Kakor

Rödbetskaka med brynt smör-glasyr

Rödbetskaka med brynt smör-glasyr

Kan man ha rödbetor istället för morötter i morotskakan? Absolut! Och kan man bryna smöret innan man vispar ner det i glasyren? Självklart! Vad får man då? Man får en saftig, alldeles ljuvlig rödbetskaka med brynt smör-glasyr!

Att bryna smöret innan man vispar ner det i glasyren gör en enorm skillnad för smaken. Den blir mycket rundare och får mycket mer djup. Helt fantastiskt gott är det! Jag erkänner att jag åt väldigt mycket glasyr när jag bakade den här kakan. Och brynt smör. Direkt från kastrullen.

Att byta ut morötter mot rödbetor gör egentligen mer skillnad för färgen än vad det gör för smaken, för i ärlighetens namn smakar kakan nästan precis som en morotskaka, mycket tack vare kanelen och kardemumman som är så god i kakor så här på hösten. Men det är ett roligt alternativ, samtidigt som det är lite nyskapande! Kakan får en vacker djupröd färg, och med en ny glasyr blir det ju en helt ny kaka!

Rödbetskaka smakar, precis som morotskaka, ofta ännu godare dagen efter den bakats, för då har den hunnit bli ännu saftigare.

Skriv ut

Rödbetskaka med brynt smör-glasyr

Rödbetskaka med brynt smör-glasyr

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars 5,00 av 3 recensioner

Loading…

Mjuk och saftig rödbetskaka som påminner mycket om morotskaka med brynt smör i glasyren som lyfter kakan till oanade höjder!

  • Författare: Helena
  • Förberedelser: 20 min
  • Tillagningstid: 60 min
  • Total tid: 1 h 20 min
  • Antal portioner: 10 1x
Scale

Ingredienser

  • 5 dl rårivna rödbetor (ca 300 g)
  • 3 ägg
  • 3 dl socker
  • 3 dl mjöl
  • 2 tsk malen kanel
  • 0,5 tsk malen ingefära
  • 1,5 tsk malen kardemumma
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 3 tsk bakpulver
  • 1 nypa salt
  • 1,75 dl solrosolja
  • smör och ströbröd till formen

Glasyren:

  • 100 g brynt smör
  • 4,5 dl florsocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 100 g Philadelphiaost

Instruktioner

Sätt ugnen på 150C.

Ta på dig ett förkläde och skala och riv rödbetorna, lägg åt sidan.

Vispa ägg och socker pösigt i en bunke.

Blanda alla torra ingredienser i en egen bunke.

Vänd ner de torra ingredienserna i äggsmeten, och tillsätt solrosolja och skalade, rårivna rödbetor.

Häll smeten i en smord och bröad form med avtagbara kanter. Grädda i mitten av ugnen i ca 60 min.

Bryn under tiden smöret till glasyren. Smält det på hög medelvärme. Det kommer att bubbla och fräsa, och det är klart när ett vitt skum har bildats och stigit och smöret har tystnat, och börjat lukta nötigt och gott. Häll då snabbt över det i en skål så det inte bränns vid. Låt det svalna, gärna i kylen. Har det blivit stenhårt till du ska vispa ihop glasyren kan du bara låta det stå i rumstemperatur i ca tio minuter, så kan du röra det mjukt sedan.

Låt kakan svalna. Vispa samman alla ingredienser till glasyren med en elvisp så att det blir krämigt, och bre över kakan.

Det här receptet är väldigt likt mitt recept på mjuk pumpakaka med glasyr. Så har du pumpor du vill bli av med – ersätt rödbetorna med pumpa!

2 Kommentar

  1. Anna

    1 oktober, 2020 at 6:28 e m

    Vad vackert! Och bra med säsongsbak! Funkar alla matpumpor? Perfekt till halloween ju! 👻

    När det står maizena i grönsaksbiffarna (morot, zucchini, halloumi) vilken förpackning menar du då? 🤔

    1. Helena

      2 oktober, 2020 at 12:32 e m

      Tack Anna! Säsongsbak är ju megahyvens! Jag tror att de flesta matpumpor funkar till pumpakakan, men jag brukar “sejfa” och köra på Butternutpumpan eftersom den alltid sägs vara så god till mat. Vet att även Hokkaido är bra. När jag skriver maizena i de där biffarna menar jag den förpackning som heter Maizena majsstärkelse. Den är gul och så är den en majskolv på den. Så det är alltså inte någon av förpackningarna med redning. (Ska uppdatera och förtydliga på bloggen, tack för att du sa till. 🙂

Lämna en kommentar