Rulltårta med brynt smörkräm
Japp, ni läste rätt! Här kommer ytterligare ett recept med brynt smörkräm, närmare bestämt chokladrulltårta med brynt smörkräm. Och det lär nog komma minst ett till före jul! Men det blir ju så mycket bättre med brynt smör. I väldigt många recept där smör är en viktig ingrediens, som till exempel i en smörkräm, en frosting, en kladdkaka, julens fudge…. (listan kan göras hur lång som helst) så blir det så mycket godare om man brynt smöret innan. Den där nötiga, lite kolaaktiga tonen kommer fram så fint, och det bli så rackarns gott!
Här har vi en klassisk rulltårta gjord på samma recept som jag utgått från sedan jag var 14 och det var min favoritkaka att baka, fast nu med brynt smör i smörkrämen istället för vanligt. Jättegott!
För hörni, rulltårta ÄR ju en odödlig klassiker. Blir man bjuden på klassisk drömrulltårta med smörkräm blir man ju inte besviken, tvärtom! Det är en svensk klassiker som står sig, år för år. Vill man göra en julig variant på den så hittar ni ett recept här på saffransrulltårta med lingongrädde.
Skriv utRulltårta med brynt smörkräm
Drömrulltårta värd namnet! Chokladrulltårta med smörkräm, fast med brynt smör istället för vanligt. Ännu bättre, ännu godare!
- Förberedelser: 20 min
- Tillagningstid: 5 min
- Total tid: 25 min
- Antal portioner: 10 1x
Ingredienser
Chokladrulltårta
- 3 ägg
- 1,5 dl strösocker
- 0,75 dl potatismjöl
- 2 msk kakao
- 1 tsk bakpulver
Brynt smörkräm:
- 100 g brynt smör
- 1,5 dl florsocker
- 2 tsk vaniljsocker
- 1 äggula
Instruktioner
Sätt ugnen på 225C, och klä en långpanna med bakplåtspapper. Antingen den som hör till ugnen, eller en av lite mindre storlek som man kan köpa i affären och t ex ugnsrosta pommes frites i. (Jag föredrar dessa, något mindre långpannor.)
Bryn smöret till smörkrämen så att det kan svalna i kylen medan du förbereder resten. Smält det på hög medelvärme. Det kommer att bubbla och fräsa, och det är klart när ett vitt skum har bildats och stigit och smöret har tystnat, och börjat lukta nötigt och gott. Häll då snabbt över det i en skål så det inte bränns vid. Låt det svalna i kylen. Har det blivit stenhårt till du ska vispa ihop glasyren kan du bara låta det stå i rumstemperatur i ca tio minuter, så kan du röra det mjukt sedan.
Vispa ägg och socker fluffigt. Vispa länge, det ska bli rejält fluffigt.
Rör samman potatismjöl med kakao och bakpulver i en egen bunke, och sikta sedan ner detta i äggsmeten genom en sil, annars kan man få små klumpar i smeten som är kvar även efter gräddning. Rör med slev till en jämn smet, och häll sedan över smeten i långpannan och grädda den i nedre delen av ugnen i ca 5-7 minuter. Den blir lätt bränd på ytan, så passa den noga.
Efter att du tagit ut bottnen, låt den svalna i ca 5-10 min innan du strör på lite strösocker, cirka en tesked. Stjälp över bottnen på ett helt nytt bakplåtspapper, med den sockrade sidan nedåt. Är pappret som rulltårtan legat på svårt att dra av, kan du prova att fukta pappret med lite vatten ovanpå. Låt bottnen svalna medan du gör smörkrämen.
Beroende på hur länge det brynta smöret har fått stå kallt är det antingen flytande eller fast. Är det fortfarande flytande, ställ det i frysen i tio minuter, så stelnar det till fort. Vispa brynt smör med florsocker, vaniljsocker och äggula till en krämig smet med hjälp av en elvisp. Bred fyllningen på rulltårtan och rulla ihop den med hjälp av pappret.
Ifall rulltårtan spricker medan du rullar ihop den, misströsta icke. (Men svär för all del lite ifall det känns bättre.) Bara fortsätt rulla ihop den sakta och fint med hjälp av pappret, rulla pappret ganska tight runt rulltårtan och lägg in paketet i kylen. När du tar ut den en stund senare så ser den faktiskt knappt sprucken ut.
Mums!
Vispade upp smöret riktigt fluffigt innan jag hade i florsocker och vaniljsocker, sist äggula😋👍
Gött! 🙂