Andra Fest Förrätter

Festlig förrätt till Nyårsmiddagen

Förra året hade jag lika svårt att hitta ett vettigt recept på förrätt till nyårsmiddagen som jag brukar ha att hitta något i garderoben att ha på mig. Recept på efterrätter är det däremot lika gott om som kläder i garderoben som jag inte vill ha på mig. Nu har jag dock hittat ett jättebra recept på en prima förrätt, (oavsett klädval) som dessutom är perfekt om man inte vill servera något från havet. Receptet kommer från Allt om Mat, (men jag har ändrat en hel del i det) och kan förberedas i god tid innan middagen eftersom den serveras kall. Till 4 portioner behövs följande: 
Tomat
4 fina tomater
0,5 schalottenlök
1 msk citronsaft
1,5 msk rapsolja
havssalt
grovmalen svartpeppar
Parmainlindad färskost med citron
0,5 pkt philadelphiaost (ca 100 g)
0,5 st hackad schalottenlök
1 msk citronsaft
rivet skal av en halv citron
4 skivor parmaskinka
en näve rucolablad
havssalt
grovmalen svartpeppar
Börja med att göra färskoströran, hacka den halva schalottenlöken och blanda den med philadelphiaosten, citronsaft och rivet citronskal, och salta och peppra. Lägg ut parmaskivorna på en plan yta och bre på röran försiktigt. Rulla ihop varje parmaskiva till en rulle, dela den på mitten och beräkna två små rullar/stubbar per person. Det här momentet går bra att förbereda ett par timmar innan och förvara i kylen.
Skär ett kryss i varje tomat, koka upp en kastrull med vatten och lägg ner varje tomat i ca 10 sekunder var. Dra sedan av skalet, och lägg de skållade tomaterna i en bunke. Blanda ihop citronsaft med rapsolja, salt och peppar och hackad schalottenlök, och häll detta över tomaterna. Låt dem marinera i minst 20 minuter, ta sedan upp dem och lägg varje tomat på en tallrik, lägg ut två stubbar parmainlindad färskost, och garnera med några rucolablad.
29 december, 2010

10 kommentarer

  1. Varför hänger det alltid en massa kläder i garderoben som man inte vill använda? Och varför gör man sej inte av med dom? Viktigt funderingar det där…
    Gott verkar detta, oavsett vad man har på sej!

  2. ohlalaa, låter som en förrätt preciiis i min smak! vi ska nog köra på soppa till förrätt tror jag, det är lätt att förbereda. och så är det ju himla gott (och välbehövligt – idag är det -20 i göteborg. brr).

  3. Även om rätten inte innehållet något från havet (då hjärtat klappar för dessa ljuvliga djur…) så låter det jättegott. Och en snygg rätt dessutom. Helt klart både snyggare och godare än en toast Skagen som nog många kommer äta på nyårsafton. Hoppas ert firande blir trevligt.

Svara

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration