Mammas kardemummakaka
Mammas kardemummakaka är en odödlig klassiker i vår familj, min mamma har bakat den så länge jag kan minnas.
Om vi hade gäster på fika eller firade något speciellt var det alltid den här kakan hon bakade, och fortfarande bakar. Och doften när den gräddas i ugnen är helt fantastisk!
En hederlig, gammaldags kardemummakaka
Jag tror faktiskt att de flesta av oss någon gång har smakat en variant av den här mjuka kardemummakakan, då den som precis som många av mina andra recept varit populär i flera decennier. Jag vet att många också känner igen den under namnet Björnkaka.
Själv växte jag upp med 70-tals och 80-talsmat, för det var vad mina föräldrar lagade till mig, och därför faller det sig naturligt att jag, som så många andra, också lagar sådan mat till mina barn.
Och de allra bästa av de recepten vill jag föra vidare till mina barn, så därför bakar vi den här saftiga kardemummakakan ofta, och barnen älskar den lika mycket som min syster och jag gjorde! Och fortfarande gör, för den delen.
Ingredienser till kardemummakaka
För att baka dig världens godaste kardemummakaka behöver du smör, mjöl, socker, ägg, mjölk, bakpulver, vaniljsocker, kanel och kardemumma. Ströbröd är bra att ha till hands också. (Mått och mängd hittar du längst ner i inlägget.)
Så bakar du kakan steg för steg
Receptet är väldigt likt en klassisk sockerkaka, men med tilläggen kanel och kardemumma.
En ändring som jag har gjort från mammas tid är att jag numera mortlar kardemumman. Nymortlad kardemumma smakar så mycket mer än färdigmalen kardemumma på burk!
Smält smör till både kakan och formen
Börja med att smälta smöret. Smält en klick extra smör, ungefär så mycket som du skulle använt att smörja formen med.
Men här penslar vi formen istället med det smälta smöret, det är mycket enklare!
Sedan är det bara att hälla i lite ströbröd och hysta runt i formen så formens ytor täcks av ströbröd. Då brukar kakan inte fastna sen.
När formen är förberedd är det dags att vispa ägg och socker pösigt.
Rör ihop de torra ingredienserna till kakan för sig i en egen skål…
… och rör sedan ner dem i den uppvispade äggsmeten.
Häll ner det smälta smöret och mjölken, och rör med slev till en jämn och fin smet.
Häll ner smeten i den smorda och bröade formen, och grädda kardemummakakan på nedersta falsen i ugnen i ca 40 min. En mjuk kaka ska alltid gräddas långt ner i ugnen.
Sedan är det klart! Jag gillar när kakor smakar nybakat, så om jag inte ska äta den inom de närmsta dagarna brukar jag frysa den, det går jättebra.
Tips på fler goda grejer med kardemumma
- Semmelkladdkaka! SÅ god, och eftersom det inte är en klassisk semla behöver det inte heller vara februari månad. Perfekt! Och barnen älskar den!
- Kardemummaglass – enkel glass som inte kräver någon glassmaskin, man bara vispar och fryser! Smakar gott ihop med stekta äpplen, päron eller rabarber.
- Päronmarmelad med kardemumma och vanilj – min absoluta favoritmarmelad! Päron finns på ICA året om, så den här marmeladen kan du göra året runt och njuta till ostbrickan!
Mammas kardemummakaka
Mammas kardemummakaka – som en sockerkaka fast med kardemumma i! Nostalgi, trygghet och ljuvliga smaker i en och samma tugga.
- Förberedelser: 15 min
- Tillagningstid: 40 min
- Total tid: 55 min
- Antal portioner: 10 1x
Ingredienser
- 50 g smör + en liten klick extra till formen
- ströbröd till formen
- 2 ägg
- 2 dl socker
- 2,75 dl mjöl
- 2 tsk vaniljsocker
- 2 tsk bakpulver
- 2 tsk kardemumma (antingen 2 tsk mald kardemumma eller 2 tsk kardemummakärnor som du mortlar)
- 2 tsk kanel
- 1 dl mjölk
Instruktioner
Sugen på fler klassikerrecept från den här tidseran? Mammas punchglass och mormors köttfärsrullader är riktiga trotjänare!
