Jordgubbar med burrata, basilika och balsamico
Sommarlunchen blir inte enklare än så här! Jordgubbar, burrata, basilika och balsamico, that’s it! Dessutom går det perfekt att ta med sig till stranden ifall man lägger burratan ihop med en kylklamp så den inte blir för varm.
Burrata är, för den som undrar, en gräddigare variant av mozzarella. Ifall buffelmozzarella är snäppet lyxigare än vanlig mozzarella, så är burrata steget över buffelmozzarella. Den brukar stå ihop med mozzarellan i mataffären, fast i en burk istället för en påse. Får man inte tag i burrata kan man alltid ersätta den med vanlig mozzarella eller buffelmozzarella.
Den fullständigt rimliga sommarlunchen på bilden ovan innehåller precis vad bilden visar, men här kommer ett recept som ni kan ha som inköpslista.
Skriv utJordgubbar med burrata, basilika och balsamico
Jordgubbar med burrata, basilika och balsamico är en perfekt sommarlunch, eller plocktallrik som en del av sommarmiddagen.
- Förberedelser: 10 min
- Total tid: 10 minutes
- Antal portioner: 2 1x
Ingredienser
- 1 liter jordgubbar
- 1 basilikaplanta
- 2 st burrataostar (totalt ca 300 g)
- Salt och peppar
- Ca 1 msk balsamicocreme
- Ev. surdegsbröd till servering
Instruktioner
Skölj och snoppa jordgubbarna. Halvera ungefär hälften av dem av lägg på ett stort serveringsfat. Spara två ”hål” där du kan lägga burrataostarna.
Plocka av basilikabladen och lägg ut mellan jordgubbarna.
Häll av lagen från burrataostarna och placera försiktigt ut dem på fatet. Öppna upp den ena och låt innehållet rinna ut lite, och låt den andra vara hel (eller hur du föredrar).
Salta och peppra, och avsluta med att ringla över crema di balsamico efter smak och tycke.
En liknande sommarlunch som innehåller tomater istället för jordgubbar och stekta brödkrutonger är den italienska brödsalladen panzanella.