Efterrätter Glass

Lavendelglass

Lavendelglass

Nu blommar lavendeln här hemma i trädgården, och då vill jag alltid göra lavendelglass! Visst kan man göra den på torkade blommor också, men det är ju alltid roligt med färskvara. Och så är det fint att dekorera med nyplockade lavendelblommor också.

Som vanligt behövs ingen glassmaskin, man bara vispar och fryser. För att få loss smakerna från vaniljstången och lavendeln brukar jag koka dem i en skvätt mjölk som jag sedan silar och blandar med uppvispade äggulor, socker, och vispad grädde.

Lavendelglass tror jag är vanligare utomlands än här hemma i Sverige. Första gången jag hörde talas om det var när jag såg filmen ”It’s complicated” med Meryl Streep, när hon och Alec Baldwin äter lavendel- och honungsglass som hon har gjort. Själv brukar jag inte ha honung i min glass, men det brukar min kompis Liv ha, och det blir också jättegott. (Men så har de några bikupor också.) Jag gör det lite enkelt för mig och satsar på lavendel och vanilj istället.

Lavendelglass med jordgubbspaj

När jag var i Prag härom sommaren smakade jag en jättegod lavendelglass i ett litet glasstånd där de lagade sin glass själva, och kunde nöjt konstatera att den smakade precis som min! (Blygsamheten flödar.) Jag lagade ofta lavendelglass för tio år sedan när bloggen var ny, och sedan blev det inte av under några år när barnen var bebisar. Men som jag har saknat den!

Lavendelglassen är jättegod att äta som den är, men passar även perfekt som tillbehör till en jordgubbspaj. Så här års brukar vi göra jordgubbspajer på grillen i portionsformat, och det är en supergod sommardessert som alla uppskattar. Här hittar ni receptet på jordgubbspaj på grillen.

Skriv ut

Lavendelglass

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Underbart god lavendelglass med vaniljstång som går att göra på både färsk och torkad lavendel. Somrigt och perfekt till jordgubbspaj!

 • Författare: Helena
 • Förberedelser: 25 min
 • Total tid: 25 min + frystid
 • Antal portioner: 4 1x

Ingredienser

Scale
 • 1, 5 msk lavendelblommor (alt. 1 msk torkade)
 • 1 urskrapad vaniljstång
 • 0,75 dl mjölk
 • 3 äggulor
 • 1,25 dl socker
 • 3 dl vispgrädde

Instruktioner

Plocka lavendelblommorna och lägg dem i en kastrull. 

Skåra vaniljstången och skrapa ur fröna. Lägg både frön och stång i samma kastrull. 

Häll över 0,75 dl mjölk, och värm tills det börjar koka. Ta kastrullen från värmen och låt svalna lite innan du passerar det hela genom en vanlig sil för att få fram en smakkoncentrerad mjölkskvätt som kommer att sätta smaken på din glass. (Använder du torkad lavendel – pressa inte för hårt med sked när du silar ut vätskan, då kan smaken slå över och bli lite väl koncentrerad.)

Vispa äggulor och socker för sig i en bunke tills det blir fluffigt, och vispa sedan ner den smaksatta mjölken. Vispa en stund till så det blir fluffigt igen.

Vispa grädden för sig, och rör sedan ner äggsmeten med slev.

Häll över i en frysbar form och frys i minst 5 timmar, gärna över en natt. Servera med färska lavendelblommor. 

19 juli, 2020

16 kommentarer

  1. Tack Helena! Jag tror att vi var många mat- och dessertnördar som reagerade på lavendelglassen i filmen och blev inpsirerade! Hon sålde ju även lavendelgranola i sitt cafe i filmen, jag provade det, men där var det svårare att få fram smakerna. Bättre att garnera en tallrik granola med lite färsk lavendel istället. 😉

Svara

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ Bara en kaka till på Facebook för ännu mer matinspiration

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ Bara en kaka till på Facebook för ännu mer matinspiration