Öland Sponsrat inlägg

Höstpicknick på Öland

Inlägg i samarbete med Ölands Turismorganisation

Kapelludden Öland

I helgen packade vi ihop en fikakorg och åkte på Ölandsutflykt i höstsolen!

Fredriks bröd och bakverk

Vi hade inga bullar hemma, och inledde därför utflykten med att åka till Fredriks Bröd&Bakverk i hamnen här i Färjestaden för att köpa godsaker att stoppa i vår korg.

Fredriks bageri Färjstaden

Fredriks bageri kom med i White Guide redan samma år som det öppnade och drivs av Fredrik som varit finalist i årets konditor. Finfina bakverk till trots är det bara en sak som gäller för tjejerna när vi är där; kanelbullar och croissanter.

Höstpicknick på Öland

Efter att vi fyllt korgen med fikabröd åkte vi till Kapelludden som ligger i jämnhöjd med Borgholm, fast på östra sidan Öland. Här finns allt som behövs för en härlig höstutflykt; en ruin med lä för vinden, en strand att leta snäckor på och sjöbodar där man kan sitta och sola.

S:ta Britas kapell Öland

Vi hittade en solig plats med lä i ruinen av S:ta Britas kapell som byggdes på 1200-talet när det var en handelsplats här. Nu är det ett vackert utflyktsmål, och ett ställe dit många fågelskådare åker.

Kapelludden ruin Öland

Vi dukade upp bullarna och hällde upp den varma chokladen vi tagit med oss. Nästa vecka är det höstlov här i regionen, och då planerar vi att åka på fler sådana här utflykter här på Öland.

Stenkorset Kapelludden

Nedanför ruinen står det gamla stenkorset som uppfördes under samma tidsperiod som kapellet. Korset blåste faktiskt sönder när orkanen Per härjade runt på ön 2007, men har restaurerats och ställts tillbaka.

Höststrand Öland

Ett stenkast därifrån ligger stranden dit barnen sprang för att leka. För vem har sagt att det måste vara sommar för att leka på stranden?

Leta snäckor Kapelludden

Evelyn letade snäckor…

Kapelludden strand

…medan Bally sprang fram och tillbaka på strandremsan, grävde med tassarna i sanden och rullade sig i blöt tång. Han luktade inte kanelbulle på vägen hem, skulle man kunna säga. Men roligt hade han!

Kapelludden sjöbodar

Vid sjöbodarna brukar det inte blåsa så mycket, och här står ofta fågelskådarna med sina kikare.

Sjöbodar Kapelludden

Bland det härligaste man kan göra en solig höstdag är just detta – att sitta med ryggen mot en sjöbod och njuta av solens värmande höststrålar, ljudet av fåglarna och vågorna som slår in mot stranden.

Choklad Fröken Frankenstein

Fast det är klart – att äta choklad hör ju också till bland det bästa man kan göra. När vi ändå körde östra sidan hemåt stannade vi till hos Fröken Frankenstein i Gårdby och handlade hennes handgjorda praliner.

Ebba Frankenstein

Ebba Frankenstein driver Sveriges förmodligen minsta chocolaterie, och därinne möts man alltid av ett varmt leende och doften av choklad. Ebba har lärt sig chokladens konst i Skottland, och nu gör hon tårtor på beställningar och choklad som återfinns bland annat i presentbutiker och på restaurangmenyer. Mina favoriter är fänkålskolan, mintkolan och chilikolan med öländsk chili. (Ja, jag har en grej för kola.)

Choklad Gårdby

Färgglada marshmallows på chokladbräck väckte sötsuget hos tjejerna som snabbt klättrade upp på en stol.

Chokladbräck Fröken Frankenstein

Evelyn fick smaka chokladbräck och testade ifall det gick att dra loss marshmallowsbitar från chokladen. Om man inte provar så vet man ju inte.

Fröken Frankenstein konst

I Fröken Frankensteins trädgård finns flera konstinstallationer som barnen brukar stanna upp och titta på. Den här fåtöljen är alltid lika populär. Efter vårt besök hos Fröken Frankensteins chocolaterie åkte vi hem igen, mätta på bullar, varm choklad och med fina chokladpraliner att plocka fram på kvällen när barnen somnat. När höstlovet kommer ser jag fram emot fler sådana här dagar!

22 oktober, 2020

2 kommentarer

Svara

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ Bara en kaka till på Facebook för ännu mer matinspiration

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ Bara en kaka till på Facebook för ännu mer matinspiration