Morotssoppa med getostkräm och parmachips
Den här morotssoppan med fyllig getostkräm och salt parmachips, gott folk, är den perfekta förrätten! Den har alla kriterier som krävs för att att vara en bra förrätt till nyårsmiddagen, och alla andra festliga tillfällen då man vill servera en förrätt som känns lyxig men som ändå är lätt att göra och som kan förberedas helt och hållet i förväg.
För ja, här kan man faktiskt göra precis allting dagen innan om man vill. Morotssoppan kan göras innan och värmas upp precis före servering, getostkrämen kan vispas ihop dagen innan (fast det är nästan onödigt, det tar bara två minuter att göra den) och parmachipsen (som bara tar tio minuter att göra) kan också göras innan och förvaras i lufttät burk. Och pinjenötterna man strör ovanpå kan man ju också rosta innan.
Så ja, en riktigt hyvens förrätt är det här. Morötterna i soppan har ugnsrostats för att sötman i dem ska komma fram, och den möts upp av syra från vitt vin och citron. Sedan kryddas morotssoppan med paprikapulver och timjan, och alla dessa smaker gör sig alldeles ypperligt till getostkrämen och det knapriga parmachipset. (Som kan bytas ut mot ett rödbetschips för vegetarisk garnering.) Soppan räcker till cirka 10 förrättsportioner, och 6 portioner av full storlek, och passar väldigt bra till vinet Stoneleigh Wild Valley, ett sauvignon blanc med nr 2529 på Systembolaget. (Jag beskrev soppan in i detalj för en kille på systemet som då stegade bort och hämtade det här vinet, och efter att ha testat det till soppan kan jag intyga att det är en fullträff.)
Jag blev bjuden på den här fantastiskt goda morotssoppan för många år sedan hos en vän vid namn Maria, och har försökt återskapa den så gott jag kunnat. Hon hade även pilgrimsmusslor i sin soppa, vilket man kan addera om man vill.
Är du mer sugen på soppa, och vill testa jordärtskockssoppa med äpple, hasselnötter och brynt smör till förrätt? Här hittar du recept på jordärtskockssoppa.
Skriv utMorotssoppa med getostkräm och parmachips
Den perfekta förrätten! Smakrik morotssoppa med både sötma och syra, med fyllig getostkräm, knaprigt parmachips och pinjenötter. Går att förbereda innan.
- Förberedelser: 30 min
- Tillagningstid: 30 min
- Total tid: ca 60 min
- Antal portioner: 10 förrättsportioner 1x
Ingredienser
- 1 kg morötter
- Olivolja
- en kruka färsk timjan
- salt och peppar
- 3 schalottenlökar
- 1 dl vitt vin
- 1,2 liter vatten
- 2 tärningar grönsaksbuljong
- 0,5 dl pressad citronsaft (=knappt 1 citron)
- 1 dl grädde
- 1 tsk paprikapulver
Getostmousse:
- 200 g getost utan kanter
- 2 dl crème fraiche
- Salt och peppar
———-
- 6 st skivor parmaskinka
- 0,5 dl pinjenötter
Instruktioner
Sätt ugnen på 200 C.
Lägg parmaskivorna på en plåt med bakplåtspapper och torka till chips i ugnen i ca 8-10 min. Lägg sedan över på en tallrik med hushållspapper.
Skala morötterna, skär dem i bitar och lägg i en långpanna. Ringla över lite olivolja, salta och peppra, och lägg på ett par kvistar timjan. Ugnsbaka i cirka 35 min.
Hacka schalottenlökar och fräs i olivolja i en stor kastrull. Tillsätt vinet, och låt koka tills hälften av vätskan kokat bort.
Koka upp 1,2 liter vatten med två grönsaksbuljongtärningar i en annan kastrull.
Häll ner hälften av buljongen i kastrullen med löken. Tillsätt hälften av morötterna (släng de gamla timjankvistarna) och kör blandningen slät med en stavmixer. Häll i resten av buljongen och morötterna, och mixa igen.
Tillsätt pressad citronsaft, grädde, och paprikapulver. Hacka och rör ner 1,5 msk färsk timjan, låt soppan koka upp, och smaka av med salt och peppar.
Till getostmoussen; Skär bort kanterna på getosten ifall den har vita kanter, och vispa sedan med elvisp ihop med crème fraiche till en fast, krämig röra. Förvara svalt till servering.
Rosta pinjenötterna i en torr stekpanna tills de får färg.
Vid servering – lägg en klick getostmousse i mitten på varje tallrik, stick ner ett parmachips och häll soppa runt klicken. (Häll från en kanna för att minska stänk.) Garnera med färsk timjan och pinjenötter.
Hej!
Kan du rekommendera ett vitt vin till denna spännande soppa?
Absolut! På Systembolaget blev jag tipsad om att servera sauvignon blanc-vinet Stoneleigh Wild Valley till den här soppan, och det smakade fantastiskt till! (Tack för att du frågade, nu har jag uppdaterat inlägget med vintipset också så att fler kan ta del av det.) Kram!
Tack 😊
Jättegod soppa. Kommer göra den igen.
Vad roligt! 🙂
Men SNÄLLA vilken god soppa, åt den precis och hade kunnat äta den till förrätt, huvudrätt OCH efterrätt 🤤
Åh, härligt! Vad glad jag blir! 🙂
Har du samma vin i soppan som du rekommenderade att dricka till?
Hej! Om vinet räcker till det brukar jag köra på samma. Men är man många som ska äta soppan och man inte vill slösa på vinet kan man ta ett vin av lite lägre kvalitet, för det är mest syran man vill åt ändå från vinet. Jag brukar köpa en halvflaska på Systembolaget med snäckor på och använda som matlagningsvin.
Sååå krämig och god, pricken över i:et är getostmoussen
Visst är den det bästa med hela maträtten? 🙂