Fest Förrätter Påsk Soppa Vegetariskt

Vårsoppa med basilika – prima förrätt till påsk!

Söndag kväll, och man är lite sådär småhungrig på något gott… antingen får det bli varma mackor eller en värmande, enkel soppa. Hoppas att ni alla har haft en fin helg. Vi har haft en riktigt trevlig helg tillsammans med våra vänner, som skulle komma över på lunch igår men som blev kvar ända till i förmiddags. God mat och härligt sällskap med vänner man tycker riktigt mycket om är bland det bästa som finns.

Imorgon är det måndag, första dagen på påskveckan! Olof och jag har börjat prata om vad vi ska servera på påskhelgens familjemiddag, och när jag grävde i bildarkiven slog det mig att jag aldrig visade er vad vi åt till förrätt förra året på påskafton – en vårsoppa med basilika från tidningen ELLE Mat och Vin nr 2-2012, som jag kommer ihåg blev riktigt lyckad. Så vet ni inte vad ni ska servera till förrätt i påsk, kan jag varmt rekommendera den här soppan.

Vårsoppa med basilika, ca 8 små förrättsportioner
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
olja att steka i
0,5 kg mandelpotatis
1 liter sjudande grönsaksbuljong
1 kruka basilika
2 dl vispgrädde, vispad
nymalen svartpeppar

Skala lök och potatis och skär i små bitar. Fräs först löken i lite olja, och låt sedan även potatisen få fräsa med en stund. Häll på buljongen, och låt koka upp. Koka i ca 10 min tills potatisen är klar (det går ju relativt fort när den är skuren i småbitar) och ta den sedan från värmen. Tillsätt de flesta bladen från en basilikaplanta, men spara några till servering. Mixa soppan slät med stavixer, och låt den sedan få koka upp igen. Vispa under tiden upp grädden i en skål. Ta soppan från värmen och smaka av med svartpeppar och ev. även lite salt om du tycker det behövs. Häll sedan upp soppan i portionsskålar, och toppa med vispad grädde och lite extra svartpeppar. Garnera med basilikablad.

24 mars, 2013

6 kommentarer

    1. Jag har för mig att jag serverade det vita vinet Boulder Bank Sauvignon Blanc till den här soppan, nr 6367 på Systembolaget. Ett gott vitt vin som brukar vara ett säkert kort. 🙂

Svara

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration