Sås Säsong

Pumpapuré

Pumpapuré KilnerNu är det pumpatider! Så här års har vi fullt av pumpa här på Öland, och jag tar tillfället i akt att göra något vettigt av dem. Många pumparelaterade recept innehåller pumpapuré, så det allra bästa är att göra sig en omgång pumpapuré och förvara i kylen eller frysen, och plocka fram när andan faller på att laga eller baka något med pumpa i. Så här gör man:

Skriv ut

Pumpapuré

Att göra egen pumpapuré är hur enkelt som helst! Bara att ugnsrosta en uppskuren pumpa, karva loss innanmätet och köra i mixer!

  • Författare: Helena
  • Förberedelser: 15 min
  • Tillagningstid: 30 min
  • Total tid: 45 min
  • Antal portioner: Ca 750 g 1x

Ingredienser

Scale
  • Ca 22,5 kg pumpa, gärna Butternut eller Hokkaido

(För det är ungefär så mycket som ryms på en ugnsplåt.)

 

Instruktioner

Sätt ugnen på 200C och klä en långpanna med bakplåtspapper.

Skär pumpan i klyftor och skär bort fröhuset, eller karva loss det med en grapefruktsked. Spara gärna kärnorna och rosta dem, det är gott att strö på sallader och att ha som snacks.

Ugnsrosta klyftorna i mitten av ugnen tills de blivit mjuka, det tar ca 30 min. Ta ut dem, låt dem svalna lite och gröp sedan ur allt fruktkött ur klyftorna. Även här är en grapefruktsked ett hyvens redskap.

Lägg fruktköttet i en mixer och kör till en slät puré.

(Som riktlinje kan nämnas att jag köpte hem 2,2 kg pumpor, och av det fick jag ut ca 8 dl färdig puré som vägde ca 750 g.)

Vad kan man då göra med sin pumpapuré? Jag rekommenderar…

Pumparisotto

Pumparisotto med fetaost

Pumpkin spice latte

pumpkin spice latte

Pumpapasta

…och pumpapasta med grädde och champinjoner.

11 oktober, 2018

4 kommentarer

  1. Supertips som kommer från systrarna Eisenmann. Dela pumpan och gripit kärnor. Rosta pumpan med snittytan neråt. Känn efter när pumpan är mjuk och gröp ur. Inga bruna rostade kanter utan bara mjuk pumpa 😀

  2. Här älskar vi pumpa, både stora och små (människor alltså). Så himla användbar grönsak! Festligare än den gamle knölen (potatis menar jag). Trevlig helg!

    1. Vi också! (Eller ja, inte barnen då, men de gillar ju bara fiskpinnar, pannkakor och pasta.) Det kommer fler recept på bloggen de närmaste veckorna med just pumpa, för på lördag kör jag pumpatema i Barometern och Smålandsposten! Så gör dig en omgång pumpapuré och stay tuned, du kommer att få användning av den som attan! Stor kram!

Svara

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Recipe rating

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration