Halloween Säsong

Pumpapuré

Pumpapuré KilnerNu är det pumpatider! Så här års har vi fullt av pumpa här på Öland. Ölands Skördefest ägde ju rum för några veckor sedan och snart stundar halloween. Så pumpa finns det gott om, och istället för att bara använda den som dekoration, så finns det ju så mycket gott som man faktiskt kan laga med pumpa! 

I USA är det ju som bekant supervanligt med pumparelaterade recept runt Halloween, men där är pumpapuré på burk och konserv en grej. Det är det inte här, inte över huvud taget. Visst kan man råriva pumpa och ha i bröd och i mjuka kakor, till exempel i den här pumpakladdkakan, detta pumpabrödet och den här morotskake-liknande pumpakakan med glasyr, men när det kommer till klassisk, amerikansk pumpapaj så är det pumpapuré som gäller. 

Om du förresten undrar ifall det är värt besväret att göra amerikansk pumpapaj, så är det det. Den är jättegod och smaksätts lite som vi smaksätter mjuk pepparkaka här i Sverige, fast med tillskottet av mald muskotnöt. Den blir väldigt krämig och saftig och man behöver inte servera den med någon form av grädde, sås eller glass till, för den är så krämig och god i sig. 

Mitt bästa tips är att ugnsrosta sig en panna med pumpa, gröpa ur och mixa till puré, så har man till både kakor och mat. Det som inte går åt kan förvaras i frysen. Toppen att slänga ner i en pastasås!

Skriv ut

Pumpapuré

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Att göra egen pumpapuré är hur enkelt som helst! Bara att ugnsrosta en uppskuren pumpa, karva loss innanmätet och köra i mixer!

 • Författare: Helena
 • Förberedelser: 15 min
 • Tillagningstid: 30 min
 • Total tid: 45 min
 • Antal portioner: Ca 750 g 1x

Ingredienser

Scale
 • Ca 22,5 kg pumpa, gärna Butternut eller Hokkaido
 • en liten skvätt vatten (vid behov)

(För det är ungefär så mycket som ryms på en ugnsplåt.)

Instruktioner

Sätt ugnen på 200C och klä en långpanna med bakplåtspapper.

Skär pumpan i klyftor och skär bort fröhuset, eller karva loss det med en grapefruktsked. Spara gärna kärnorna och rosta dem, det är gott att strö på sallader och att ha som snacks.

Ugnsrosta klyftorna i mitten av ugnen tills de blivit mjuka, det tar ca 30 min. Känn gärna efter med potatissticka. Ta ut dem, låt dem svalna lite och gröp sedan ur allt fruktkött ur klyftorna. Även här är en grapefruktsked ett hyvens redskap.

Lägg fruktköttet i en mixer och kör till en slät puré. Går det alldeles för trögt kan du tillsätta en liten skvätt vatten.

(Som riktlinje kan nämnas att jag köpte hem 2,2 kg pumpor, och av det fick jag ut ca 8 dl färdig puré som vägde ca 750 g.)

Vad kan man då göra med sin pumpapuré? Jag rekommenderar…

Amerikansk pumpapaj

Amerikansk pumpapaj

Pumparisotto

Pumparisotto med fetaost

Pumpkin spice latte

pumpkin spice latte

Pumpapasta

…och pumpapasta med grädde och champinjoner.

19 oktober, 2022

4 kommentarer

 1. Supertips som kommer från systrarna Eisenmann. Dela pumpan och gripit kärnor. Rosta pumpan med snittytan neråt. Känn efter när pumpan är mjuk och gröp ur. Inga bruna rostade kanter utan bara mjuk pumpa 😀

 2. Här älskar vi pumpa, både stora och små (människor alltså). Så himla användbar grönsak! Festligare än den gamle knölen (potatis menar jag). Trevlig helg!

  1. Vi också! (Eller ja, inte barnen då, men de gillar ju bara fiskpinnar, pannkakor och pasta.) Det kommer fler recept på bloggen de närmaste veckorna med just pumpa, för på lördag kör jag pumpatema i Barometern och Smålandsposten! Så gör dig en omgång pumpapuré och stay tuned, du kommer att få användning av den som attan! Stor kram!

Svara

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ Bara en kaka till på Facebook för ännu mer matinspiration

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ Bara en kaka till på Facebook för ännu mer matinspiration