Ramslök Sallad

Burrata med ramslöksolja, krutonger, parmasmul och tomater

Burrata med ramslöksolja och varma tomater

Älskar ni också burrata? Och ramslök? Tomater och krutonger är ju basföda, så det utgår jag ifrån att de flesta gillar. Den här våriga maträtten är fantastiskt god! Jag var nära att skriva att det är en sallad, men det hade ju kanske varit att ta i. (Även om färgen grönt förekommer.) Mätt blir man om inte annat!

Den här anrättningen är lyxig och festlig, men ändå väldigt lätt att göra. Man lägger en hel burrata på en tallrik, ugnsrostar sig några skivor parmaskinka som man sedan smular sönder och blandar med surdegsbrödkrutonger, halverar några tomater som får värma till sig i ugnen lite, och sedan häller man en trevlig ramslöksolja över alltihop som man gör sig snabbt genom att mixa olivolja med ramslök. Man får fyllig krämighet från osten, skarp krydda från ramslöken, sälta från parmabitarna och crunch från krutongerna. Vi drack rosévin till, det passade perfekt!

Om man inte äter kött går det fint att byta ut parman mot lite rostad lök, det ger också en bra smakbrytning. Egentligen kan man variera den här maträtten i oändlighet; på sommaren när tomaterna är solmogna finns ingen anledning att köra dem i ugnen för att få fram smakerna i dem, och får man inte tag i ramslök så går det jättebra att göra sig en basilikaolja istället. Då bara mixar man färsk basilika med olivolja istället, och får en mer italiensk touch på maträtten. Är burratan slut i affären kan man alltid ta buffelmozzarella.

När jag gör recept med burrata får jag ofta frågan vad burrata är för något, och det är en lyxigare och krämigare variant av mozzarella, den brukar finnas bredvid mozzarella i mataffärerna och förvaras ofta i en liten burk. Burrata är, precis som mozzarella, godast rumstempererad, så ta ut den ur kylskåpet det första du gör när du börjar med matlagningen, till och med gärna någon halvtimme tidigare om du har möjlighet.

Skriv ut

Burrata med ramslöksolja, krutonger, parmasmul och tomater

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

5 from 4 reviews

Krämig burrata möter kryddstark ramslök, salt parmasmul, knapriga krutonger och varma tomater i denna lättgjorda men superlyxiga maträtt!

 • Författare: Helena
 • Förberedelser: 15 min
 • Tillagningstid: 10 min
 • Total tid: 20 min
 • Antal portioner: 2 1x

Ingredienser

Scale
 • 2 st burrata
 • 250 g cocktailtomater
 • 3 skivor surdegsbröd
 • 4 skivor parmaskinka
 • salt och peppar

Ramslöksolja:

 • 0,75 dl olivolja
 • 10 g ramslök

Instruktioner

Lägg fram burratan i rumstemperatur det första du gör så att den inte är kylskåpskall vid servering.

Sätt ugnen på 200 grader och halvera tomaterna och lägg dem i en mindre ugnsform. Vänta dock med att stoppa in dem i ugnen ett tag till.

Dela de tre skivorna surdegsbröd i krutongstora bitar och lägg dem på en bakplåt klädd med bakplåtspapper. Placera även ut de 4 skivorna parmaskinka på plåten. Kör i mitten av ugnen i 8-10 minuter tills parmaskinkan är klar. Lägg över den på hushållspapper. Även om den inte är helt torkad när den plockas ut så brukar den torka till de närmsta minuterna efter att man tagit ut den. (Den bränns lätt i ugnen om den får vara inne för länge.)

Om inte brödkrutongerna känns tillräckligt klara kan du låta brödet vara kvar några minuter till i ugnen efter att du tagit ut parman. (Om man hellre vill rosta sitt bröd i en brödrost eller steka det i en stekpanna går det så klart också bra.)

Sänk ugnsvärmen till 100C, och stoppa in formen med halverade tomater. Du behöver inte vänta på att ugnen ska gå ner i temperatur, tomaterna ska ändå inte vara där så länge. De ska mest bli lite varma så smakerna kommer fram lite mer i dem. Ta ut dem efter ca 10 min när de blivit varma.

Under tiden gör du ramslöksoljan genom att mixa 0,75 dl olivolja med 10 gram ramslök. Man får mixa rätt länge så att det blir en jämn och finfördelad olja, en minut i alla fall. Har du gott om ramslök kan du göra lite extra och hälla oljan på sallad eller annat de närmsta dagarna. (Men efter några dagar så härsknar den tyvärr, den håller inte lika länge som vanlig olja.)

Lägg upp maten på tallrikarna: Placera en burrata i mitten på varje tallrik och skeda tomater runt om. Salta och peppra, använd gärna grovmalen svartpeppar från kvarn. Smula sönder parmachipsen med händerna och fördela över tomaterna. Strö över krutongerna och avsluta med att ringla ramslöksolja över alltihop. 

Vill du laga något annat gott med din ramslök? (Om du lagt vantarna på någon vill säga.) Då rekommenderar jag ramslöksaioli och ramslökspesto. Supergott!

28 april, 2021

Svara

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ Bara en kaka till på Facebook för ännu mer matinspiration

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ Bara en kaka till på Facebook för ännu mer matinspiration