Sylt/Marmelad

Päronmarmelad med kardemumma och vanilj

Päronmarmelad med kardemumma och vanilj

Den här päronmarmeladen med kardemumma och vanilj är min personliga favoritmarmelad av alla recept på marmelad och sylt som jag rasslat ur mig!

Päronmarmeladen är precis lika god till ost som den är till att äta på mackan.

Eller som jag helst av allt äter den; ovanpå ost ovanpå en macka. Gärna en nybakad surdegsfralla, men även ett knäckebröd blir prima om det är allt man hittar i skåpet.

Ingredienser till päronmarmelad med kardemumma & vanilj

Ingredienser till päronmarmelad

För att koka ihop detta recept på päronmarmelad behöver du ett kilo päron, citron, ljus sirap, en vaniljstång, syltsocker och kardemumma.

Lagom mängd kardemumma är bäst!

Mortlad kardemumma

Första gången jag gjorde den här päronmarmeladen hade jag i en hel tesked kardemumma istället för en halv, och då upplevde jag att kardemumman tog över marmeladen fullständigt och konkurrerade ut smakerna från päronen och vaniljen. Så lagom är bäst!

Sirap i marmeladen för en karamellig smak

Recept på päronmarmelad

Istället för att enbart koka marmeladen med socker har jag ganska lite syltsocker i den, och lite mer sirap istället, precis som i min äppelmarmelad med salt karamell och vanilj.

Det ger marmeladen både en lite vackrare, mer gyllene färg och en lite karamelligare smak. Sirapen kokar med från början…

Päronsylt

… och syltsockret tillsätts de sista fem minuterna, precis som det brukar vara i de flesta recept på marmelad.

Hemgjord marmelad är toppen som present!

Päronmarmelad med kardemumma

En stor fördel med marmeladsäsongen är att om man gör sig ett storkok marmelad slipper man köpa vin eller blomma i gå bort-present när man är bortbjuden.

Bara att ta med en burk hemlagad marmelad istället! Varar mycket längre än en blomma och brukar bli väldigt uppskattat, och är perfekt om man inte hinner ta sig till Systembolaget innan de stänger för att köpa en flaska vin att ge bort. Mycket billigare blir det också.

fröknäcke

När du ändå är igång – en omgång fröknäcke är busenkelt att göra och passar både som present ihop med marmeladen eller som present till dig själv – att njuta till ostbrickan när din marmelad är färdig.

Päronmarmelad med ingefära och rosmarin

Ifall du är mer inne på en marmelad med lite friskare toner kan jag varmt rekommendera denna päronmarmelad med ingefära och rosmarin, den är superpopulär här på bloggen!

Tips på andra goda recept med päron

Päronkaka-med-kardemumma-och-nötter

Smakkombinationen päron och kardemumma är snudd på oslagbar, och jag har använt den i flera recept. Här kommer mina favoriter:

Skriv ut

Päronmarmelad med kardemumma och vanilj

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

5 from 2 reviews

Gyllengul päronmarmelad med smaker av kardemumma och vanilj, kokt med sirap för extra karamellig smak. Smakar fullständigt ljuvligt till ost!

  • Författare: Helena
  • Förberedelser: 35 min
  • Tillagningstid: 25
  • Total tid: 60 min
  • Antal portioner: 67 dl 1x

Ingredienser

Scale
  • Cirka 1 kg päron (oskalad vikt), motsvarar ca 8-9 mellanstora päron
  • 0,5 tsk kardemummakärnor
  • 1 vaniljstång
  • 4 msk (6 cl) pressad citronsaft (det räcker att köpa hem 1 citron)
  • 2 dl ljus sirap
  • 1,5 dl syltsocker

Instruktioner

Skala och kärna ur päronen, skär dem i små bitar och lägg dem i en kastrull. Den skalade vikten blir ju mindre än ett kilo, men receptet är anpassat efter det, så allt är i sin ordning.

Mortla kardemummakärnorna och häll ner i kastrullen.

Snitta upp vaniljstången och skrapa ur fröna, och häll både frön och stång i kastrullen.

