Paj

Västerbottenpaj

VästerbottenpajBrukar ni också äta Västerbottenpaj när det vankas kräftskiva? Själv hör jag ju till den något osympatiska delen av befolkningen som inte gillar kräftor. Det har inte hjälpt att båda mina föräldrar växte upp på västkusten, jag är helt enkelt inte så mycket för skaldjur. Men på kräftskivor är det ju ofta tradition att barnen får korv eller hamburgare, så jag brukar sälla mig till deras skara. Såvida jag inte har möjligheten att bidra med en Västerbottenpaj, för då gör jag det, och ser till att bli mätt på den. 

Västerbottenpaj är en av de allra enklaste pajerna att göra, samtidigt som den också är en av de allra godaste. Det kan ju vara för att den innehåller obscena mängder Västerbottenost, som är dyrt. Dyr ost är ju ofta gott; enkel matematik.

Men här man gör man sig egentligen bara en pajdeg, förgräddar den i en form, dumpar ner 600 gram riven Västerbottenost och häller över en äggstanning innan man kör in pajen i ugnen. Här kommer exakta mått:

Skriv ut

Västerbottenpaj

Det enda receptet på Västerbottenpaj du behöver! Gudomligt god, och passar till alla tillfällen. För när passar det egentligen inte med en Västerbottenpaj? Aldrig.

  • Författare: Helena
  • Förberedelser: 25 min
  • Tillagningstid: 40 min
  • Total tid: 65 min
  • Antal portioner: 6-8 1x

Ingredienser

Scale
Pajdeg:
  • 125 g smör
  • 1,5 dl vetemjöl
  • 1,5 dl rågmjöl
  • 1 msk snaps (kan uteslutas)
  • 3 msk kallt vatten
Fyllning:
  • ca 600 g riven västerbottenost
  • 3 ägg
  • 2,5 dl grädde
  • grovmalen svartpeppar
  • ev. några kvistar färsk dragon (kan uteslutas)

Instruktioner

Sätt ugnen på 200C, och börja med att göra pajdegen; blanda ihop den snabbt, gärna i en maskin, och låt den vila i kylskåpet i 30 min (om du har tid).

Tryck sedan ut den i en smord pajform och nagga den lite. Förgrädda den i mitten av ugnen i ca 8 min.

Fyll upp det förgräddade skalet med den rivna osten.

Vispa ihop ägg med grädde och svartpeppar, och häll detta över osten. Garnera med en och annan kvist färsk dragon eller något annat som gör pajen lite piffig. (Ifall du har något, annars är det inte så noga.)

Grädda i mitten av ugnen på 200C i ca 40 min. Stäng sedan av ugnen, och låt pajen stå kvar på eftervärmen i ca 30 min innan du tar ut den. Får den för mycket färg, lägg på lite aluminiumfolie.

Ett annat populärt tillbehör på kräftskivor är hembakat bröd. Här är är ett recept på klassiskt, vitt bröd som limpa.

8 augusti, 2018

8 kommentarer

  1. Göra den till nästa helg när vi har kräftskiva med släkten….ligger på min lott att ha Västerbottenpaj….Spännande

Svara

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Recipe rating

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration