Kakor

Mammas kardemummakaka

Mammas kardemummakaka

Mammas kardemummakaka är en odödlig klassiker i vår familj, min mamma har bakat den så länge jag kan minnas.

Om vi hade gäster på fika eller firade något speciellt var det alltid den här kakan hon bakade, och fortfarande bakar. Och doften när den gräddas i ugnen är helt fantastisk!

En hederlig, gammaldags kardemummakaka

Gammaldags kardemummakaka

Jag tror faktiskt att de flesta av oss någon gång har smakat en variant av den här mjuka kardemummakakan, då den som precis som många av mina andra recept varit populär i flera decennier. Jag vet att många också känner igen den under namnet Björnkaka.

Själv växte jag upp med 70-tals och 80-talsmat, för det var vad mina föräldrar lagade till mig, och därför faller det sig naturligt att jag, som så många andra, också lagar sådan mat till mina barn.

Saftig kardemummakaka

Och de allra bästa av de recepten vill jag föra vidare till mina barn, så därför bakar vi den här saftiga kardemummakakan ofta, och barnen älskar den lika mycket som min syster och jag gjorde! Och fortfarande gör, för den delen.

Ingredienser till kardemummakaka

Ingredienser till kardemummakaka

För att baka dig världens godaste kardemummakaka behöver du smör, mjöl, socker, ägg, mjölk, bakpulver, vaniljsocker, kanel och kardemumma. Ströbröd är bra att ha till hands också. (Mått och mängd hittar du längst ner i inlägget.)

Så bakar du kakan steg för steg

Receptet är väldigt likt en klassisk sockerkaka, men med tilläggen kanel och kardemumma.

mortlad kardemumma

En ändring som jag har gjort från mammas tid är att jag numera mortlar kardemumman. Nymortlad kardemumma smakar så mycket mer än färdigmalen kardemumma på burk!

Smält smör till både kakan och formen

smord och bröad sockerkaksform

Börja med att smälta smöret. Smält en klick extra smör, ungefär så mycket som du skulle använt att smörja formen med.

Men här penslar vi formen istället med det smälta smöret, det är mycket enklare!

Sedan är det bara att hälla i lite ströbröd och hysta runt i formen så formens ytor täcks av ströbröd. Då brukar kakan inte fastna sen.

Vispa ägg och socker pösigt

När formen är förberedd är det dags att vispa ägg och socker pösigt.

Blanda de torra ingredienserna för sig

Rör ihop de torra ingredienserna till kakan för sig i en egen skål…

kaksmet

… och rör sedan ner dem i den uppvispade äggsmeten.

Björnkaka

Häll ner det smälta smöret och mjölken, och rör med slev till en jämn och fin smet.

Baka kardemummakaka

Häll ner smeten i den smorda och bröade formen, och grädda kardemummakakan på nedersta falsen i ugnen i ca 40 min. En mjuk kaka ska alltid gräddas långt ner i ugnen.

Sedan är det klart! Jag gillar när kakor smakar nybakat, så om jag inte ska äta den inom de närmsta dagarna brukar jag frysa den, det går jättebra.

Tips på fler goda grejer med kardemumma

Semmelkladdkaka
  • Semmelkladdkaka! SÅ god, och eftersom det inte är en klassisk semla behöver det inte heller vara februari månad. Perfekt! Och barnen älskar den!
  • Kardemummaglass – enkel glass som inte kräver någon glassmaskin, man bara vispar och fryser! Smakar gott ihop med stekta äpplen, päron eller rabarber.
  • Päronmarmelad med kardemumma och vanilj – min absoluta favoritmarmelad! Päron finns på ICA året om, så den här marmeladen kan du göra året runt och njuta till ostbrickan!
Skriv ut

Mammas kardemummakaka

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

4.8 from 4 reviews

Mammas kardemummakaka – som en sockerkaka fast med kardemumma i! Nostalgi, trygghet och ljuvliga smaker i en och samma tugga.

  • Författare: Helena
  • Förberedelser: 15 min
  • Tillagningstid: 40 min
  • Total tid: 55 min
  • Antal portioner: 10 1x

Ingredienser

Scale
  • 50 g smör + en liten klick extra till formen
  • ströbröd till formen
  • 2 ägg
  • 2 dl socker
  • 2,75 dl mjöl
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 2 tsk bakpulver
  • 2 tsk kardemumma (antingen 2 tsk mald kardemumma eller 2 tsk kardemummakärnor som du mortlar)
  • 2 tsk kanel
  • 1 dl mjölk

Instruktioner

Sätt ugnen på 175C.
 