Pressa citronen och häll ner 4 msk citronsaft i kastrullen.

Rör ner sirapen och låt koka upp och koka i ca 25 minuter. (Tycker du att bitarna är för fasta kan du alltid hjälpa dem på traven med en slev eller trägaffel och hacka och mosa lite lätt, men bitar är inget som stör i den färdiga marmeladen sedan.)

Tillsätt syltsockret och koka i ytterligare 5 min.

Fiska upp och släng vaniljstången, och häll upp päronmarmeladen på väl rengjorda burkar och ställ in i kylen.

Gammaldags kardemummakaka

Älskar du också smaken av kardemumma? I så fall tror jag du skulle älska den här kardemummakakan!

11 september, 2024

22 kommentarer

    1. Jag är övertygad om att den håller riktigt länge! Nu har jag bara haft den hemma en vecka, men om jag jämför med plommonmarmeladen med kanel som jag gjorde ett år och glömde bort längst in i kylen och hittade nästan ett år senare, så smakade den prima även efter så lång tid! Ofta håller marmelader väldigt länge i kylen, så länge burken var ren när man hällde i marmeladen, och man inte har råkat tappa ner ostbitar eller annat ner i den.

  1. Har precis gjort denna päronmarmelad. Milde tid så god. Nu får jag ut på tiggarstråt för att få ihop till mer marmelad. Denna marmelad måste göras igen……. 👍👍👍

    1. Haha, vad härligt! Jag ska också göra det, jag har en rar granne jag har tänkt fråga artigt om hon verkligen ska ha alla sina päron. 🙂

      1. Ja lyckades med mitt tiggeri. 👍 Nu står det fler burkar med supergod marmelad i kylen. Maken är så glad så glad, kanske får jag gömma undan några burkar….. 😉

  2. Har inte testat receptet än (det verkar jättegott så ska göra det vid tillfälle – tack!) men vill säga: nej, släng inte vaniljstången! Den går att använda jättemånga gånger innan den blir oanvändbar.

    1. Hoppas du gillar det! Jag brukar också gärna spara vaniljstänger, men när de har kokat i marmelad en halvtimme tycker jag ofta de är lite för genomkladdiga för att spara. Men visst går det! 🙂

  3. Hej
    Jättespännande recept som jag ska prova. Men mina päron är väldigt små. Skulle du kunna skriva in hur många gram ”päronkött” som ska till?
    Hoppas, Christina

    1. Hej Christina! Jag har inte vägt päronköttet själv efter att jag tagit bort kärnhusen, men om du satsar på 1 kg päron i oskalad och orensad vikt så borde det blir finemang oavsett storlek på päronen. 🙂

  4. Jag förvarar min marmelad i ett skafferi som är riktigt kallt på vintern, men inte på sommaren. Den brukar hålla i flera år. Det verkar dock lite riskabelt att bara ha 1,5 dl syltsocker (som ju innehåller konserveringsmedel) när det vanligtvis ska vara 1-2 påsar per kg.. Jag kommer att tillsätta natriumbensoat i den färdiga marmeladen och hoppas att det håller.

  5. Jag har provat flera av dina recept på marmelad och tycker nog som du, den här är den godaste! Just kardemumman gör den jättegod. Vilken sorts päron använder du?

    1. Vad roligt att du också gillar den Lisa! Oftast gör jag den här marmeladen med gråpäron, det är det jag oftast får tag i.

    1. ICAs päron funkar finemang, det brukar vara bra erbjudanden på små korgar med svenska päron så här års. Ifall man inte känner någon med ett träd, vill säga. 🙂 Kram!

  6. Tycker att ditt recept på päron marmelad låter jättegott. Nu försöker vi undvika syltsocker eftersom det innehåller e330, tror du att det går att ersätta med vanligt socker med bra resultat?

    1. Marmeladen kommer att bli lite rinnigare och få lite sämre hållbarhet, men om det inte gör något, så kör på! Den där marmeladen har en tendens att ta slut himla fort ändå. 🙂

Svara

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ Bara en kaka till på Facebook för ännu mer matinspiration

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ Bara en kaka till på Facebook för ännu mer matinspiration