Grillat, Sås, Säsong, Vegetariskt

Grillad svamp med sötpotatis och ramslöksaioli

Ramslökspesto ramslöksaioli svamp sötpotatis Vad säger ni, vi kör väl ett recept till på vad man kan göra med ramslök? Jag vet att ni är flera som ska ut och plocka ramslök i helgen, och då kan det vara roligt med lite fler idéer på vad man kan göra med ramslöken förutom ramslökspesto. Nu är kanske inte ramslöksaioli ett jättelångt kast därifrån, men lite annorlunda är det, och det är perfekt att dippa grönsaker och surdegsbaguette i!

RamslöksaioliRamslöksaioli är perfekt till grillat. Vi gjorde en helt vegetarisk maträtt med vår ramslöksaioli och ramslökspesto, istället för att grilla kött som man annars mest gör av ren gammal vana. Det är roligt att se sig om efter lite nya saker att grilla, och att komma på nya anrättningar där man tänker utanför sin vanliga zon. Nu grillade vi inte vår svamp om jag ska vara helt ärlig, det visade sig att grillkolen var slut hemma, så vi körde den i ugn istället, och det gick precis lika bra! Sötpotatisen skar vi i tunna klyftor och körde i ugn den med, sedan klickade vi ramslökspesto på svamparna, ringlade över lite tryffelolja och doppade sötpotatisen i ramslöksaiolin. En halv baguette kan ha gått åt, också. Och lite vitt vin i glasen. Grymt gott var det!

Skriv ut

Grillad svamp med sötpotatis och ramslöksaioli

Ramslökspesto ramslöksaioli svamp sötpotatis

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars 5,00 av 1 recensioner

Loading...

Grillade portabellosvampar med ramslökspesto och sötpotatis som dippas i ramslöksaioli – en vårig och riktigt god vegetarisk middag! Både ramslökspeston och aiolin kan förberedas dagen innan.

  • Total tid: 45 min
  • Antal portioner: 4

Ingredienser

  • En halv omgång ramslökspesto
  • Sötpotatis för 4 personer
  • 8 stora portabellosvampar
  • 1 stor baguette
  • Några stänk tryffelolja

Ramslöksaioli:

  • 2 äggulor
  • 2 dl solrosolja
  • 1 tsk vit balsamvinäger
  • 20 g ramslök
  • salt

Instruktioner

Sätt ugnen på 225C, och börja med att göra ramslökspeston och ramslöksaiolin. Det går rätt fort, faktiskt. Instruktioner till ramslökspeston hittar du här, och till ramslöksaiolin börjar du med att vispa äggulorna i en bunke samtidigt som du sakta häller matoljan ner i bunken i en tunn stråle. Äggen och matoljan ska helst vara rumstempererade, men det funkar faktiskt annars också.

Stuva ner ramslöken i en mixer och kör tills den ser finhackad ut. Häll över aiolin och kör tills du har en grön och fin ramslöksaioli. Smaka av med salt.

Tvätta och skär sötpotatisen i tunna klyftor, och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Ringla över lite olja och salt och baka i ugnen i ca 15 min. Känn efter med sticka, de är klara när de är någorlunda mjuka.

Skär av bottenstammen på portabellosvamparna och stoppa in dem i en form i ugnen så att vätskan går ur dem. De är klara efter ca 10 min.

Vid servering – klicka lite ramslökspesto på svamparna och ringla lite tryffelolja över det hela. Vanlig olivolja går också fint, men tryffel blir extra gott. Portionera ut ramslöksaioli och servera med baguette, så att man kan doppa både sötpotatisklyftor och baguette i ramslöksaiolin.

2 Kommentar

  1. Kristina

    15 april, 2019 at 9:32 f m

    Hej!
    Älskar din blogg!!! Bra med ramslöksrecept, vi har jättemycket ramslök på landet, men vet inte riktigt vad vi ska göra av det. Gärna fler recept om du har något mer?
    Hälsningar Kristina

    1. Helena

      15 april, 2019 at 10:17 f m

      Hej Kristina! Tusen tack för fina ord! Hmm, i nuläget har jag inga fler recept på ramslök än ramslöksaioli och ramslökspesto, men till påsk tänkte jag göra ramslökssoppa, och min kompis Malin har ett recept på ramslöksfocaccia som jag är jättesugen på att testa:

      http://malinsdiner.blogspot.com/2017/03/ramsloksfocaccia.html

Lämna en kommentar