Älskar kardemumma. Den här kakan lät hur god som helst. Den ska jag ta och baka till helgen.
Trevlig helg.
Vad roligt! Hoppas att du gillar den! 🙂
Den kakan har jag växt upp med och vi kallar den Björnkaka! Receptet fick vi från mejeriet i Borgholm! Tack för en trevlig blogg och instagram! Kram Lena/Dodis69
Vad roligt att höra! Visst är den en riktig klassiker?!
Ser så saftig och god ut!!!
Underbart med sockerkaka och mjölk tycker jag! 🙂
Kram Malin
Det är riktigt svårslaget! 🙂
Älskar kardemumma som vuxen. Som barn minns jag att jag tyckte det var super äckligt med ljuvliga kardemummakryddan! Mums med mammas kardemummakaka! kram Sofia
Visst är det klassiskt!
vad gott det ser ut!
Den här kakan är SÅ god!
Vi har också en kardemumma som vandrar i familjen, lite annorlunda recept med smör som smulas i stället för att smältas o definitiv nystött kardemumma. Nybakad kardemummakaka med lite mjukvispad grädde o så lite bär..det botar det mesta.:)
Visst är det så! 🙂 Vad spännande med det smulade smöret!
Visst är det gott med kardemummakaka!!!
Kan inte annat än hålla med! 🙂
Jag har också växt upp med den här underbara kakan, hos oss kallas den Björnökaka. I mors originalrecept är det "kaffekoppar" som mått istället för deciliter. Kan det ha varit ett recept som spreds under 60-70-talet? Ljuvligt god är den iallafall, en riktig favorit.
Mammas receptbok som alltid ligger i kökslådan i köket ser onekligen ut att vara tryckt någon gång under den tidsperioden, så det tror jag absolut!
Påminner mycket om min mammas recept på en mjuk kaka som hon kallade Idiotkaka (av nån underlig anledning). Måste gräva i receptgömmorna och se om det är samma 🙂
Haha, vilket roligt namn!
så lämpligt att du postade det här receptet just nu! svärföräldrarna bjöd in sig själva på middag hastigt och lustigt igår kväll så jag svängde ihop den här till efterrätt. supergod! tror bestämt det kommer bli en favorit här hemma 🙂
Vad roligt Linn!
BJÖRNKAKA!! Nostalgi från barndomen. Måste genast leta reda på mammas recept o göra den!
Vad många det är som kallar den här kakan för Björnkaka! Så roligt att den även går under det namnet! 🙂
Kan ju inte bli annat än gott med kardemumma som huvudperson i ett recept. Lika gott i indisk mat som i denna kaka. T.o.m i havregrynsgröten till frukost är det gott med kardemumma i 🙂
Ja, kardemumma är verkligen SÅ gott. Jag har börjat köpa kardemummakärnor istället för malen, och maler dem precis innan användning, det smakar så mycket mer då! Har även börjat ha nystött kardemumma i smoothies, blir riktigt gott!
Försvinnande god och lättbakad.
Eller hur?! Jag älskar den!
Hoppas det funkar även här i P, svår få äggröran pösig, nu i ugnen, spännande, doftar himmelskt 😁
Hoppas det blir gott! 🙂
Gud så gott recept! Hann inte tillaga den för jag kunde inte hålla mig från smeten hahah, men nästa gång ska det bli som en kaka! Älskar verkligen kardemumma, kanel gifter sig så bra med det också!
Haha! Jag håller med om att smeten är supergod! 🙂
Bästa mjuka kardemummakakan någonsin. Såå enkel att göra och så god.
Så roligt att du gillar den! Håller med om att den är världsbäst! 🙂
Jag skulle vilja säga att den påminner väldigt mycket till smaken om morotskaka. Det är såklart kanelen och kardemumman tillsammans som gör det.
Visst är det gott tillsammans?! 🙂
Riven kokos till formen istället för ströbröd är extra gott!
Åh, det måste jag prova!
Bakade kakan idag och tyvärr använde jag varmluftsugn, dock lägre gradantal, men den blev torr ändå. Läste sedan på Arla att varmluftsugn gör kakan torrare. Skriv gärna till det på receptet om fler än jag inte känner till det.