Kantarellsoppa med sherry
Den här kantarellsoppan är, om jag får säga det själv, helt fantastiskt god. (Man får skryta på sin egen blogg, det är sen gammalt.)
Varför just den här kantarellsoppan är så god
Vad som gör den extra god är sherryn, det vita vinet och det salta och knapriga strösslet som består av stekt bacon och saltrostade pumpakärnor.
Och så smaken av timjan! Man får krämighet och fyllighet av grädden, syra från vinet, sälta från baconet, lite tuggmotstånd i toppingen… så mycket godsaker!
Vitt vin till!
Servera gärna samma vita vin till kantarellsoppan som du har haft i den i tillagningen, en flaska räcker utan problem till både och, så länge vi snackar förrätt till fyra portioner. Men om ni istället vill bli rejält supermätta på soppan bör ni dubblera receptet.
Kantarellsoppan går finfint att förbereda i förväg och sedan värmas.
Fler goda grejer att göra med kantareller
Vill du hellre göra en en god pasta med dina kantareller, också med vitt vin och grädde som huvudingredienser? Här hittar du recept på kantarellpasta.
En annan favorit som vi ofta gör på söndagskvällar är kantarelltoast. Eller om det mer är en kantarellmacka eftersom vi gör den i ett mackjärn?
Oavsett, så är det supergott! Och inte behöver man ha fått tag i så värst många kantareller heller, för den delen.
Skriv utKantarellsoppa med sherry
Kantarellsoppa med timjan och vitt vin som blir extra god med en skvätt sherry! Baconströssel och rostade pumpakärnor ger fin sälta och crunch.
- Förberedelser: 45 min
- Total tid: 45 minutes
- Antal portioner: 4 förrätter 1x
Ingredienser
Kantarellsoppa:
- smör till stekning
- ca 300 g kantareller
- 2 schalottenlökar, hackade
- 1 vitlöksklyfta, pressad
- 1 msk färsk timjan, hackad
- 1 dl torrt, vitt vin
- 1 msk kalvfond
- 2 dl vispgrädde
- 2 dl vatten
- 1 dl crème fraiche
- 0,5 dl sherry
- salt och peppar
Topping:
- 4 msk pumpafrön
- 1 rågad tsk flingsalt
- 4 msk knaperstekt bacon ( = 1 pkt)
- 4 små kvistar timjan
Instruktioner
Rensa kantarellerna om du använder färska, och skär dem i mindre bitar. Hacka schalottenlöken och pressa vitklyftan.
Bryn kantarellerna i lite smör i en kastrull (stor nog att rymma soppan sen) så att vätskan går ur dem, och tillsätt sedan schalottenlök och vitlök ihop med en rejäl klick smör.
Häll på vinet och låt det koka in. Tillsätt övriga ingredienser. Låt koka upp, ta sedan kastrullen av värmen och mixa soppan slät med en stavmixer. Smaka av med salt och peppar.
Till toppingen rostas pumpafrön ihop med flingsalt i en torr stekpanna, och baconet strimlas och knapersteks för att sedan få rinna av på hushållspapper. Garnera varje sopptallrik med rostade frön, baconströssel och en liten kvist timjan.
Allt låter väldigt gott men vilken sorts kantareller använder du? Gula eller Trattisar? / Anna
Jag har gjort den på båda varianterna, och båda funkar finemang! 🙂