Grillat, Nötkött

Grillad oxfilé med jordgubbar och citronparmesan

Grillad oxfilé jordgubbarHär har ni sommarens grillfavorit, det säger jag bara! (Blygsamheten flödar som vanligt.) Tillåt mig presentera en helgrillad oxfilé på salladsbädd med jordgubbar, friterad kapris, pinjenötter, balsamico och en kall citronparmesansås vid sidan av. Det här är så otroligt gott att ni bara måste prova!

Jordgubbar och oxfilé kan låta udda, men jordgubbar går verkligen jättebra att ha i maträtter och ihop med grillad oxfilé, det är inte alls reserverat enbart för söta anrättningar. Att fritera kapris tar bara ett par minuter, och de blir lika frasiga som chips. Lika beroendeframkallande också, för den delen. Parmesansåsen får friskhet av citron, och salladen är faktiskt inte enbart inkvoterad som nyttigt grönt, utan är som alltid ett toppentillbehör till grillat kött.

Får ni gäster i sommar och vill imponera med en grym grillrätt? Gör det här, ni kommer inte att bli besvikna. Och tack än en gång till min fina vän Magittan för inspirationen!

Skriv ut

Grillad oxfilé med jordgubbar och citronparmesan

Grillad oxfilé jordgubbar

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars 5,00 av 1 recensioner

Loading...

Helgrillad oxfilé på salladsbädd med jordgubbar, friterad kapris och citronparmesansås. Sommarens givna bjudrätt när du vill imponera på grillmiddagen!

  • Total tid: 20 min + grilltid
  • Antal portioner: 4 1x
Scale

Ingredienser

  • Ca 800 g oxfilé
  • 1 liten burk kapris, ca 100 ml
  • 1 näve pinjenötter
  • Ca 150 g sallad, t ex rucola och spenat
  • Ca 500 g jordgubbar
  • Ca 1 msk balsamico
  • Salt & peppar
  • Matolja till fritering, ca 1-2 dl beroende på kastrullens storlek

Citronparmesansås:

  • 150 g grovriven parmesanost
  • 1 citron, rivet skal
  • 2 dl crème fraiche
  • Salt & peppar

Instruktioner

Riv parmesanosten till citronparmesansåsen, finriv skalet av en citron och kör ost och citronskal med crème fraiche i en mixer till en slät sås. Smaka av med salt och peppar.

Fritera kaprisen genom att värma upp matolja i en liten kastrull, det ska bara vara ca 1 cm olja på botten av kastrullen. Oljan blir varm fort, så passa noga. Häll bort vattnet från kaprisen och häll ner kaprisen i den varma oljan. Det kommer att fräsa till och stänka i början, så stå inte för nära. Håll gärna kastrullens lock en bit ovanför kastrullen de första sekunderna som skydd. Kaprisen är klar efter ca 1-2 minuter, när färgen börjat mattas av och den känns krispig. Häll snabbt över på hushållspapper.

Rosta pinjenötterna i en torr stekpanna tills de fått fin färg, häll sedan över i en liten skål.

Grilla oxfilén under lock (använd gärna stektermometer, ett riktmärke för medium rare är en innertemperatur på 57C) och låt den därefter vila i aluminiumfolie i ca 10-15 min innan du skär upp den, så att köttsafterna sätter sig.

Skölj salladen och rensa jordgubbarna och lägg upp på ett stort serveringsfat. Skär oxfilén i bitar, lägg på salladsbädden och salta och peppra. Strö över den friterade kaprisen. Ringla över lite balsamico på salladen, och servera med citronparmesansåsen.

Lämna en kommentar