Reportage

Pasta är livet!

Helena Elm

Jag ÄLSKAR pasta, så är det bara. Jag skulle aldrig kunna tänka mig att leva utan pasta i mitt liv. Inte bröd heller. Därför skrev jag en krönika om min relation till pasta i våras som kördes i tidningarna Barometern och Smålandsposten ihop med fyra trevliga pastarecept. Här kommer krönikan, och alla mina pastarecept hittar du under kategorin Pasta.

Jag älskar pasta. Ibland önskar jag att jag var den sortens person som beställde in en krispig sallad på restaurang, men det är jag inte. Jag är den som beställer in den gräddiga pastan och äter tills jag måste knäppa upp översta knappen i byxorna.

Dessutom är jag något av en pastasnobb, och det står jag för. Jag har ett favoritmärke på pasta som jag beställer på nätet. I dessa tider är det förmodligen inget som gör mig särskilt unik, men sedan många år tillbaka beställer jag min italienska favoritsort från en svensk nätbutik som brukar ha den på lager. Jag beställer en hel låda åt gången och sjunger pastans lov för alla mina vänner som orkar lyssna. För några år sedan fanns pastan på ICA, men sedan sa de upp avtalet centralt med mitt pastamärke, därav nätshoppingen. (Det här vet jag för att jag mailade dem och frågade. Ibland mailar jag även mitt favoritglassmärke och frågar när det ska komma en ny smak. Men frågar man inte får man aldrig veta någonting, och det gäller att bevaka sina intressen.)

Pastan har varit en ständig följeslagare i mitt liv. En av de första maträtterna jag lärde mig att laga var spaghetti och köttfärssås. Det fanns en tid efter gymnasiet då jag åt det tre dagar i veckan, för att sedan bredda repertoaren något under åren som högskolestudent och göra pastasås på grönsaker och grädde också. Sedan upptäckte jag pesto, började laga carbonara, lasagne och fler maträtter med pasta som huvudingrediens. När jag sedan fick barn uppdagades det ganska snabbt att den mat som var mest lättsåld till de kräsna små magarna var, föga förvånande, pasta.

Men jag kan ju inte klandra dem, då pasta är den mat som gör även mig allra gladast. Mättast också. Jag skulle aldrig kunna gå på den sortens diet där man ska dra ner på kolhydrater. Jag säger som katten Gustaf – kolhydrater är några av mina allra bästa vänner. Mina pastarecept skulle förmodligen inte klassas som hälsokost, men ibland måste man ju även tänka på hälsokost för själen. Ska man äta pasta kan man lika gärna slå på stort och unna sig en syndigt god pasta med ost, grädde och bacon. Livet är alldeles för kort för att inte unna sig godsaker.

1 november, 2020

4 kommentarer

  1. Hej Helena! Jag har följt dig i många år och vill bara säga att du har en fantastiskt fin blogg, med underbara bilder och texter! Som pastaälskare blir jag bara sååå nyfiken, vad är det för märke på din favoritpasta?

    1. Hej Jenny! Tack för dina fina ord! Vad dumt av mig att glömma skriva ut märket! Det var nog för att det var en tidningskrönika från början och den ska vara fri från sådant som kan upplevas som reklam. Men mitt favoritpastamärke heter De Cecco, och jag handlar det från Delitea. Här är en direktlänk till spaghettin. Jag brukar köpa 20-30 paket åt gången. 🙂
      https://www.delitea.se/de-cecco-pasta-spaghetti-500g

Svara

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ Bara en kaka till på Facebook för ännu mer matinspiration

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ Bara en kaka till på Facebook för ännu mer matinspiration