Andra Fest Förrätter

Spansk tortilla

När Olof och jag bodde i Barcelona åt vi Tortilla de patata i tid och otid. Spansk potatistortilla, med andra ord. Lök, potatis, olja, salt och peppar. Mer än så behövs inte. Kanske någon chili och lite vitlök om man vill piffa till den något. I Spanien serverar varenda bar med självaktning sådan här tortilla. Serveringsformerna varierar, ibland bjuds den i trekantiga bitar ihop med andra tapas, och ibland används den som ett rejält pålägg i en baguette. När jag äter spansk potatistortilla tänker jag på alla charmigt fula barer och hål i väggen-hak i Barcelona som alltid serverar sådan här tortilla på de smala bardiskarna. Jag tänker på den gula lysrörsbelysningen, det vita kaklet på väggarna och på kvarterets gubbar som alltid samlas och trängs i de små barerna de kvällar det är fotbollsmatch. Och på alla TV-apparater som knastrar och visar Barcelonas hemmamatcher, och på hur de gamla gubbarna – även de som gott och väl fyllt 90 – kvällen till ära tagit på sig hemmalagets fotbollshalsduk och hur de skriker högljutt när det blir mål. Eller miss, det spelar egentligen ingen roll.
Så – här kommer receptet på hur man gör en tvättäkta spansk tortilla. Eller hur vi gör den, i alla fall. Sedan kan man servera den lite hur som helst. Göra tapas av den, till exempel. Det har jag gjort och skickat in till en tapastävling. Man kan vinna en resa för två till en vingård i Spanien, och att inte vara med i en sådan tävling vore ju bara dumt. För vem vill inte sippa vin på plats i riojadistriktet? Tävla kan man göra här. (Uppdatering! Man måste vara inloggad på Facebook för att länken ska fungera, har det visat sig.)
Tortilla de patata:
5 potatisar
1 lök
2 vitlöksklyftor
1 liten, grön spansk pepparfrukt
1 dl olja
5 ägg
salt
Skala potatisen och skär den i små skivor. Grovhacka löken och pressa vitlöksklyftorna, och skär pepparfrukten i små bitar. Fräs lök och potatis i oljan i en stekpanna tills potatisen mjuknat. Vispa upp äggen lite lätt i en bunke, salta och rör ner pressad vitlök och spansk peppar. Häll ner lök- och potatisblandningen i bunken, rör om snabbt och häll tillbaka alltihop i stekpannan. Låt allting puttra i pannan tills äggen stannar. Vänd tortillan, gärna med hjälp av en uppochner-vänd tallrik, och låt steka klart på andra sidan. 
31 oktober, 2012

3 kommentarer

  1. Er variant låter mycket god! Jag tyckte att många av de potatistortilla vi åt i Alicante var lite dåligt kryddade. Vissa var bara potatis och ägg, inte ens smaksatta med lök. Kan tänka mig att chilin ger en fin smak till rätten. Håller tummarna för dig i tävlingen!

  2. Sätt mig på en öde ö och detta är vad jag kan leva på 🙂

    Så ni har bott i Barcelona, vad härligt! Har inte ens varit där och hälsat på ännu medan Mannen åker dit regelbundet och kollar Moto GP. Han gillar stan så vi får väl åka själva nån gång, utan mc-tokiga karlar i drivor.

    Ha det gott och lycka till i tävlingen – en klassiker som denna kan glömmas bort av andra att skicka in – och därmed ha en bra chans!

Svara

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration