra med barnen.

Det blir inte alltför mycket stök, och det är ingredienser som man oftast har hemma.

Så gör du kolakakor – steg för steg

smör

Rör smör och socker mjukt

Börja med att röra rumsvarmt smör mjukt ihop med sockret. Är smöret kylskåpskallt kan du alltid hjälpa det på traven i mikron några sekunder.

(Har du en bakmaskin kan du ösa ner alla ingredienserna i den och blanda tills degen blir till en enda stor klump, men det här receptet visar hur man bakar kolakakor på klassiskt vis.)

Tillsätt resten av ingredienserna till kakorna

deg till småkakor

Häll ner de torra ingredienserna ovanpå smöret, och blanda dem lite där ovanpå så slipper du blanda dem för sig i en bunke och dra på dig onödig disk. Att diska är ju som bekant tråkigt.

Rör ner sirapen och blanda ihop lite lätt med slev tills sirapen fångats upp av de övriga ingredienserna.

Knåda kakdegen på köksbänken

kolasnittar

Visst kan man knåda degen klar i bunken, men det är mycket lättare att göra det på ett bakbord.

Och degen till kolakakorna behöver få värmen från händerna för att smöret ska hålla sig lite varmt och lättjobbat.

Baka kolakakor

När du har knådat ihop degen ska den se ut ungefär så här.

Fortsätter den att smula sig kan du knåda lite till så att degen blir lite varmare, men om det inte hjälper kan du alltid tillsätta några droppar extra sirap.

Dela kakdegen och rulla ut på plåt

sega kolakakor

Dela degen i tre delar (två om du vill ha lite större och längre kolasnittar) och rulla ut dem till rullar som matchar plåtens längd, och lägg dem på en bakplåt klädd med bakplåtspapper.

Platta till rullarna med fingrarna.

Grädda kolakakorna

Mormors kolakakor

Skjutsa in plåten med kolakakor i mitten av ugnen på 175C och grädda dem i ca 10-12 min.

Ta ut dem när de är ljust gyllenbruna, och skär dem i sneda snittar efter knappt en minut.

Väntar man lite för länge med att ta ut kakorna ur ugnen blir de mer åt det knapriga hållet. Det är också gott, men man får bita lite hårdare. Lagom är bäst.

Förvara de avsvalnade kakorna i tät burk med lock, eller i frysen. De tinar på nolltid!

Kolakakor med flingsalt

Kolakakor med flingsalt

Här kommer ett supertips; att strö flingsalt över kolakakorna innan de gräddas i ugnen ger en helt magisk smak!

Jag gör det ofta, smaken av salt kola är helt beroendeframkallande! Räkna med cirka 2 tsk flingsalt till en plåt kolakakor.

Tips på 5 andra jättegoda småkakor

Havrekakor

Om du gillar kolakakor tror jag även att du skulle gilla mina andra favoriter när det kommer till småkakor:

På topplistan!

De 10 populäraste recepten

Det här receptet ligger nästan alltid på bloggens topplista med de 10 populäraste recepten just nu.

Spana gärna in topplistan och se vad andra gillar att baka och laga, kanske att du hittar en ny, otippad favorit?

Listan uppdateras hela tiden för att alltid visa det som är mest populärt – precis just nu!

Skriv ut

Mormors prisvinnande kolakakor

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

4.6 from 5 reviews

Spröda, sega kolakakor med smak av sirap, smör och vanilj som smakar precis som klassiska kolakakor ska göra! Enkla att baka och kan frysas.

  • Författare: Helena
  • Förberedelser: 15 min
  • Tillagningstid: 10 min
  • Total tid: 25 min
  • Antal portioner: ca 32 st 1x

Ingredienser

Scale
  • 100 g smör
  • 1,5 dl socker
  • 3 dl mjöl
  • 1 msk vaniljsocker
  • 1 tsk bakpulver
  • 2 rejäla msk ljus sirap

Instruktioner

Sätt ugnen på 175C.

Rör smör och socker mjukt i en bunke.

Häll ner mjöl, vaniljsocker och bakpulver i bunken, och rör runt bakpulvret lite i mjölet med en tesked. Tillsätt sirapen, och blanda runt lite med en slev.

Häll ut det ganska smuliga innehållet på köksbänken och knåda sedan ihop degen till en enda, fast boll. 

Dela bollen i tre delar, och rulla ut varje del till en lång rulle. (Smular degen sig får man knåda lite till, alternativt tillsätta lite mer sirap.)

Lägg rullarna med jämnt avstånd på en plåt med bakplåtspapper, platta till dem lite, och grädda i mitten av ugnen i cirka 10-12 minuter. (I min ugn blir det 12 min.)

När kakorna är gyllenbruna, ta ut dem ur ugnen och skär dem direkt i sneda bitar.

7 september, 2024

26 kommentarer

    1. Det är ju tur det, då har jag en anledning att fortsätta baka dem till dig när du lagar mina kläder eftersom jag inte kan sy! 🙂

    1. Alltså ju mer jag tänker på det, ju mer övertygad blir jag om att det är min favorit också. Det, och havrekakor.

      1. Hej!
        Ska det vara 225 grader? Jag ställde klockan på 8 min och tänkte ha lite koll sista minuterna, gjorde mina lite tjockare så jag tänkte att de skulle behöva några extra minuter, och då var mina kakor alldeles brända..? 🤷🏼‍♀️

        1. Hej! Det kan skilja sig från ugn till ugn hur mycket flås det är i dem, det bästa är att prova sig fram.

  1. hej! Är det bara jag som brände mina kolakakor totalt? Tänker att 225 grader känns väldigt mycket?

    1. Hej Felicia! Det kan ju vara lite olika från ugn till ugn, en del ugnar är det mer ös i än andra. Det bästa är att höka vid ugnen de sista minuterna och ta ut plåten när kakorna är precis gyllenbruna. Viktigt också att de körs i mitten av ugnen och inte högre upp än så. Hoppas det går bättre nästa gång!

  2. Gjorde dubbel sats. Men vet inte om der blir för mycket bakpulver föt dem blev inte alls så som dem ska vara knaptiga/sega utan mera mjuka höga. Det var tråkigt.

Svara

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ Bara en kaka till på Facebook för ännu mer matinspiration

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ Bara en kaka till på Facebook för ännu mer matinspiration