Börja med att smälta smöret. Smält gärna en klick extra så att du kan pensla formen med det också. Bröa formen när du ändå är igång. Jag brukar använda en klassisk sockerkaksform.
 
Vispa ägg och socker pösigt i en bunke.
 
Mortla kardemumman ifall du använder hela kardemummakärnor.
 
I en annan bunke – rör samman mjöl, vaniljsocker, bakpulver, kanel och kardemumman.
 
Rör ner de torra ingredienserna i äggsmeten med en slev och rör sedan ner smält smör och mjölk. Rör till en jämn smet.
 
Häll smeten i en smord och bröad form och grädda kakan i nedre delen av ugnen i ca 40 min. Känn efter med en sticka strax innan så att du vet när den är klar, stickan ska komma upp torr och inte vara klibbig. Låt gärna kardemummakakan vara kvar i formen några minuter innan du försiktigt vänder den upp och ner och låter kakan sakta lossna från formen.

Sugen på fler klassikerrecept från den här tidseran? Mammas punchglass och mormors köttfärsrullader är riktiga trotjänare!

19 september, 2024

37 kommentarer

  1. Den kakan har jag växt upp med och vi kallar den Björnkaka! Receptet fick vi från mejeriet i Borgholm! Tack för en trevlig blogg och instagram! Kram Lena/Dodis69

  2. Älskar kardemumma som vuxen. Som barn minns jag att jag tyckte det var super äckligt med ljuvliga kardemummakryddan! Mums med mammas kardemummakaka! kram Sofia

  3. Vi har också en kardemumma som vandrar i familjen, lite annorlunda recept med smör som smulas i stället för att smältas o definitiv nystött kardemumma. Nybakad kardemummakaka med lite mjukvispad grädde o så lite bär..det botar det mesta.:)

  4. Jag har också växt upp med den här underbara kakan, hos oss kallas den Björnökaka. I mors originalrecept är det "kaffekoppar" som mått istället för deciliter. Kan det ha varit ett recept som spreds under 60-70-talet? Ljuvligt god är den iallafall, en riktig favorit.

    1. Mammas receptbok som alltid ligger i kökslådan i köket ser onekligen ut att vara tryckt någon gång under den tidsperioden, så det tror jag absolut!

  5. Påminner mycket om min mammas recept på en mjuk kaka som hon kallade Idiotkaka (av nån underlig anledning). Måste gräva i receptgömmorna och se om det är samma 🙂

  6. så lämpligt att du postade det här receptet just nu! svärföräldrarna bjöd in sig själva på middag hastigt och lustigt igår kväll så jag svängde ihop den här till efterrätt. supergod! tror bestämt det kommer bli en favorit här hemma 🙂

  7. Kan ju inte bli annat än gott med kardemumma som huvudperson i ett recept. Lika gott i indisk mat som i denna kaka. T.o.m i havregrynsgröten till frukost är det gott med kardemumma i 🙂

    1. Ja, kardemumma är verkligen SÅ gott. Jag har börjat köpa kardemummakärnor istället för malen, och maler dem precis innan användning, det smakar så mycket mer då! Har även börjat ha nystött kardemumma i smoothies, blir riktigt gott!

  8. Gud så gott recept! Hann inte tillaga den för jag kunde inte hålla mig från smeten hahah, men nästa gång ska det bli som en kaka! Älskar verkligen kardemumma, kanel gifter sig så bra med det också!






  9. Jag skulle vilja säga att den påminner väldigt mycket till smaken om morotskaka. Det är såklart kanelen och kardemumman tillsammans som gör det.






  10. Bakade kakan idag och tyvärr använde jag varmluftsugn, dock lägre gradantal, men den blev torr ändå. Läste sedan på Arla att varmluftsugn gör kakan torrare. Skriv gärna till det på receptet om fler än jag inte känner till det.

Svara

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ Bara en kaka till på Facebook för ännu mer matinspiration

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ Bara en kaka till på Facebook för ännu mer matinspiration