Mammas kardemummakaka
Mammas kardemummakaka är en odödlig klassiker i vår familj, min mamma har bakat den så länge jag kan minnas. Om vi hade gäster på fika eller firade något speciellt var det alltid den här kakan hon bakade, och fortfarande bakar.
Jag tror faktiskt att de flesta av oss någon gång har smakat en variant av den här kardemummakakan, då den som precis som många av mina andra recept varit populär i flera decennier. Själv växte jag upp med 70-tals och 80-talsmat, för det var vad mina föräldrar lagade till mig, och därför blev det naturligt att jag också lagar sådan mat till mina barn. Visst har det kommit in en hel del nytt i repertoaren, men guldkornen bland maträtterna och kakorna från när jag växte upp vill jag ju föra vidare till mina egna barn. Därför bakar vi den här kardemummakakan med jämna mellanrum, och de älskar den lika mycket som jag gjorde. (Vilket onekligen är förvånande eftersom de har ett väldigt… hrm… smalt spann för vad de gillar.
Receptet på den här kardemummakakan sitter i ryggmärgen sedan länge tillbaka, och det är lätt att komma ihåg eftersom det är två av de flesta ingredienser. Två deciliter socker, två teskedar kardemumma… En förändring som jag har gjort i receptet är att jag numera gärna använder kardemummakärnor som jag själv maler i mortel istället för färdigmald kardemumma. Det ger ju så mycket mer smak, men på åttiotalet var inte kardemummakärnor på påse lika vanligt som det är idag. I övrigt är kardemummakakan väldigt lik en sockerkaka, fast med tillskottet av två teskedar kardemumma.
Skriv utMammas kardemummakaka
Mammas kardemummakaka – som en sockerkaka fast med kardemumma i! Nostalgi, trygghet och ljuvliga smaker i en och samma tugga.
- Förberedelser: 15 min
- Tillagningstid: 40 min
- Total tid: 55 min
- Antal portioner: 10 1x
Ingredienser
- 50 g smör + en liten klick extra till formen
- ströbröd till formen
- 2 ägg
- 2 dl socker
- 2,75 dl mjöl
- 2 tsk vaniljsocker
- 2 tsk bakpulver
- 2 tsk mald eller stött kardemumma
- 2 tsk kanel
- 1 dl mjölk
Instruktioner
Sugen på fler klassikerrecept från den här tidseran? Mammas punchglass och mormors köttfärsrullader är riktiga trotjänare!
Älskar kardemumma. Den här kakan lät hur god som helst. Den ska jag ta och baka till helgen.
Trevlig helg.
Vad roligt! Hoppas att du gillar den! 🙂
Den kakan har jag växt upp med och vi kallar den Björnkaka! Receptet fick vi från mejeriet i Borgholm! Tack för en trevlig blogg och instagram! Kram Lena/Dodis69
Vad roligt att höra! Visst är den en riktig klassiker?!
Ser så saftig och god ut!!!
Underbart med sockerkaka och mjölk tycker jag! 🙂
Kram Malin
Det är riktigt svårslaget! 🙂
Älskar kardemumma som vuxen. Som barn minns jag att jag tyckte det var super äckligt med ljuvliga kardemummakryddan! Mums med mammas kardemummakaka! kram Sofia
Visst är det klassiskt!
vad gott det ser ut!
Den här kakan är SÅ god!
Vi har också en kardemumma som vandrar i familjen, lite annorlunda recept med smör som smulas i stället för att smältas o definitiv nystött kardemumma. Nybakad kardemummakaka med lite mjukvispad grädde o så lite bär..det botar det mesta.:)
Visst är det så! 🙂 Vad spännande med det smulade smöret!
Visst är det gott med kardemummakaka!!!
Kan inte annat än hålla med! 🙂
Jag har också växt upp med den här underbara kakan, hos oss kallas den Björnökaka. I mors originalrecept är det "kaffekoppar" som mått istället för deciliter. Kan det ha varit ett recept som spreds under 60-70-talet? Ljuvligt god är den iallafall, en riktig favorit.
Mammas receptbok som alltid ligger i kökslådan i köket ser onekligen ut att vara tryckt någon gång under den tidsperioden, så det tror jag absolut!
Påminner mycket om min mammas recept på en mjuk kaka som hon kallade Idiotkaka (av nån underlig anledning). Måste gräva i receptgömmorna och se om det är samma 🙂
Haha, vilket roligt namn!
så lämpligt att du postade det här receptet just nu! svärföräldrarna bjöd in sig själva på middag hastigt och lustigt igår kväll så jag svängde ihop den här till efterrätt. supergod! tror bestämt det kommer bli en favorit här hemma 🙂
Vad roligt Linn!
BJÖRNKAKA!! Nostalgi från barndomen. Måste genast leta reda på mammas recept o göra den!
Vad många det är som kallar den här kakan för Björnkaka! Så roligt att den även går under det namnet! 🙂
Kan ju inte bli annat än gott med kardemumma som huvudperson i ett recept. Lika gott i indisk mat som i denna kaka. T.o.m i havregrynsgröten till frukost är det gott med kardemumma i 🙂
Ja, kardemumma är verkligen SÅ gott. Jag har börjat köpa kardemummakärnor istället för malen, och maler dem precis innan användning, det smakar så mycket mer då! Har även börjat ha nystött kardemumma i smoothies, blir riktigt gott!
Försvinnande god och lättbakad.
Eller hur?! Jag älskar den!
Hoppas det funkar även här i P, svår få äggröran pösig, nu i ugnen, spännande, doftar himmelskt 😁
Hoppas det blir gott! 🙂
Gud så gott recept! Hann inte tillaga den för jag kunde inte hålla mig från smeten hahah, men nästa gång ska det bli som en kaka! Älskar verkligen kardemumma, kanel gifter sig så bra med det också!
★★★★★
Haha! Jag håller med om att smeten är supergod! 🙂
Bästa mjuka kardemummakakan någonsin. Såå enkel att göra och så god.
★★★★★
Så roligt att du gillar den! Håller med om att den är världsbäst! 🙂
Jag skulle vilja säga att den påminner väldigt mycket till smaken om morotskaka. Det är såklart kanelen och kardemumman tillsammans som gör det.
★★★★
Visst är det gott tillsammans?! 🙂