Andra Sallad

Någorlunda nyttig sallad

Det började med att jag skulle göra ett nyttigt reportage för tidningarna jag skriver för. Jag hade de allra bästa intentioner att reportaget skulle andas krispighet och hälsosam ”clean eating”. Men sen är det ju det här med bacon och ost. Allting blir ju så mycket godare med det. Så reportaget fick istället bli någorlunda nyttigt, och extra gott istället. Och så länge en sallad innehåller sin beskärda del av ost och bacon, tycker jag att det är en helt okej maträtt som lunch eller middag.

Krutonger ska det också vara, så klart. Gärna egenrostade i ugn. Det är bara att ta något bröd man har hemma, det behöver inte ens vara färskt, riva det i bitar med händerna, ringla över lite olivolja och lägga på en ugnsplåt. Sen kör man det i ugnen på 200C i ca 10 minuter.

I somras var vi på en restaurang där kocken kom ut och frågade om vi ville ha fler krutonger. Fast han sa inte krutonger, han sa ”Vill ni ha fler crouuutons?” In English, alltså. Han var hipster. Hipsters är roliga. Det finns ganska få här på Öland där jag bor. Raggare finns det desto fler av, speciellt sommartid. I somras såg jag en raggare som moonade genom bilrutan nere i hamnen. Det skulle aldrig en hipster göra. På tal om hipsters så var min kompis i Stockholm för ett tag sedan, då en mycket sjabbig man klev på tunnelbanan och ställde sig bredvid. Min kompis trodde att det var en hemlös stackare, fram tills mannen i fråga halade upp senaste modellen av Iphone och tog ett jobbsamtal. Han var inte hemlös, han var en hipster. Jag slår vad om att han jobbade i mediebranschen.

Men för att återgå till salladen, så tycker jag att ett pocherat ägg gott och väl kan få ersätta dressingen. Det blir lite matigare då. Nedan följer instruktioner till både sallad och pocherat ägg. Hur man blir en hipster har jag dock inga tips om, men en studieresa till Södermalm rekommenderas å det varmaste.

Någorlunda nyttig sallad, 2 portioner:
1 pkt bacon
2 msk pinjenötter, rostade
2 pocherade ägg (se recept)
10-15 cocktailtomater
1 bit parmesanost, hyvlad
1 pkt färdigblandad, sköljd sallad, ca 150 g
2 dl krutonger
olivolja
flingsalt
grovmalen svartpeppar

Strimla och knaperstek bacon, låt rinna av på hushållspapper. Rosta pinjenötterna i en torr stekpanna. Pochera äggen, lägg åt sidan. Halvera tomaterna och hyvla parmesanen i mindre bitar. Fördela salladen på två tallrikar eller ett serveringsfat, toppa med övriga ingredienser. Lägg det pocherade ägget överst, och ringla över lite olivolja. Salta och peppra.


Pocherat ägg, 1 st
ca 1 liter vatten
2 msk ättiksprit 12%
1 ägg
Låt vattnet med ättikan sjuda upp. Knäck ner ägget i en kopp. Rör runt i vattnet med en sked tills en virvel har bildats i kastrullen, och stjälp sedan ner ägget. Det snurrande vattnet kommer att binda ihop äggets trådar. Låt det sjuda strax under kokpunkten i ca 3-4 minuter, beroende på hur fast du vill ha äggulan. Plocka sedan upp ägget med hålslev.
26 februari, 2015

Svara

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ Bara en kaka till på Facebook för ännu mer matinspiration

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ Bara en kaka till på Facebook för ännu mer matinspiration