Glass Sponsrat inlägg

Mintchokladglass med lakritskolasås

I samarbete med Matkompaniet.se

Idag är det fössta tossdan i mass! Första torsdagen i mars, för den som inte pratar småländska, en dag som börjat firas allt mer de senaste åren i Småland, och då ofta med marsipantårta. Eller massipantårta, som det heter här. Fast egentligen har inte den här dagen så väldans djupa rötter. En kille och hans småländska faster myntade begreppet 2010, killen startade en Facebooksida, och sedan tog det fart viralt. Bagerierna har hängt på med massipantårta, men själv firar jag dagen med GLASS. Mintchokladglass, för att vara mer specifik.

Att jag inte gjort mintchokladglass innan är ett mysterium. Eller låter det ännu godare med mint chocolate chip ice cream? Hur som helst – dagar utan sådan här glass är nu ett minne blott! Den här glassen är en ny favorit, och den gör sig extra bra ihop med Pärlans lakritskolasås som jag fått hem från Matkompaniet just för att skapa ett recept till. Såsen smakar ganska kraftigt i sig, både av kola och av lakrits, och den perfekta smaken på glass för att lyfta såsen är just mint. Både såsen och glassen blir faktiskt ännu godare av att ätas tillsammans i den här kombinationen. Pärlans såser till glass är fantastiskt goda, precis som deras kolor där min favoritsmak är vanilj med havssalt. Det fina med grejerna från Pärlans Konfektyr är att de smakar genuint hemmagjorda, och inte som köpesåser.  De blir extra goda om man värmer dem lite, och lite rinnigare. Jag ställde in min sås en kort stund i mikron, och njöt den sedan till glassen. (Okej, jag åt en del direkt ur burken också.) Just nu får ni 10% rabatt på den salta lakritskolasåsen från Pärlans inne hos Matkompaniet, ingen extra rabattkod behövs.

Mintchokladglass, ca 6 portioner:

4 dl vispgrädde

4 äggulor

1,75 dl florsocker

2 äggvitor

2 tsk mintarom

100 g hackad choklad av valfri sort

Vispa grädden för sig. Vispa äggulor och florsocker pösigt i en annan bunke, och vispa äggvitorna till fast skum i en tredje bunke. Rör ner mintaromen i äggsmeten. Mintarom brukar finnas i små miniatyrflaskor i bakavdelningen i matbutikerna. Rör ner grädden i äggsmeten, och rör till en jämn smet. Hacka chokladen och rör ner den. (Jag använde mig av en choklad med ca 55% kakaohalt.) Rör försiktigt ner de uppvispade äggvitorna. Häll smeten i en frysbar form och frys i minst 6 timmar. Servera med fördel till Pärlans lakritskolasås som du värmer upp lite precis före servering.

1 mars, 2018

2 kommentarer

    1. Det är en riktigt lyckad kombination, det är två smaker som lyfter varandra. 🙂 (Om jag får skryta, alltså.)

Svara

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ Bara en kaka till på Facebook för ännu mer matinspiration

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ Bara en kaka till på Facebook för ännu mer matinspiration