Andra Glass

Världens smidigaste glass!

Okej, jag är förmodligen sist på bollen här, men är det någon mer än jag som har missat det här med att göra glass på kondenserad mjölk? Jag är fortfarande helt exalterad över hur snabbt det går! Egentligen började det med att vi skulle få gäster för några dagar sedan, där en av dem är äggallergiker. Jag drog mig till minnes något jag läst för ett tag sedan om att bara blanda kondenserad mjölk och grädde och valfri smaksättning, och vips så hade man färdig glassmet att bara ställa in i frysen. Hur smidigt som helst!
Grundreceptet man alltid kan utgå ifrån är en burk sötad, kondenserad mjölk (burkarna är nästan alltid på ca 400 g) och 5 dl grädde. Börja med att vispa grädden ganska lätt, vispa sedan ner den kondenserade mjölken, och tillsätt valfri smaksättning. I den lilla burken längst fram har jag gjort vaniljglass med vaniljstång, i den till höger hällde jag i några teskedar lakritspulver och fick lakritsglass, och den längst till vänster är salt kolaglass. Den har jag gjort på ett lite annorlunda sätt.

Till den här glassen har jag tagit en burk kokt, kondenserad mjölk, den som heter karamelliserad mjölk, och 5 dl grädde. Här vispade jag inte grädden innan, utan dumpade bara ner burkens innehåll i ovispad grädde och körde på med elvispen tills jag fick en tjock och fin konsistens. Sen hällde jag i 2 rågade tsk flingsalt och vispade lite till, innan jag hällde över det i en form och frös det. Vid servering gick jag all in och öste över salt kolasås också.

Och jo, Olof och jag åt upp all glass på bilderna (och mer därtill). Till lunch. Sedan mådde vi lite illa, men det var det faktiskt värt. 

10 augusti, 2013

22 kommentarer

 1. Har letat efter äggfri glass då vi bor utomlands och vi inte vågar använda råa ägg pga salmonella-risken. Tack för tipset!!!
  En fråga om din glass – använder du glassmaskin eller fryser du alltid i en form? Blev verkligen sugen på att prova ditt recept 🙂
  Tack för en inspirerande och underhållande blogg med glimten i ögat!
  Anna-Karin S

  1. Hej Anna-Karin! Tack för din fina kommentar! Nej, jag har aldrig i hela mitt liv använt glassmaskin, jag dumpar alltid ner det i en form. Jag vet att det brukar sägas att man ska röra i formen var 20:e minut när den är i frysen, men det har jag aldrig kommit ihåg, och det har alltid blivit jättebra. Så kör hårt, och lycka till med glassen! 🙂

  1. Åh, den är tyvärr jättegammal, jag har fått den från min mormor, och jag tror att hon i sin tur införskaffade den redan under 50-talet. Det står inget märke på den. Men kanske att man kan fynda liknande i antikaffärer?

 2. Åh herregud så gott det låter. Kondenserad mjölk är verkligen fantastiskt.

  Hur står sig den salta kolaglassen gentemot din helt galet goda dulche de leche-glass?

  1. Förlåt för sent svar! Alltså om jag måste välja, typ under hot, väljer jag ändå den klassiska dulce de leche-glassen som innehåller ägg.

 3. Den glassen är helt klart ens bästa vän – snabbt och GALET gott! Härligt att den karamelliserade mjölken finns hemma med, alltid bra att spara tid på att koka dulce de leche.

 4. Tack för receptet. Mycket lättlagat. Blir dock jättesött! Mindre kondenserad mjölk, kanske. Eller kondenserad mjölk utan socker. God smaksättning: stött kardemumma.

  1. Hej! Jag tycker att sötbalansen är rätt okej, men det där är ju alltid individuellt. Måste absolut testa med kardemumma någon gång, tack för tipset!

Svara

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ Bara en kaka till på Facebook för ännu mer matinspiration

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ Bara en kaka till på Facebook för ännu mer matinspiration