Skriv ut

Burrata med ramslöksolja, krutonger, parmasmul och tomater

Burrata med ramslöksolja och varma tomater

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars 5,00 av 3 recensioner

Loading...

Krämig burrata möter kryddstark ramslök, salt parmasmul, knapriga krutonger och varma tomater i denna lättgjorda men superlyxiga maträtt!

Ingredienser

Scale
  • 2 st burrata
  • 250 g cocktailtomater
  • 3 skivor surdegsbröd
  • 4 skivor parmaskinka
  • salt och peppar

Ramslöksolja:

  • 0,75 dl olivolja
  • 10 g ramslök

Instruktioner

Lägg fram burratan i rumstemperatur det första du gör så att den inte är kylskåpskall vid servering.

Sätt ugnen på 200 grader och halvera tomaterna och lägg dem i en mindre ugnsform. Vänta dock med att stoppa in dem i ugnen ett tag till.

Dela de tre skivorna surdegsbröd i krutongstora bitar och lägg dem på en bakplåt klädd med bakplåtspapper. Placera även ut de 4 skivorna parmaskinka på plåten. Kör i mitten av ugnen i 8-10 minuter tills parmaskinkan är klar. Lägg över den på hushållspapper. Även om den inte är helt torkad när den plockas ut så brukar den torka till de närmsta minuterna efter att man tagit ut den. (Den bränns lätt i ugnen om den får vara inne för länge.)

Om inte brödkrutongerna känns tillräckligt klara kan du låta brödet vara kvar några minuter till i ugnen efter att du tagit ut parman. (Om man hellre vill rosta sitt bröd i en brödrost eller steka det i en stekpanna går det så klart också bra.)

Sänk ugnsvärmen till 100C, och stoppa in formen med halverade tomater. Du behöver inte vänta på att ugnen ska gå ner i temperatur, tomaterna ska ändå inte vara där så länge. De ska mest bli lite varma så smakerna kommer fram lite mer i dem. Ta ut dem efter ca 10 min när de blivit varma.

Under tiden gör du ramslöksoljan genom att mixa 0,75 dl olivolja med 10 gram ramslök. Man får mixa rätt länge så att det blir en jämn och finfördelad olja, en minut i alla fall. Har du gott om ramslök kan du göra lite extra och hälla oljan på sallad eller annat de närmsta dagarna. (Men efter några dagar så härsknar den tyvärr, den håller inte lika länge som vanlig olja.)

Lägg upp maten på tallrikarna: Placera en burrata i mitten på varje tallrik och skeda tomater runt om. Salta och peppra, använd gärna grovmalen svartpeppar från kvarn. Smula sönder parmachipsen med händerna och fördela över tomaterna. Strö över krutongerna och avsluta med att ringla ramslöksolja över alltihop.