Andra Fisk

Fish and chips

Häromdagen dammade vi av vår fritös som stått bortglömd de senaste två åren nere i källaren. Olof hade fått feeling och ville göra fish and chips, jag var inte svår. Allt som är friterat är ju gott, till och med fisk. Även det kräsna lilla barnet åt med god aptit.

För extra krispig potatis, läs igenom hela receptet innan du börjar, för då krävs det att man startar tidigare och fjäskar för potatisen.

Fish and chips, 4 portioner (recept av Marcus Samuelsson):
600 g vit fiskfilé skuren i bitar (ca 12 bitar) av t ex torsk eller kolja
4 bakpotatisar, skalade
———-
Frityrsmet:
2 dl vetemjöl
1 tsk maizena
1 tsk bakpulver
2 rejäla dillkvistar
1 dl öl
2 lime – pressad saft
salt och peppar
———-
minst 3 dl olja att fritera i (om du friterar i kastrull)
———-
tidningspapper till servering

Blanda nästan allt mjöl med maizena och bakpulver, men spara lite mjöl på en tallrik att vända fiskbitarna i. Finhacka dillen och blanda den med öl och limesaft i en bunke. Rör sedan ner mjölblandningen, och låt stå och svälla i ca 20 min. Skär potatisen i jämna stavar, ca 1 cm breda, och halvera dem sedan så att de blir ca 0,5 cm breda. Har du en fritös, dra igång den, annars är det 3 dl olja ner i en kastrull med höga kanter som gäller, och att låta det bli 160C varmt. Vänd fiskbitarna först i mjöl och sedan i frityrsmet. Lägg dem i kastrullen eller frityrkorgen med mellanrum, för de klibbar lätt ihop annars. Fritera dem gyllenbruna i ca 5-7 minuter, lägg därefter på hushållspapper. Fritera sedan potatisstavarna. Ifall du vill gå in för potatisen lite extra för att få den extra krispig finns det olika knep man kan ta till, men de kräver lite framförhållning. Olof la potatisen i blöt i cirka två timmar efter att ha skurit den i stavar. Sedan kokade han stavarna i stort sett mjuka, och lät dem svalna lite i en handduk. Efter det friterade han dem två gånger. Först en gång på lägsta temperaturen i fritösen i ca 10 min, och sedan en gång till, och då på maxvärmen tills de har fått färg, i ca 5 minuter.

Servera i en rulle tidningspapper, och ställ fram aioli och citron på bordet. 

15 september, 2016

2 kommentarer

  1. Toppen! Längtat länge på att äta Fish and chips English style👍
    Jag tål inte maizenamjöl vad kan jag använda istället.
    Med vänlig hälsning,
    Roma Rosén

    1. Hej Roma! Fish and chips är ju supergott! Jag tror att det går precis lika bra att ersätta maizenamjöl med potatismjöl. Jag har inte testat själv, men det borde inte vara något problem alls.

Svara

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ Bara en kaka till på Facebook för ännu mer matinspiration

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ Bara en kaka till på Facebook för ännu mer matinspiration