Buffé, Fest, Nötkött, Vardag

Tacotårta!

Alltså det här är så gott att ni kommer att smälla av! Tacotårta är barnsligt gott, och den perfekta bjudrätten när det kommer barnfamiljer på besök. Eller varför inte en glåmig måndag i september? Det kommer i alla fall inte att dröja länge innnan jag gör tacotårta igen, jag är snudd på frälst här!

Idén med tacotårta är gammal, men jag har upptäckt den först nu. Man tar helt enkelt klassiska tacotillbehör och varvar med mjuka tacoskal så att det byggs på varandra till en tårta. Ta gärna stora tacoskal, vi kom bara över de små i affären. Det funkade, men den blir nog mycket mer stabil med stora skal. Det här är vad jag hade i min tacotårta, som räckte till 6 personer:
1 pkt mjuka tacoskal
500 g nötfärs
1 pkt taco kryddmix
1 burk tacosås (klassisk tacosalsa)
1 hackad purjolök
———-
1 burk (2,5 dl) crème fraiche
1 dl grädde
1 pkt philadelphiaost
1 burk majs
salt
grovmalen svartpeppar
ca 3 dl riven ost
———-
1 extra burk tacosås
lite exra riven ost till översta lagret
Börja med att hacka och bryna purjolöken, tillsätt sedan köttfärsen, kryddmixen och sedan tacosåsen. (Som synes på en av bilderna kom jag på det här med purjolöken lagom till sista lagret, men det underlättar om man kommer ihåg den redan i köttfärsstadiet.) I en bunke vid sidan av – rör samman crème fraiche, grädde, riven ost, philadelphiaost och majs, och krydda med salt och peppar. Lägg ett tacoskal på en plåt med bakplåtspapper (gärna utan kanter, tänk på att du ska kunna skära i tårtan sen) och bre på köttfärsröra. Lägg på ett skal, och bre på oströra. Lägg på ett nytt skal, och bre på tacosås från den extra burken. Sedan är det bara att varva och bygga på tills ingredienserna tar slut.
Ifall tårtans kanter börjar slutta för mycket nedåt och det känns riskabelt att stå och bre på fyllning högst upp, bre då på fyllning på varje skal innan du lägger det överst. På det sista och översta lagret – garnera med lite extra riven ost. Spetsa gärna tårtan med några grillspett ifall du har några, så glider inga av tårtans lager omkring. Gratinera i mitten av ugnen på 225C i ca 20 min, tills osten har fått fin färg. Låt tacotårtan stå orörd i 10 minuter innan du skär i den, så kommer den att hålla formen fint. Glöm inte att ta ur grillspetten! Servera med sallad och njut av hur hiskeligt gott det är med tacotårta!

28 Kommentar

  1. Mårtenssons kök

    5 september, 2011 at 7:09 e m

    Trodde först att du försökt få till några ljus på tårtan men att det sedan hade brunnit lite väl mycket i dom:)
    Med eller utan ljus i tårtan, så gott!

  2. Barfotaflickan

    5 september, 2011 at 7:43 e m

    Alltid lika inspirerande och härligt att kika in till dig! Den här veckan provar vi på Linas matkasse då tiden är knapp att planera middag när man ska flytta 😉 Min bror svarade på det: "I vanliga fall äter man hämtpizza när man flyttar, men Anna måste ju göra det med klass" 😉 Ja, han e go brorsan 🙂
    He de gott!
    Kram Anna

  3. Sofia

    5 september, 2011 at 8:02 e m

    Tack för tipset kram Sofia

  4. Anonym

    5 september, 2011 at 8:26 e m

    Hej kompis! När jag gjorde tacotårta använde jag en kakform med löstagbara kanter. Allt hålls på plats i formen. Ett litet tips bara. Kram Marija

  5. Aratorps Lena

    5 september, 2011 at 8:53 e m

    WHAT!? Hur har man missat detta hela livet?! Så genialt! Du är bäst! /L

  6. Charlotta

    5 september, 2011 at 9:18 e m

    Wow, har nog aldrig sett något liknande! :=) Men ack, vad gott det låter.

