Skriv ut

Rulltårta med brynt smörkräm

Rulltårta med brynt smörkräm

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars 4,67 av 3 recensioner

Loading...

Drömrulltårta värd namnet! Chokladrulltårta med smörkräm, fast med brynt smör istället för vanligt. Ännu bättre, ännu godare!

Ingredienser

Scale

Chokladrulltårta

  • 3 ägg
  • 1,5 dl strösocker
  • 0,75 dl potatismjöl
  • 2 msk kakao
  • 1 tsk bakpulver

Brynt smörkräm:

  • 100 g brynt smör
  • 1,5 dl florsocker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 1 äggula

Instruktioner

Sätt ugnen på 225C, och klä en långpanna med bakplåtspapper. Antingen den som hör till ugnen, eller en av lite mindre storlek som man kan köpa i affären och t ex ugnsrosta pommes frites i. (Jag föredrar dessa, något mindre långpannor.)

Bryn smöret till smörkrämen så att det kan svalna i kylen medan du förbereder resten. Smält det på hög medelvärme. Det kommer att bubbla och fräsa, och det är klart när ett vitt skum har bildats och stigit och smöret har tystnat, och börjat lukta nötigt och gott. Häll då snabbt över det i en skål så det inte bränns vid. Låt det svalna i kylen. Har det blivit stenhårt till du ska vispa ihop glasyren kan du bara låta det stå i rumstemperatur i ca tio minuter, så kan du röra det mjukt sedan.

Vispa ägg och socker fluffigt. Vispa länge, det ska bli rejält fluffigt.

Rör samman potatismjöl med kakao och bakpulver i en egen bunke, och sikta sedan ner detta i äggsmeten genom en sil, annars kan man få små klumpar i smeten som är kvar även efter gräddning. Rör med slev till en jämn smet, och häll sedan över smeten i långpannan och grädda den i nedre delen av ugnen i ca 5-7 minuter. Den blir lätt bränd på ytan, så passa den noga.

Efter att du tagit ut bottnen, låt den svalna i ca 5-10 min innan du strör på lite strösocker, cirka en tesked. Stjälp över bottnen på ett helt nytt bakplåtspapper, med den sockrade sidan nedåt. Är pappret som rulltårtan legat på svårt att dra av, kan du prova att fukta pappret med lite vatten ovanpå. Låt bottnen svalna medan du gör smörkrämen.

Beroende på hur länge det brynta smöret har fått stå kallt är det antingen flytande eller fast. Är det fortfarande flytande, ställ det i frysen i tio minuter, så stelnar det till fort. Vispa brynt smör med florsocker, vaniljsocker och äggula till en krämig smet med hjälp av en elvisp. Bred  fyllningen på rulltårtan och rulla ihop den med hjälp av pappret.

Ifall rulltårtan spricker medan du rullar ihop den, misströsta icke. (Men svär för all del lite ifall det känns bättre.) Bara fortsätt rulla ihop den sakta och fint med hjälp av pappret, rulla pappret ganska tight runt rulltårtan och lägg in paketet i kylen. När du tar ut den en stund senare så ser den faktiskt knappt sprucken ut.