Buffé Grillat Sås

Aioli – for real!

I sommar har vi smort kråset med hemlagad aioli, något som har blivit högst populärt till det grillade köttet. Jag tycker alltid att man har en sommarfavorit som liksom är ”årets grillsås” varje år. För tio år sedan tryckte vi i oss flera av Arlas Kalla Såser som fanns i kyldiskarna då, sedan upptäckte vi köpe-Bea, och sedan började vi laga egna grillsåser. Förra sommaren var det tveklöst grillsåsen med rödlöksmarmelad som toppade våra tallrikar, och i år får det nog bli Olofs aioli.

Recept följer nedan. Tänk bara på att äggen inte ska vara kylskåpskalla, de ska hålla ungefär samma temperatur som oljan, annars kan ailon skära sig, och då blir man ledsen. Och arg.

Aioli, 4 portioner
2 ägg
2-3 vitlöksklyftor
0,5 lime
flingsalt
grovmalen svartpeppar (eller vitpeppar)
ca 2,5 dl rapsolja

Pressa ner vitlöksklyftor och limehalva i en skål, och rör sedan ner äggen. Tillsätt oljan sakta, nästan droppe för droppe, så sakta ska det vara. Salta och peppra, och servera till något grillat. Eller vad som helst som är gott eller behöver piffas upp.

12 september, 2012

2 kommentarer

  1. Ska ha gäster på lördag och har ännu inte hunnit tänka på vad jag ska bjuda på. Lutar åt grillning och då hade ju en aioli funkat perfekt. Får suga på den karamellen lite…

    Kram Malin

Svara

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ Bara en kaka till på Facebook för ännu mer matinspiration

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ Bara en kaka till på Facebook för ännu mer matinspiration