Italiensk brödsallad med buffelmozzarella
Italiensk brödsallad, gott folk! Eller panzanella, som det heter i Italien.
Originalkonceptet för panzanella var en ”fattigmanssallad” för italienska bönder, som kom till av att de tog lite av vad de hade och gjorde en sallad av det.
Slängde i gårdagens surdegsbröd och lite allt möjligt. Grejen är ju att i Italien är ju allt gott. Tomater, basilika, deras lantbröd….
Skulle vi göra samma sak med rovor och knäckebröd skulle det liksom inte bli samma grej. Men nu gör vi inte det. Nu unnar vi oss lite buffelmozzarella och känner oss italienska, eller var säger ni?
Vill man vara extra lyxig kan man använda burrata, som är mozzarellaostens lite lyxigare kusin. Den ser nästan likadan ut, men är mycket krämigare och gräddigare.
I övrigt består salladen av färska spenatblad, basilikablad, dressing, pinjenötter och surdegskrutonger stekta i en ansenlig mängd olivolja, samt halverade cocktailtomater som fått gå en stund i ugnen på låg värme, för att få fram sötman i dem.
Om man vill kan man servera lite chark vid sidan av salladen för extra mättnad, eller knapersteka ett paket bacon och ha i salladen.
Skriv utItaliensk brödsallad med buffelmozzarella
Mättande och saftig sallad som toppas med buffelmozzarella eller burrata. Dessutom ett perfekt sätt att ta tillvara på gammalt bröd!
- Total tid: 25 min
- Antal portioner: 4 1x
Ingredienser
- 250 g cocktailtomater
- 2 msk pinjenötter
- 6 skivor surdegsbröd
- olivolja att ringla över brödet
- ca 200 g färsk spenat
- 1 basilikaplanta
- 2 st buffelmozzarella alt. burrata
- Salt
- Peppar
———-
Dressing:
- ca 0,5 dl olivolja
- ca 2 tsk flytande honung
- ca 1 tsk vit balsamvinäger
Instruktioner
Sätt ugnen på 175C. Halvera cocktailtomaterna och lägg dem med snittytan uppåt i en ugnsfast form. Salta och peppra lite, och ringa över lite olivolja. Låt stå i mitten av ugnen ca 15 minuter medan du förbereder resten.
Rosta pinjenötterna i en torr stekpanna tills de börjat dofta och fått färg. Lägg åt sidan.
Dela brödskivorna i mindre bitar med händerna. Stek brödbitarna i olivolja tills de fått fin färg och blivit lite knapriga.
Rör ihop dressingen.
Blanda tomater, stekta brödkrutonger, spenat och basilikablad på ett stort uppläggningsfat. Strö över pinjenötterna. Lägg burratan i mitten på salladen. Salta och peppra och ringla över dressing. Servera gärna lite charkuterier vid sidan av.