Vegetariskt

Burrata med tomater och chimichurri

Burrata med tomater, chimichurri och vitlöksbröd

Burrata med tomater, chimichurri och vitlöksbröd är utan tvekan den maträtt jag serverat mest i sommar! Nu när de egenodlade tomaterna börjar mogna är det här också den perfekta maträtten att laga med dem.

Ibland ser man den här typen av maträtt på restaurangers förrättsmenyer (burrata med hallon och pistagenötter är en annan god variant) men jag lovar att burratan och vitlöksbrödet man snacksar oavbrutet på som tillbehör gör att man blir 100% huvudrättsmätt av den här anrättningen.

Första gångerna jag lagade det här mixade jag bara basilika med olja till en helt slät, knallgrön örtolja och hällde över tomaterna. Sedan började jag även ha i lite persilja och chili (ytterst lite chili dock eftersom jag är en kryddmes) och började också bara mixa örterna i oljan några varv med mixern, så att det blev mer som en finhackad chimichurri än en flytande olja. Sedan var jag nöjd.

Burrata kan ibland vara lite svår att få tag på. Den är poppis och säljer ofta slut fort. Burrata är ju som en extra lyxig och gräddig mozzarella skulle man kunna säga. En lite smörigare sådan, burro betyder ju smör på italienska. Hittar man tryffelburrata tycker jag att man ska välja det, det är extra gott. Där jag bor har vi det inte än (har dock tipsat min lokala matbutik), men i Älmhult fanns det minsann när vi var där och hälsade på syrran i somras. Vi köpte alla de hade. (Ber om ursäkt till eventuella Älmhultsbor som led burratatorka den veckan.)

Har du inga planer än för fredagens middag, laga det här! Det är knappt att det ens klassas som matlagning; bara mixa lite örter med olja, skiva upp några tomater, lägg i en tallrik med en burrata (köp den redan nu!) och servera med vitlöksbröd. Färdigt!

Bra saker att tänka på är att plocka fram burratan i god tid i förväg, cirka 1-2 timmar innan. Kylskåpskall burrata är lika tråkigt som kylskåpskal mozzarella. Det är också bra att välja extra goda tomater. När lokala tomater är i säsong väljer jag helst det, annars brukar jag köra på romanticatomater.

Skriv ut

Burrata med tomater och chimichurri

Burrata med tomater, chimichurri och vitlöksbröd

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars 5,00 av 3 recensioner

Loading…

Burrata med tomater och en enkel chimichurri är världens enklaste fredagsrätt! Servera med vitlöksbröd och ett glas vin och njut av din nya favoriträtt.

  • Författare: Helena
  • Förberedelser: 15 min
  • Tillagningstid: 5 min
  • Total tid: 20 min
  • Antal portioner: 2 1x

Ingredienser

Scale
  • 2 st burrata
  • ca 300400 g tomater
  • svartpeppar från kvarn och flingsalt

Chimichurri:

  • 1 kruka färsk basilika
  • 1 kruka färsk persilja
  • någon centimeter färsk chili (mer om du gillar hetta)
  • ca 1,25 dl olivolja

Vitlöksbröd:

  • 1 baguette
  • ca 1 dl olivolja
  • 1 vitöksklyfta, pressad

Instruktioner

Ta fram burratan i god tid i förväg, ca 1-2 timmar.

Sätt ugnen på 225C och skiva baguetten i ganska tunna skivor. Lägg på en plåt med bakplåtspapper.

Mät upp olivolja i en kopp eller skål (mängden behöver inte alls vara exakt) och pressa ner en vitlöksklyfta i oljan. Pensla sedan varje brödskiva med detta, och låt skivorna få stå och dra till sig oljan medan du förbereder resten av maträtten.

Ta ut burrataostarna ur sina förpackningar och lägg en burrata på varje djup tallrik.

Skär tomaterna i halvor eller fjärdedelar och lägg runtomkring burratan.

Lägg bladen från basilikaplantan och persiljan i en mixer. Grovhacka en liten bit röd chili och lägg ner det också i mixern. Fyll på med olivolja och pulsera med mixern tills du har fått en röra som ser ganska så finhackad ut. Tycker du den ser torr ut, häll på lite mer olivolja och kör ett varv till. Det är upp till var och en hur flytande eller fast man vill ha sin chimichurri.

Skeda chimichurrin över tomaterna. Avsluta med några varv med pepparkvarnen och en liten nypa salt över varje tallrik.

Stoppa in vitlöksbrödet i mitten av ugnen. Passa det noga, det blir klart på cirka 5 minuter. Lägg upp brödet på ett stort fat eller skärbräda och ställ fram på bordet.

2 Kommentar

  1. Lena H

    29 augusti, 2021 at 6:50 e m

    Mmmmm……prövade detta i veckan men vi blev så sugna på det i dag igen så det var bara att följa känslan och njuta en gång till! Med solvarma tomater och spröd basilika direkt från växthuset är det en ljuvlig lunchrätt i sin enkelhet.
    Tack för alla dina fina recept! Lena H

    1. Helena

      30 augusti, 2021 at 8:44 e m

      Åh, det låter ju alldeles underbart! Så roligt att ni uppskattar recepten! 🙂

Lämna en kommentar