Sylt/Marmelad

Päronmarmelad med kardemumma och vanilj

Päronmarmelad med kardemumma och vanilj

Jag har en ny favoritmarmelad! Med päron, kardemumma och vanilj, och den är så otroligt god! Både till ost och att äta på mackan. Eller som jag helst av allt äter den; ovanpå ost ovanpå en macka. Gärna en nybakad surdegsfralla, men även ett knäckebröd blir prima om det är allt man hittar i skåpet.

Den här marmeladen testade jag redan förra året men hade i alldeles för mycket kardemumma i den. (Därför blev förra årets päronmarmelad istället en päronmarmelad med ingefära och rosmarin.) I receptet nedan är det bara en halv tesked mortlade kardemummakärnor, och förra året hade jag i en hel tesked eftersom kardemumma är gott och jag hade svårt att tro att det kunde bli för mycket av det. Men det blev det faktiskt, kardemumman tog över fullständigt. Men nu när jag minskat ner det till en halv tesked kardemumma känner man verkligen de andra smakerna också, både de från päronen och vaniljen.

Istället för att enbart koka marmeladen med socker har jag ganska lite syltsocker i den, och lite mer sirap istället. Det ger marmeladen både en lite vackrare, mer gyllene färg och en lite karamelligare ton. Den idén kommer från äppelmarmeladen med salt karamell och vanilj som jag tog fram för några år sedan och som är jättepopulär här på bloggen varje år på hösten. Även i den här päronmarmeladen kan man ha i lite salt, det passar perfekt. (Jag hade tagit en halv tesked flingsalt.) Och vill man vältra sig i just den kombinationen fast i dessertform, rekommenderar jag alla att steka päronbitar i smör, krydda dem med nymortlad kardemumma och servera med vaniljglass och varm, saltstänkt kolasås.

Men det kan man ju inte äta varje morgon. Men den marmeladen däremot kan man äta när som helst! Prima gå bort-present är den också. Det är onekligen en fördel med marmeladsäsongen; gör man sig ett storkok marmelad slipper man köpa vin eller blomma när man är bortbjuden. Bara att ta med en burk hemlagad marmelad istället! Varar mycket längre än både blomma och vin dessutom!

Skriv ut

Päronmarmelad med kardemumma och vanilj

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Gyllengul päronmarmelad med varma smaker av kardemumma och vanilj, kokt med sirap för extra karamellig smak. Ljuvligt!

 • Författare: Helena
 • Förberedelser: 35 min
 • Tillagningstid: 25
 • Total tid: 60 min
 • Antal portioner: 67 dl 1x

Ingredienser

Scale
 • Cirka 1 kg päron (oskalad vikt), motsvarar ca 8-9 mellanstora päron
 • 0,5 tsk kardemummakärnor
 • 1 vaniljstång
 • 4 msk (6 cl) pressad citronsaft (det räcker att köpa hem 1 citron)
 • 2 dl ljus sirap
 • 1,5 dl syltsocker

Instruktioner

Skala och kärna ur päronen, skär dem i små bitar och lägg dem i en kastrull. Den skalade vikten blir ju mindre än ett kilo, men receptet är anpassat efter det, så allt är i sin ordning.

Mortla kardemummakärnorna och häll ner i kastrullen.

Snitta upp vaniljstången och skrapa ur fröna, och häll både frön och stång i kastrullen.

Pressa citronen och häll ner 4 msk citronsaft i kastrullen.

Rör ner sirapen och låt koka upp och koka i ca 25 minuter. (Tycker du att bitarna är för fasta kan du alltid hjälpa dem på traven med en slev eller trägaffel och hacka och mosa lite lätt, men bitar är inget som stör i den färdiga marmeladen sedan.)

Tillsätt syltsockret och koka i ytterligare 5 min.

Fiska upp och släng vaniljstången, och häll upp päronmarmeladen på väl rengjorda burkar och ställ in i kylen.

6 september, 2022

10 kommentarer

  1. Jag är övertygad om att den håller riktigt länge! Nu har jag bara haft den hemma en vecka, men om jag jämför med plommonmarmeladen med kanel som jag gjorde ett år och glömde bort längst in i kylen och hittade nästan ett år senare, så smakade den prima även efter så lång tid! Ofta håller marmelader väldigt länge i kylen, så länge burken var ren när man hällde i marmeladen, och man inte har råkat tappa ner ostbitar eller annat ner i den.

 1. Har precis gjort denna päronmarmelad. Milde tid så god. Nu får jag ut på tiggarstråt för att få ihop till mer marmelad. Denna marmelad måste göras igen……. 👍👍👍

  1. Haha, vad härligt! Jag ska också göra det, jag har en rar granne jag har tänkt fråga artigt om hon verkligen ska ha alla sina päron. 🙂

   1. Ja lyckades med mitt tiggeri. 👍 Nu står det fler burkar med supergod marmelad i kylen. Maken är så glad så glad, kanske får jag gömma undan några burkar….. 😉

 2. Har inte testat receptet än (det verkar jättegott så ska göra det vid tillfälle – tack!) men vill säga: nej, släng inte vaniljstången! Den går att använda jättemånga gånger innan den blir oanvändbar.

  1. Hoppas du gillar det! Jag brukar också gärna spara vaniljstänger, men när de har kokat i marmelad en halvtimme tycker jag ofta de är lite för genomkladdiga för att spara. Men visst går det! 🙂

 3. Hej
  Jättespännande recept som jag ska prova. Men mina päron är väldigt små. Skulle du kunna skriva in hur många gram ”päronkött” som ska till?
  Hoppas, Christina

  1. Hej Christina! Jag har inte vägt päronköttet själv efter att jag tagit bort kärnhusen, men om du satsar på 1 kg päron i oskalad och orensad vikt så borde det blir finemang oavsett storlek på päronen. 🙂

Svara

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ Bara en kaka till på Facebook för ännu mer matinspiration

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ Bara en kaka till på Facebook för ännu mer matinspiration