Halloween Paj efterrätt

Amerikansk pumpapaj

Amerikansk pumpapaj

Har ni också funderat på hur en äkta, amerikansk pumpapaj egentligen smakar, och undrat lite över hypen med att ha pumpa i paj? Nu behöver ni inte fundera längre, för jag har rekat! Men låt mig bara säga en sak – hypen är helt befogad.

Jag har gått igenom hur många recept på amerikansk pumpapaj som helst, på svenska hemsidor men framförallt på amerikanska, och jämfört recept och kryddblandningar för att komma fram till den bästa varianten. Man kan ganska snabbt konstatera att kryddningen av en amerikansk pumpapaj påminner ganska mycket om hur vi i Sverige smaksätter mjuk pepparkaka och morotskaka, men med muskotnöt som tillägg. Det som skiljer en amerikansk pumpapaj från de andra kakorna, förutom pumpan då, är att det sällan är mjöl i själva fyllningen. Det är en hel del pumpapuré, kryddor, ägg och grejer, men inget mjöl, och det ger en väldigt saftig paj som man inte behöver komplettera med vispad grädde vid sidan av. (Fast det kan man göra ändå om man vill. Grädde är gott.)

Istället för grädde i fyllningen i den här amerikanska pumpapajen är det kokosmjölk, för jag gjorde den som ett mjölkfritt recept från början. Man skulle kunna tro att pajen smakar kokos, men det finns inte en tillstymmelse av kokossmak i den här pajen. Istället smakar den höstigt, saftigt, kryddigt och alldeles fantastiskt gott. Alla som jag har bjudit på den här amerikanska pumpapajen har älskat den!

Eftersom vi inte kan köpa pumpapuré på burk här i Sverige som amerikanarna kan, får man ugnsrosta sig en pumpa och göra en puré av fruktköttet. Det som blir över kan man sedan göra en god Pumpkin spice latte av, eller en enkel pumpapasta med grädde, champinjoner och rosmarin.

Och en sak när det kommer till skalandet av pumpan – vissa sorter är jättesvåra att skala, och då tycker jag att det är lättare att lämna skalet kvar på pumpan när man ugnsbakar den och sedan karva loss fruktköttet. En grapefruktsked brukar vara bra till det. Andra sorters pumpor går bättre att skala, så prova dig fram.

Skriv ut

Amerikansk pumpapaj

Äkta, amerikansk pumpapaj! Saftig, kryddig och underbart god paj som piggar upp i höstrusket och som med fördel kan förberedas.

  • Författare: Helena
  • Förberedelser: 40 min
  • Tillagningstid: 50+30 min
  • Total tid: 1 h 30 min
  • Antal portioner: 10 1x

Ingredienser

Scale

Pajdeg:

  • 125 g smör (alt. mjölkfritt margarin)
  • 2 msk socker
  • 3 dl mjöl
  • 1 äggula
  • 1 msk kallt vatten (vid behov)

Fyllning:

  • 4 dl pumpapuré
  • 2 ägg
  • 1 dl ljust muscovadosocker
  • 0,5 dl strösocker
  • 0,5 tsk salt
  • 1 tsk kanel, mald
  • 1/4 tsk muskot, mald
  • 1/4 tsk nejlika, mald
  • 0,5 tsk ingefära, mald
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 2 dl kokosmjölk (ca 18% fetthalt) (alt. grädde)
  • Ca 1 msk florsocker till garnering

Instruktioner

Blanda ihop alla ingredienser till pajdegen, gärna i en matberedare. Tillsätt en liten skvätt vatten om degen har svårt att gå ihop. Kläm fast ett bakplåtspapper i botten på en springform (ca 22-24 cm) och tryck ut pajdegen däri, ända upp på kanterna. Ställ in i kylen.

Sätt ugnen på 200C, och börja med pumpapurén genom att skära en pumpa, förslagsvis av sorten Butternut, i bitar. Karva bort kärnorna och lägg pumpabitarna på en plåt med bakplåtspapper. (Ungefär en halv Butternutpumpa går åt för att få ut 4 dl pumpapuré.) Ugnsbaka i 30 min.

Ta ut pumpaplåten och ställ istället in pajskalet i ugnen, också på 200C. Förgrädda pajskalet i ca 10 min.

När pumpan svalnat lite grann, karva loss fruktköttet från skalet och mixa det till en puré, t ex med en stavmixer. Tillsätt en skvätt vatten i pumpapurén om du tycker den känns för stabbig. En grapefruktsked är toppen till karvandet. 

Sänk ugnsvärmen till 175C.

Vispa upp ägg med strösocker och muscovadosocker till en fluffig smet, och vispa sedan ner salt, kryddor och vaniljsocker. Vispa ner kokosmjölken och pumpapurén, och häll sedan alltihop i det förgräddade pajskalet. Grädda kakan i mitten av ugnen i cirka 50-55 min. Känn efter med sticka i den, när stickan kommer upp torr är kakan klar. Den kanske känns lite vaggig och lös, men den stannar till under tiden den svalnar. 

Låt pumpapajen svalna en stund framme, cirka en timme, och ställ sedan in den i kylen. Den är godast kall, och kan med fördel förberedas dagen innan den ska serveras. 

För fladdermusgarnering – klipp ut några fladdermöss på bakplåtspapper, det finns t ex fladdermössmallar på nätet om man söker på Google. Skriv ut dem på vanligt papper, kalkylera dem på ett bakplåtspapper, och lägg ut dem på kakan. Fyll en tesil med florsocker och snöa över kakan. Plocka sedan bort fladdermössen, så har du ett mönster. Detta bör dock göras precis före servering, då kakans lite fuktiga yta gör att florsockret snabbt ”äts upp”.

19 oktober, 2022

12 kommentarer

  1. Jag har gjort det här receptet 2 gånger nu, och gott smakar det verkligen! Inte för söt, men med lagom mängd kryddor, och kokosmjölken som ger den lite krämighet, nam nam nam!
    En sak som kan vara bra att veta är att 4 dl pumpapuré är typ 1 kg skalad pumpa, och att receptet funkar lika bra med 4 dl kokosmjölk som med 2, då de konserver jag hittat alltid är på just 4 dl istället.

  2. Superbra recept! Bästa pumpapajen jag någonsin bakat. Jag använde vanlig orange pumpa istället för butternut squash, det blev helt perfekt! Funkade jättebra med kokosmjölk i. Tack!

    1. Det har jag aldrig sett! Men det kanske är för att jag mest handlar i matbutiker på Öland. 😉 Ska hålla utkik!

Svara

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration