Kakor

Mammas kardemummakaka

Mammas kardemummakaka

Mammas kardemummakaka är en odödlig klassiker i vår familj, min mamma har bakat den så länge jag kan minnas. Om vi hade gäster på fika eller firade något speciellt var det alltid den här kakan hon bakade, och fortfarande bakar.

Jag tror faktiskt att de flesta av oss någon gång har smakat en variant av den här kardemummakakan, då den som precis som många av mina andra recept varit populär i flera decennier. Själv växte jag upp med 70-tals och 80-talsmat, för det var vad mina föräldrar lagade till mig, och därför blev det naturligt att jag också lagar sådan mat till mina barn. Visst har det kommit in en hel del nytt i repertoaren, men guldkornen bland maträtterna och kakorna från när jag växte upp vill jag ju föra vidare till mina egna barn. Därför bakar vi den här kardemummakakan med jämna mellanrum, och de älskar den lika mycket som jag gjorde. (Vilket onekligen är förvånande eftersom de har ett väldigt… hrm… smalt spann för vad de gillar.

Receptet på den här kardemummakakan sitter i ryggmärgen sedan länge tillbaka, och det är lätt att komma ihåg eftersom det är två av de flesta ingredienser. Två deciliter socker, två teskedar kardemumma… En förändring som jag har gjort i receptet är att jag numera gärna använder kardemummakärnor som jag själv maler i mortel istället för färdigmald kardemumma. Det ger ju så mycket mer smak, men på åttiotalet var inte kardemummakärnor på påse lika vanligt som det är idag. I övrigt är kardemummakakan väldigt lik en sockerkaka, fast med tillskottet av två teskedar kardemumma.

Skriv ut

Mammas kardemummakaka

Mammas kardemummakaka – som en sockerkaka fast med kardemumma i! Nostalgi, trygghet och ljuvliga smaker i en och samma tugga.

  • Författare: Helena
  • Förberedelser: 15 min
  • Tillagningstid: 40 min
  • Total tid: 55 min
  • Antal portioner: 10 1x

Ingredienser

Scale
  • 50 g smör + en liten klick extra till formen
  • ströbröd till formen
  • 2 ägg
  • 2 dl socker
  • 2,75 dl mjöl
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 2 tsk bakpulver
  • 2 tsk mald eller stött kardemumma
  • 2 tsk kanel
  • 1 dl mjölk

Instruktioner

Sätt ugnen på 175C.
 
Börja med att smälta smöret. Smält gärna en klick extra så att du kan pensla formen med det också. Bröa formen när du ändå är igång. Jag brukar använda en klassisk sockerkaksform.
 
Vispa ägg och socker pösigt i en bunke.
 
I en annan bunke – rör samman och rör samman mjöl, vaniljsocker, bakpulver, kanel och kardemumma.
 
Rör ner de torra ingredienserna i äggsmeten med en slev och rör sedan ner smält smör och mjölk. Rör till en jämn smet.
 
Häll smeten i en smord och bröad form och grädda kakan i nedre delen av ugnen i ca 40 min. Känn efter med en sticka strax innan så att du vet när den är klar, stickan ska komma upp torr och inte vara klibbig. Låt gärna kardemummakakan vara kvar i formen några minuter innan du försiktigt vänder den upp och ner och låter kakan sakta lossna från formen.
 

Sugen på fler klassikerrecept från den här tidseran? Mammas punchglass och mormors köttfärsrullader är riktiga trotjänare!

27 februari, 2022

28 kommentarer

  1. Den kakan har jag växt upp med och vi kallar den Björnkaka! Receptet fick vi från mejeriet i Borgholm! Tack för en trevlig blogg och instagram! Kram Lena/Dodis69

  2. Älskar kardemumma som vuxen. Som barn minns jag att jag tyckte det var super äckligt med ljuvliga kardemummakryddan! Mums med mammas kardemummakaka! kram Sofia

  3. Vi har också en kardemumma som vandrar i familjen, lite annorlunda recept med smör som smulas i stället för att smältas o definitiv nystött kardemumma. Nybakad kardemummakaka med lite mjukvispad grädde o så lite bär..det botar det mesta.:)

  4. Jag har också växt upp med den här underbara kakan, hos oss kallas den Björnökaka. I mors originalrecept är det "kaffekoppar" som mått istället för deciliter. Kan det ha varit ett recept som spreds under 60-70-talet? Ljuvligt god är den iallafall, en riktig favorit.

    1. Mammas receptbok som alltid ligger i kökslådan i köket ser onekligen ut att vara tryckt någon gång under den tidsperioden, så det tror jag absolut!

  5. Påminner mycket om min mammas recept på en mjuk kaka som hon kallade Idiotkaka (av nån underlig anledning). Måste gräva i receptgömmorna och se om det är samma 🙂

  6. så lämpligt att du postade det här receptet just nu! svärföräldrarna bjöd in sig själva på middag hastigt och lustigt igår kväll så jag svängde ihop den här till efterrätt. supergod! tror bestämt det kommer bli en favorit här hemma 🙂

  7. Kan ju inte bli annat än gott med kardemumma som huvudperson i ett recept. Lika gott i indisk mat som i denna kaka. T.o.m i havregrynsgröten till frukost är det gott med kardemumma i 🙂

    1. Ja, kardemumma är verkligen SÅ gott. Jag har börjat köpa kardemummakärnor istället för malen, och maler dem precis innan användning, det smakar så mycket mer då! Har även börjat ha nystött kardemumma i smoothies, blir riktigt gott!

Svara

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Recipe rating

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration