Grillat Ramslök Sås Säsong Vegetariskt

Grillad svamp med sötpotatis och ramslöksaioli

Ramslökspesto ramslöksaioli svamp sötpotatis Ramslöksaioli är, enligt min mening, det absolut godaste man kan göra med ramslök. Ramslökspesto i all ära, men det är något med ramslöksaiolin som är extra gott. För övrigt har jag googlat på vad skillnaden är mellan aioli och majonnäs, för man skulle ju precis lika gärna kunna kalla ramslöksaiolin för ramslöksmajonnäs. En aioli ska innehålla vitlök, det är den enda skillnaden. Nu gör ju inte min ramslöksaioli det, för det blir ju överflödigt eftersom ramslök smakar just som en blandning mellan vitlök och ramslök. Så kanske att jag borde börja kalla den för ramslöksmajonnäs? Oavsett, nu har vi lärt oss det i alla fall!

Något annat som också är gudomligt gott är att göra sig ramslöksfocaccia och dippa i ramslöksaiolin. Ljuvligt är bara förnamnet!

RamslöksaioliRamslöksaioli är perfekt till grillat. Vi gjorde en helt vegetarisk maträtt med vår ramslöksaioli och ramslökspesto, istället för att grilla kött som man annars mest gör av ren gammal vana. Det är roligt att se sig om efter lite nya saker att grilla, och att komma på nya anrättningar där man tänker utanför sin vanliga zon.

Nu grillade vi inte vår svamp om jag ska vara helt ärlig, det visade sig att grillkolen var slut hemma, så vi körde den i ugn istället, och det gick precis lika bra! Sötpotatisen skar vi i tunna klyftor och körde i ugn den med, sedan klickade vi ramslökspesto på svamparna, ringlade över lite tryffelolja och doppade sötpotatisen i ramslöksaiolin. En halv baguette kan ha gått åt, också. Och lite vitt vin i glasen. Grymt gott var det!

Skriv ut

Grillad svamp med sötpotatis och ramslöksaioli

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Grillade portabellosvampar med ramslökspesto och sötpotatis som dippas i ramslöksaioli – en vårig och riktigt god vegetarisk middag! Både ramslökspeston och aiolin kan förberedas dagen innan.

 • Total tid: 45 min
 • Antal portioner: 4 1x

Ingredienser

Scale
 • En halv omgång ramslökspesto
 • Sötpotatis för 4 personer
 • 8 stora portabellosvampar
 • 1 stor baguette
 • Några stänk tryffelolja

Ramslöksaioli:

 • 2 äggulor
 • 2 dl solrosolja
 • 1 tsk vit balsamvinäger
 • 20 g ramslök
 • salt

Instruktioner

Sätt ugnen på 225C, och börja med att göra ramslökspeston och ramslöksaiolin. Det går rätt fort, faktiskt. Instruktioner till ramslökspeston hittar du här, och till ramslöksaiolin börjar du med att vispa äggulorna i en bunke samtidigt som du sakta häller matoljan ner i bunken i en tunn stråle. Äggen och matoljan ska helst vara rumstempererade, men det funkar faktiskt annars också.

Stuva ner ramslöken i en mixer och kör tills den ser finhackad ut. Häll över aiolin och kör tills du har en grön och fin ramslöksaioli. Smaka av med salt.

Tvätta och skär sötpotatisen i tunna klyftor, och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Ringla över lite olja och salt och baka i ugnen i ca 15 min. Känn efter med sticka, de är klara när de är någorlunda mjuka.

Skär av bottenstammen på portabellosvamparna och stoppa in dem i en form i ugnen så att vätskan går ur dem. De är klara efter ca 10 min.

Vid servering – klicka lite ramslökspesto på svamparna och ringla lite tryffelolja över det hela. Vanlig olivolja går också fint, men tryffel blir extra gott. Portionera ut ramslöksaioli och servera med baguette, så att man kan doppa både sötpotatisklyftor och baguette i ramslöksaiolin.

6 april, 2022

8 kommentarer

 1. Hej!
  Älskar din blogg!!! Bra med ramslöksrecept, vi har jättemycket ramslök på landet, men vet inte riktigt vad vi ska göra av det. Gärna fler recept om du har något mer?
  Hälsningar Kristina

  1. Aiolin menar du? Då har den skurit sig. Det händer ALLA ibland, precis som att bearnaisesås kan skära sig. Då är det bara att börja om. Ibland kan det underlätta om äggen och oljan har samma temperatur, så har man möjlighet kan man lägga fram äggen i rumstemperatur några timmar innan.

  1. Den håller tyvärr inte alls särskilt länge eftersom den innehåller råa ägg. Dagen efter kan man röra runt i den och äta den, kanske dagen efter det också, men jag skulle inte spara den längre än så. Ramslök däremot kan stå i cirka en vecka i ett glas vatten i kylskåpet, och man kan frysa ramslöken också. Det går fint att göra aiolin på upptinad ramslök med.

Svara

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ Bara en kaka till på Facebook för ännu mer matinspiration

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ Bara en kaka till på Facebook för ännu mer matinspiration