Skriv ut

Lavendelglass

Lavendelglass

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Underbart god lavendelglass med vaniljstång som går att göra på både färsk och torkad lavendel. Somrigt och perfekt till jordgubbspaj!

Ingredienser

Scale
  • 1, 5 msk lavendelblommor (alt. 1 msk torkade)
  • 1 urskrapad vaniljstång
  • 0,75 dl mjölk
  • 3 äggulor
  • 1,25 dl socker
  • 3 dl vispgrädde

Instruktioner

Plocka lavendelblommorna och lägg dem i en kastrull. 

Skåra vaniljstången och skrapa ur fröna. Lägg både frön och stång i samma kastrull. 

Häll över 0,75 dl mjölk, och värm tills det börjar koka. Ta kastrullen från värmen och låt svalna lite innan du passerar det hela genom en vanlig sil för att få fram en smakkoncentrerad mjölkskvätt som kommer att sätta smaken på din glass. (Använder du torkad lavendel – pressa inte för hårt med sked när du silar ut vätskan, då kan smaken slå över och bli lite väl koncentrerad.)

Vispa äggulor och socker för sig i en bunke tills det blir fluffigt, och vispa sedan ner den smaksatta mjölken. Vispa en stund till så det blir fluffigt igen.

Vispa grädden för sig, och rör sedan ner äggsmeten med slev.

Häll över i en frysbar form och frys i minst 5 timmar, gärna över en natt. Servera med färska lavendelblommor.