Buffé Fest Paj Vardag Vegetariskt

Lenas höstpaj med mangold och svamp

Den här höstpajen brukar Olof och jag ofta laga kring våra födelsedagar om vi känner oss gästvänliga och bjuder in till någon form av födelsedagslunch. Eller bara som en god middagspaj i allmänhet. Pajen – som är vegetarisk – smakar underbart av lagrade ostar, svamp, örtkryddor och mangold. Receptet har jag fått av Lena, en vän till familjen som är helt fantastisk i köket, och som även ligger bakom det godaste receptet jag vet på pastasallad. Hittar man ingen mangold kan man ersätta den med färsk spenat, de används på samma sätt.

Lenas höstpaj, ca 6 portioner:
Pajdeg:
150 g smör
3 dl mjöl
2-3 msk kallt vatten
———-
400 g blandad svamp (t ex skogschampinjoner och kantareller)
200 g mangoldblad (alt. färsk spenat)
1 röd lök
3 vitlöksklyftor
smör att steka i
salt
svartpeppar
1 msk hackad färsk timjan (alt. 1 tsk torkad)
2 msk balsamvinäger
———-
5 ägg
4 dl gräddmjölk (2 dl mjölk + 2 dl vispgrädde)
salt
svartpeppar
2 dl (ca 100 g) grovt riven parmesan
2 dl riven lagrad ost, t ex cheddar

Blanda ihop ingredienserna till pajdegen. Tryck ut den i en smord pajform, och förgrädda den i 5-10 min på 225C tills den får en lätt gyllene ton. Ta sedan ut den och sänk värmen till 200C. Rensa svampen och skär den i bitar. Gör samma sak med mangold-eller spenatbladen. Hacka rödlök och vitlök. Stek svampen tills vätskan gått ur den, och låt sedan lök, vitlök och mangold/spenat få fräsa med. Glöm inte smöret när du steker! Smaksätt blandningen med timjan, salt, peppar och balsamvinäger, och fördela det hela över den förgräddade pajbottnen. Gör sedan äggstanningen genom att vispa ihop ägg, gräddmjölk, salt, peppar och riven parmesan och häll över fyllningen i pajskalet. Avsluta med att riva lagrad ost över pajens yta, och grädda den sedan i mitten av ugnen på 200C i ca 25 min tills den fått en fin, gyllene färg. Servera med sallad.

25 oktober, 2012

6 kommentarer

  1. Paj är verkligen en bra bjudrätt, gillas oftast av alla. Kanske med undantag av min son då…

    Pastasalladen låter också ljuvlig, hasselnötsolja har jag aaaaldrig smakat.

    Kram

  2. Jag hittade detta recept när jag letade efter nåt att göra av mangolden i pallkragen. Svampen kom från skogen. Mycket, mycket gott!

Svara

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ Bara en kaka till på Facebook för ännu mer matinspiration

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ Bara en kaka till på Facebook för ännu mer matinspiration