Säsong

Kantarelltoast

Kantarelltoast

Kantarelltoast! FINNS det något godare? Smörstekta kantareller, ost som trådar sig och ett vitt vin till det är ju en av de allra godaste och enklaste höstmiddagar man kan få! Vi gör kantarelltoasten i ett toastjärn på färdigskivat bröd för att det är smidigt (och för att vi nyligen köpt ett toastjärn och tycker det är roligt att sitta vid bordet och göra toast med järnet bredvid) men det går precis lika bra på vilket bröd som helst, och i stekpannan eller ugnen istället för ett toastjärn.

Och självklart måste man inte köra med mozzarella som vi gör, ta den ost du gillar! Anledningen till att jag brukar köra mozzarella till kantarelltoast är att jag gillar trådigheten som blir av den. För det mesta brukar jag kombinera mozzarella med lite riven ost från min ostpåse jag alltid har i frysen där jag river ner trevlig frukostost som håller på att ta slut. Efter ett tag har man sig en riktigt bra blandning med lagrade, trevliga ostar till gratänger, varma mackor och annat gott.

Lök är också gott att ha på en svampmacka, och bacon, men här kör vi på en ganska enkel och snabb variant! Men några knep för att få den extra god är att ringla lite grädde ovanpå osten innan du pressar ner de övre mackorna för att det ska gotta till sig och bli extra saftigt, samt att bre mackornas ovansida med lite smör precis innan de är klara och köra på igen en minut extra eller så. Det ger en extra knäckig yta som dessutom blir lite mer gyllene.

Vita viner som jag tycker är jättegoda till den här svampmackan är Labouré-Roi och Lynx Chardonnay.

Skriv ut

Kantarelltoast

Kantarelltoast med smörstekta kantareller och ost som trådar sig KAN vara bland det godaste som finns på hösten!

  • Författare: Helena
  • Förberedelser: 15 min
  • Tillagningstid: 10 min
  • Total tid: 25 min
  • Antal portioner: 1-2 1x

Ingredienser

Scale
  • 4 skivor vitt bröd, gärna surdeg
  • smör
  • minst 150 g kantareller
  • 1 st mozzarellaost (eller annan ost)
  • salt
  • peppar
  • ca 0,5 dl grädde

Instruktioner

Stek svampen tills vätskan i den gått ur. Ha i en klick smör efter ett stund. Salta och peppra.

Bre två av fyra skivor bröd med smör. Lägg på den stekta svampen.

Riv mozzarellaosten och fördela över svampen. Salta och peppra igen. Ringla över lite grädde över osten på varje macka, och tryck dit de övre mackorna.

Grilla mackorna i mackjärn, stekpanna eller ugn. När det bara är någon minut kvar, bre gärna lite smör högst upp på mackornas yta och kör en minut till. Bränn dig inte bara.

Har du kommit över så mycket kantareller att det räcker till en kantarellpasta? Recept på det hittar du här!

22 september, 2022

Svara

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Recipe rating

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration