Vardag, Vegetariskt

Pumparisotto med fetaost

Pumparisotto

Nu är det dags för pumpatider, och här på Öland har vi mängder med pumpor eftersom det är så många bönder som odlar dem inför Ölands Skördefest som äger rum om två veckor.

Jag tycker att vi i Sverige rent generellt har varit ganska kassa på att ta tillvara på pumporna, men att vi de senaste åren ändå har börjat rycka upp oss och bli lite bättre på det. Pumpan är ju så mycket mer än dekoration, man kan ju faktiskt laga hur god mat som helst på den!

Vilket leder oss in på denna goda maträtten med pumpa – pumparisotto! Prima bjudrätt under hösten då den med svenska mått mätt ändå är lite nyskapande med pumpan och tranbären, samtidigt som den innehåller risottons grundstenar – parmesanost, vitt vin och buljong. Och ris såklart, men parmesan är ju ändå parmesan.

Den här pumparisotton görs på pumpapuré vilket förutsätter att man får ugnsrosta sig en uppskuren pumpa i ugnen i 20-30 min, skära loss det mjuka innanmätet och puréa det med en mixerstav eller liknande. Men det är ju nemas problemas. Här finns detaljerade instruktioner på hur man gör pumpapuré.

Skriv ut

Pumparisotto med fetaost

Pumparisotto

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars 5,00 av 2 recensioner

Loading…

Pumpa, timjan och vitt vin sätter smak på denna krämiga risotton, som toppas med smulad fetaost för en frisk sälta.

  • Författare: Helena
  • Förberedelser: 20 min
  • Tillagningstid: 30 min
  • Total tid: 50 min
  • Antal portioner: 5 1x
Scale

Ingredienser

  • 1 liter vatten
  • 2 tärningar grönsaksbuljong
  • 1 schalottenlök, hackad
  • 1 rejäl klick smör
  • 3 dl arborioris
  • 1,5 dl torrt, vitt vin
  • 2 dl pumpapuré (se recept)
  • 1 msk färsk timjan, hackad
  • 1 krm muskot, mald
  • 2,5 dl riven parmesanost
  • Salt & peppar

———-

  • 1 pkt fetaost á 150 g
  • Ca 1 näve tranbär (kan uteslutas)
  • Ca 1 näve klippt persilja (kan uteslutas)

Instruktioner

Koka upp en kastrull med ca 1 liter vatten och smula ner buljongtärningarna. Håll vattnet sjudande på spisen.

Finhacka under tiden löken och fräs den sedan i smör i en kastrull.

Rör ner arborioris och tillsätt vinet. Låt puttra tills vinet har absorberats nästan helt.

Häll sedan i pumpapurén, kryddor och lite buljong. När buljongen puttrat bort, späd igen med mer och rör om då och då. Så här får man hålla på i ca 20-30 min, risotto kräver full spispassning. Det är klart när riset är mjukt men fortfarande har lite tuggmotstånd. Eventuellt behövs inte all buljong. (Men skulle det behövas mer, späd bara buljongen med lite mer vatten.)

När du är nöjd, ta grytan av spisen och rör ner parmesan så att det blir krämigt.

Krydda med salt och peppar, och servera varje portion med smulad fetaost, och gärna några tranbär och lite kryddgrönt som t ex persilja för en extra färgklick.

Vill du laga något annat med pumpa? Testa pumpapasta med grädde och champinjoner.

Lämna en kommentar