Kakor

Pumpakladdkaka

Pumpakladdkaka

Halloween må vara över för i år, men många av pumporna finns kvar. Och vad passar då bättre än att använda dem till en pumpakladdkaka? Den här pumpakladdkakan med ett tjockt lager glasyr och en knaprig topping av sötsalta, rostade pumpafrön är gudomlig!

Man använder råriven pumpa, så man behöver inte bemöda sig med att ugnsbaka pumpan i förväg i ugnen. Och så är det vit choklad i också, nämnde jag det? Och höstvarma kryddor som kanel, kardemumma och ingefära. Den generösa frostingen friskas upp med rivet citronskal, och de där rostade, karamelliserade pumpafröna är verkligen pricken över i!

Att ta tillvara på de mysiga stunderna har aldrig känts viktigare. Den här hösten känns sannerligen ostadig med allt som pågår runt omkring oss, men man kan fortfarande sätta sig ner tillsammans i familjen och njuta av en god kaka man bakat tillsammans. Tända ljus, lyssna till vinden som viner utanför husknuten och tänka att vi snart får tända adventsljusen. Men först ska vi ta tillvara på hösten, och ett extra bra sätt att göra just det är att baka den här kakan och äta den tillsammans en kulen eftermiddag.

Nu kör vi va? Den här kakan måste bara bakas!

Skriv ut

Pumpakladdkaka

Pumpakladdkaka

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars 5,00 av 2 recensioner

Loading…

Saftig pumpakladdkaka med höstens smaker, ett fylligt frostingtäcke och rostade pumpakärnor som karamelliserats knapriga i sött och salt.

  • Författare: Helena
  • Förberedelser: 25 min
  • Tillagningstid: 20 min
  • Total tid: 45 min
  • Antal portioner: 8 1x
Scale

Ingredienser

  • 100 g smör
  • 100 g vit choklad
  • 2 dl ljust muscovadosocker
  • 1,5 dl vetemjöl
  • 1 nypa flingsalt
  • 2 ägg
  • 1 tsk mald kardemumma
  • 1 tsk mald kanel
  • 1/3 tsk mald ingefära
  • 2,5 dl riven pumpa, gärna butternut

 

Frosting:

  • 300 g Philadelphiaost
  • 1 dl florsocker
  • 1 dl vispgrädde
  • 1 citron, rivet skal

 

Karamelliserade pumpakärnor

  • 1 dl pumpakärnor
  • 0,5 dl råsocker
  • 1 tsk flingsalt
  • 1 msk vatten

Instruktioner

Sätt ugnen på 175 C.

Smält smöret, ta det från värmen och rör ner den vita chokladen bruten i bitar.

Rör ner muscovadosocker, mjöl och salt. Rör ner ett ägg i taget, och sedan kardemumma, kanel och ingefära.

Skala pumpan med en potatisskalare och råriv den på grova sidan rivjärnet. Rör ner i kastrullen, och rör till en jämn smet.

Kläm fast ett bakplåtspapper i en rund springform, ca 22-24 cm i diameter, och häll i smeten. Grädda i mitten av ugnen i ca 18 min. Låt svalna helt.

Rosta pumpakärnorna i en torr stekpanna några minuter tills de mjuknat något. Rör hela tiden, för de bränns lätt. Häll över kärnorna på ett fat, och blanda råsocker, flingsalt och vatten i stekpannan. Låt det koka upp och bli skummigt och bärnstensfärgat, det tar ca 1-2 minuter, och rör sedan ner pumpakärnorna. Blanda snabbt runt, de stelnar fort, och häll sedan över dem på ett bakplåtspapper och försök platta till dem lite.

Till frostingen vispas Philadelphiaosten krämig ihop med florsockret. Tillsätt grädden lite i taget, och finriv sedan ner citronskalet.

Bre frostingen på pumpakakan. Grovhacka de stelnade pumpakärnorna, och strö dem över glasyren.

Vill du hellre testa den klassiska, amerikanska varianten av pumpapaj? Här finns ett recept på amerikansk pumpapaj som dessutom är helt mjölkfri!

2 Kommentar

  1. Anna

    9 november, 2020 at 1:56 e m

    Oj vilken comfort food! Mums! Ja vilken otäck höst med den hotande klimatkollapsen och tillhörande pandemin. Känns som en mardröm! 🤦‍♀️ Måste tröstäta lite mer tror jag. ❤️🤔

    1. Helena

      9 november, 2020 at 1:57 e m

      Ja, verkligen! Mer comfort food åt folket! Jag rekommenderar att man äter minst en pastarätt samma dag. 😉 Här ska höstmysas!

Lämna en kommentar