Bjudmat/Paradrätter Nötkött Nyår

Klassisk plankstek

Har ni också svårt för att vara nyskapande och beställa något ni aldrig smakat förut, när det finns klassisk plankstek på restaurangmenyn? Själv älskar jag planka, vi brukar äta det här hemma ganska ofta på lördagkvällarna. Då vet man att man får köttet precis som man vill ha det också, i alla fall när Olof är köttansvarig.

Det här receptet har vi med i dagens tidning i helgbilagan, där vi har gjort ett reportage med sjuttiotalstema. Efter noggrann research kunde vi fastställa att planstekens heydays var på 70-talet. Den började serveras på Villa Godthem i Stockholm redan på 50-talet, men det var på 70-talet som den boomade på restaurangerna runt om i Sverige. (Vi har till och med blandat in Planksteksakademin, en hyvens sida på nätet för alla som gillar plankstekar, vars medlemmar engagerade sig i frågan och hjälpte oss med fin support.) Nuförtiden tycker jag inte att man ser planksteken riktigt lika ofta på restauranger som man gjorde förr, men kanske att maträtten har hittat ut lite mer i folkhemmen? I de stora matvarukedjorna tycker jag ofta att man ser erbjudanden på plankor till detta ändamål, så slå till nästa gång ni går förbi den hyllan i affären. Få saker är så gott tillsammans som kött, potatis och bearnaise.

Plankstek, 2 portioner:
(Tänk på att plankor inte ska diskas med diskmedel, utan endast i vatten. De ska istället ”brännas av” i ugnen på 225C i ca 5 minuter.)

ca 300 g kött, t ex oxfilé
salt och peppar
———-
500 g mjölig potatis
1 ägg
25 g smör
2 msk solrosolja
3 tsk dijonsenap
salt
———-
2 skivor bacon
1 tomat
oregano, torkad
1 bunt haricot verts
bearnaisesås

Kött: Sätt ugnen på 125C. Peppra köttet och strö på lite salt, och bryn det snabbt på hög värme runt om i lite smör och olja. Lägg köttet i en ugnsfast form och stick in en köttermometer i den djupaste delen. Ställ formen i mitten av ugnen, och låt stå tills termometern uppnår 58-65 grader, beroende på hur du vill ha köttet. Medium rare är ca 60C, och tar ofta ca 50 min. När köttet stekt klart ska det tas ut och lindas in i aluminiumfolie och vila däri i ca 15 min innan det serveras, då sätter sig köttsafterna fint.

Potatismos: Skala potatisen och skär den i mindre bitar. Koka i saltat vatten. Vispa sedan de kokta potatisbitarna med elvisp ihop med ägg, smör, solrosolja och dijonsenap. Smaka av med lite salt.

Montering: Sätt ugnen på grillfunktionen och 250C. Spritsa ut potatismoset på två avbrända plankor. Halvera tomaten och placera ut en tomathalva på varje planka, krydda tomaten med oregano. Linda in en bunt haricot verts i en baconskiva och placera en bunt på varje planka. Ställ in plankorna i mitten av ugnen, och låt dem stå i ca 10 minuter tills potatismoset har fått fin färg. Ta ut plankorna och lägg en bit kött på varje planka. Lägg upp bearnaisesås i två små skålar och ställ ut på plankorna. 

21 februari, 2015

10 kommentarer

    1. Erik! Förlåt för mitt alldeles för sena svar, jag ber om ursäkt! Dåligt av mig! På Öland finns nog inga plankor att hänga i julgranen, men i Kalmar finns det bra plankor på Gröna Stugan och Stekhuset. Annars om man vill äta gott på Öland så här års kan jag rekommendera Kalk i Löttorp på norra Öland, de har världens godaste hamburgare.

  1. Vi har faktiskt två uppsättningar plankor, ett par till kött och ett par till fisk. Fisksmaken sätter sej gärna i plankan så det är ett gott tips till de som gillar fisk på sin planka då och då… hrm, hrm:) Men det var inte igår det blev plankstek inte, illa illa!

    Hoppas ni har det bra där på ön, alla fyra!
    Kramar till er

Svara

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ Bara en kaka till på Facebook för ännu mer matinspiration

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ Bara en kaka till på Facebook för ännu mer matinspiration