Halloween Kakor

Pumpakladdkaka

Pumpakladdkaka

Höst betyder fika! I alla fall för mig. Den här pumpakladdkakan med ett tjockt lager glasyr och en knaprig topping av sötsalta, rostade pumpafrön är gudomlig!

Råriven pumpa och höstvarma smaker

Man använder råriven pumpa, så man behöver inte bemöda sig med att ugnsbaka pumpan i förväg i ugnen.

Och så är det vit choklad i också, nämnde jag det? Och höstvarma kryddor som kanel, kardemumma och ingefära.

Den generösa frostingen friskas upp med rivet citronskal, och de där rostade, karamelliserade pumpafröna är verkligen pricken över i!

Amerikansk pumpapaj

Vill du hellre testa den klassiska, amerikanska varianten av pumpapaj? Här finns ett recept på amerikansk pumpapaj som dessutom är helt mjölkfri!

Skriv ut

Pumpakladdkaka

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Saftig pumpakladdkaka med höstens smaker, ett fylligt frostingtäcke och rostade pumpakärnor som karamelliserats knapriga i sött och salt.

  • Författare: Helena
  • Förberedelser: 25 min
  • Tillagningstid: 20 min
  • Total tid: 45 min
  • Antal portioner: 8 1x

Ingredienser

Scale
  • 100 g smör
  • 100 g vit choklad
  • 2 dl ljust muscovadosocker
  • 1,5 dl vetemjöl
  • 1 nypa flingsalt
  • 2 ägg
  • 1 tsk mald kardemumma
  • 1 tsk mald kanel
  • 1/3 tsk mald ingefära
  • 2,5 dl riven pumpa, gärna butternut

 

Frosting:

  • 300 g Philadelphiaost
  • 1 dl florsocker
  • 1 dl vispgrädde
  • 1 citron, rivet skal

 

Karamelliserade pumpakärnor

  • 1 dl pumpakärnor
  • 0,5 dl råsocker
  • 1 tsk flingsalt
  • 1 msk vatten

Instruktioner

Sätt ugnen på 175 C.

Smält smöret, ta det från värmen och rör ner den vita chokladen bruten i bitar.

Rör ner muscovadosocker, mjöl och salt. Rör ner ett ägg i taget, och sedan kardemumma, kanel och ingefära.

Skala pumpan med en potatisskalare och råriv den på grova sidan rivjärnet. Rör ner i kastrullen, och rör till en jämn smet.

Kläm fast ett bakplåtspapper i en rund springform, ca 22-24 cm i diameter, och häll i smeten. Grädda i mitten av ugnen i ca 18 min. Låt svalna helt.

Rosta pumpakärnorna i en torr stekpanna några minuter tills de mjuknat något. Rör hela tiden, för de bränns lätt. Häll över kärnorna på ett fat, och blanda råsocker, flingsalt och vatten i stekpannan. Låt det koka upp och bli skummigt och bärnstensfärgat, det tar ca 1-2 minuter, och rör sedan ner pumpakärnorna. Blanda snabbt runt, de stelnar fort, och häll sedan över dem på ett bakplåtspapper och försök platta till dem lite.

Till frostingen vispas Philadelphiaosten krämig ihop med florsockret. Tillsätt grädden lite i taget, och finriv sedan ner citronskalet.

Bre frostingen på pumpakakan. Grovhacka de stelnade pumpakärnorna, och strö dem över glasyren.

9 november, 2020

2 kommentarer

  1. Oj vilken comfort food! Mums! Ja vilken otäck höst med den hotande klimatkollapsen och tillhörande pandemin. Känns som en mardröm! 🤦‍♀️ Måste tröstäta lite mer tror jag. ❤️🤔

    1. Ja, verkligen! Mer comfort food åt folket! Jag rekommenderar att man äter minst en pastarätt samma dag. 😉 Här ska höstmysas!

Svara

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ Bara en kaka till på Facebook för ännu mer matinspiration

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ Bara en kaka till på Facebook för ännu mer matinspiration