  7. Alexandra - Kärlek på tallrik

    5 september, 2011 at 9:39 e m

    Jodu, det ser faktiskt gott ut! Kul att göra någonting annat med tacogrejerna, annars blir det lätt samma sak varje gång. Tacoskal, färs, grönsaker, ät. Tårta livar upp 😉

  8. Coquina

    5 september, 2011 at 9:41 e m

    Tacotårta är jättesmarrigt =) Kika gärna in på min matblogg och tävla i min nya tävling =)

  9. Marsipan Freak

    6 september, 2011 at 12:01 f m

    Du gör så himla kul idéer hela tiden! Man blir alltid så himla glad av att kika in på din blogg 🙂 Fortsätt så!

  10. Hovkonditorn

    6 september, 2011 at 1:44 f m

    Ser så gott och krämigt ut! Jag borde testa att laga någon gång 🙂

  11. Emma

    6 september, 2011 at 8:54 f m

    Låter och ser jättegott ut. "Alla" gillar ju tacos med 🙂

  12. Annica - annicake

    6 september, 2011 at 8:56 f m

    Åh vad gott detta låter!
    Får helt klart ta att uppgradera de vanliga tacosen (tradionella fredagsmyset…) till denna tacotårta! 🙂

  13. Pernilla -Bli min jäst

    6 september, 2011 at 4:27 e m

    Men herregud vad gott det ser ut och låter! Vi som älskar tacos i den här familjen, måste bara prova det här någon dag!! Tack för det 🙂

  14. Anna

    6 september, 2011 at 5:24 e m

    Lysande! Helt perfekt på barnkalaset jag skall ha om ett par veckor 🙂

  15. Sofia

    6 september, 2011 at 6:48 e m

    Åh vilken fin blogg du har =) Jag älskar också mat hehe.. många bra tips, tack!

  16. Nadja-nadjaskitchen.se

    7 september, 2011 at 10:04 f m

    oj vad gott! nu blir jag superhungrig….

  17. Lenita från Bohuslän

    7 september, 2011 at 5:41 e m

    Oj!! Vilken härlig tårta!!! Är barnsligt förtjust i tacos och så kommer du med tacotårta :-)) Härhemma är det standard med tacokväll varje fredag sen barnen var små…det sitter i ännu :-))Tack söta du för detta recept!

  18. Linda

    7 september, 2011 at 6:31 e m

    Det ser verkligen jättegott ut – och barnen som älskar tacos! Får deffinitivt prövas till fredagsmyset 🙂

  19. Emmelie

    7 september, 2011 at 7:02 e m

    Å det här ser fantastiskt gott ut! Perfekt för fredagsmys!

  20. Matarkivet

    9 september, 2011 at 9:14 e m

    Gud så gott det såg ut!!

  21. Tomtens Dotter

    30 september, 2011 at 5:37 e m

    Det här måste testas.
    Jag har jag har länkat till dig från min kategori "Recept – Fredagsmiddag", hoppas att det är ok 🙂

  22. Tomtens Dotter

    30 september, 2011 at 5:37 e m

    Måste testas!
    Jag har en kategori på min blogg som heter "recept – fredagsmiddag" så jag la en länk hit, hoppas att det var ok 🙂

  23. Mira

    27 november, 2011 at 4:10 e m

    Hej!

    Hittade hit och testade receptet, jösses så smarrigt! Hoppas det är ok att jag länkat hit på min blogg.

    Ha en fin adventskväll// Mira

  24. Johanna

    10 december, 2011 at 2:32 e m

    Bästa receptet på tacotårta! Rekommenderas varmt 🙂

  25. Sussi

    3 februari, 2015 at 1:49 e m

    Alltså tacos OCH tårta i ett? Kan det blir bättre? 🙂

  26. Catharina

    1 mars, 2019 at 4:49 e m

    TIPS
    Gör den i en fyrkantig glasform med halvhög kant då fyllningen gärna flyter ut, så bevaras allt det goda i formen.

    1. Helena

      6 mars, 2019 at 9:41 f m

      Tack för smart tips Catharina! Jag har på senare år börjat göra en enklare latmansversion av det här receptet, nämligen den här tacogratängen:

      https://baraenkakatill.se/2016/12/tacogratang.html

Lämna en kommentar