Skriv ut

Rödbetskaka med brynt smör-glasyr

Rödbetskaka med brynt smör-glasyr

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Mjuk och saftig rödbetskaka som påminner mycket om morotskaka med brynt smör i glasyren som lyfter kakan till oanade höjder!

Ingredienser

Scale
  • 5 dl rårivna rödbetor (ca 300 g)
  • 3 ägg
  • 3 dl socker
  • 3 dl mjöl
  • 2 tsk malen kanel
  • 0,5 tsk malen ingefära
  • 1,5 tsk malen kardemumma
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 3 tsk bakpulver
  • 1 nypa salt
  • 1,75 dl solrosolja
  • smör och ströbröd till formen

Glasyren:

  • 100 g brynt smör
  • 4,5 dl florsocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 100 g Philadelphiaost

Instruktioner

Sätt ugnen på 150C.

Ta på dig ett förkläde och skala och riv rödbetorna, lägg åt sidan.

Vispa ägg och socker pösigt i en bunke.

Blanda alla torra ingredienser i en egen bunke.

Vänd ner de torra ingredienserna i äggsmeten, och tillsätt solrosolja och skalade, rårivna rödbetor.

Häll smeten i en smord och bröad form med avtagbara kanter. Grädda i mitten av ugnen i ca 60 min.

Bryn under tiden smöret till glasyren. Smält det på hög medelvärme. Det kommer att bubbla och fräsa, och det är klart när ett vitt skum har bildats och stigit och smöret har tystnat, och börjat lukta nötigt och gott. Häll då snabbt över det i en skål så det inte bränns vid. Låt det svalna, gärna i kylen. Har det blivit stenhårt till du ska vispa ihop glasyren kan du bara låta det stå i rumstemperatur i ca tio minuter, så kan du röra det mjukt sedan.

Låt kakan svalna. Vispa samman alla ingredienser till glasyren med en elvisp så att det blir krämigt, och bre över kakan.