Skriv ut

Västerbottenpaj

Västerbottenpaj

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars 4,75 av 4 recensioner

Loading...

Det enda receptet på Västerbottenpaj du behöver! Gudomligt god, och passar till alla tillfällen. För när passar det egentligen inte med en Västerbottenpaj? Aldrig.

Ingredienser

Scale
Pajdeg:
  • 125 g smör
  • 1,5 dl vetemjöl
  • 1,5 dl rågmjöl
  • 1 msk snaps (kan uteslutas)
  • 3 msk kallt vatten
Fyllning:
  • ca 600 g riven västerbottenost
  • 3 ägg
  • 2,5 dl grädde
  • grovmalen svartpeppar
  • ev. några kvistar färsk dragon (kan uteslutas)

Instruktioner

Sätt ugnen på 200C, och börja med att göra pajdegen; blanda ihop den snabbt, gärna i en maskin, och låt den vila i kylskåpet i 30 min (om du har tid).

Tryck sedan ut den i en smord pajform och nagga den lite. Förgrädda den i mitten av ugnen i ca 8 min.

Fyll upp det förgräddade skalet med den rivna osten.

Vispa ihop ägg med grädde och svartpeppar, och häll detta över osten. Garnera med en och annan kvist färsk dragon eller något annat som gör pajen lite piffig. (Ifall du har något, annars är det inte så noga.)

Grädda i mitten av ugnen på 200C i ca 40 min. Stäng sedan av ugnen, och låt pajen stå kvar på eftervärmen i ca 30 min innan du tar ut den. Får den för mycket färg, lägg på lite aluminiumfolie.