Efterrätter, Glass, Påsk

Ägglikörglass

ÄgglikörglassÄr ni fler än jag som ofta väljer smaken ägglikör i glasskiosken när ni ska köpa glass i strut eller bägare? Jag har gjort det så länge jag kan minnas, jag har alltid älskat ägglikörglass. Smaken är en odödlig klassiker, och jag önskar att den kunde få en revival även hos glassbarer som tillverkar sin lokala glass själv. Men man kan ju faktiskt alltid göra den själv hemma, det brukar jag göra till påsk.

Första gången jag var på jakt efter ägglikör på Systembolaget fick jag mest tips om likörer i stil med Amarula Cream, men det är ju inte den man vill åt när man ska göra ägglikörglass, man vill ju ha sådan där tjock, gul och sötsliskig likör som ofta är billig i tyska mataffärer. Sist jag var i Tyskland köpte jag med mig just en sådan, och drack man den i glaset så smakade den också helt klart därefter, så det är inget jag skulle rekommendera, men i ägglikörglass var det en helt annan grej! Här i Sverige har jag hittat en motsvarighet på Systembolaget som heter Bols Advokaat och har nummer 65702. (Den är också av bättre kvalitet än den tyska flaskan jag hittade av okänd fabrikant, med tanke på att den kostar 169 kr och inte tre euro.)

Den här ägglikörglassen är perfekt att vispa ihop på skärtorsdagen eller långfredagen och servera som dessert till påskmiddagen, så om ni inte har bestämt efterrätt än till helgen så är den här ett hett tips! (Ett annat hett tips är min mammas punschglass, ifall du inte får tag i ägglikör. Mammas punschglass är episk.)

Skriv ut

Ägglikörglass

Ägglikörglass

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars 4,00 av 2 recensioner

Loading...

Ägglikörglass, eller ägglikörparfait om man vill kalla den för det, är en klassiker som blir ännu godare när man gör den själv. Perfekt att förbereda dagen innan och plocka fram till middagen. Kanske till påskmiddagen?

  • Total tid: 10 min + frystid
  • Antal portioner: 4

Ingredienser

  • 3 äggulor
  • 1,5 dl socker
  • 3 dl vispgrädde
  • 0,6 dl ägglikör

Instruktioner

Vispa äggulor och socker fluffigt i en bunke, så gott det går.

Vispa upp grädden för sig i en annan bunke.

Vispa ner ägglikören i äggsmeten, och rör sedan ner den vispade grädden och blanda.

Häll upp i en frysbar form och låt stå i frysen i minst 6 timmar före servering.

 

12 Kommentar

  1. Mårtenssons kök

    13 februari, 2013 at 8:58 e m

    Eller så bandar man ägglikören till en snowball på advokaten, med bitter lemon. Det gjordes det en hel del för en hel del år sen…
    Kanske vi får ta och köpa hem en flaska, göra lite glass och en snöboll:)

    1. Helena

      24 februari, 2013 at 3:45 e m

      Det har jag aldrig testat! Låter som en plan.

  2. Rasmus

    13 februari, 2013 at 10:50 e m

    0,6 dl….?! 😉 Exakt ska det va!

    1. Helena

      24 februari, 2013 at 3:45 e m

      Rasmus – you know it! 🙂

  3. Nordhem

    14 februari, 2013 at 6:21 e m

    Mmm så gott! Att göra ägglikör själv är easy peasy men kanske överkurs om man har siktet inställt på glass..eller tja varför inte..Tack för inspirationen!

    1. Helena

      24 februari, 2013 at 3:46 e m

      Jag har faktiskt aldrig gjort egen ägglikör, men det får jag ju ta och testa. Att göra egen Baileys var ju enkelt! 🙂

  4. Lenita från Bohuslän

    15 februari, 2013 at 8:50 e m

    Älskar ägglikör 🙂 Detta måste testas! Kram!

    1. Helena

      24 februari, 2013 at 3:46 e m

      Lenita – det är jättegott! 🙂

  5. Greyerzer

    22 april, 2014 at 10:32 f m

    Jag har i o f s också gjort ägglikör själv (http://prinsessornaskokbok.blogspot.de/2013/04/budapestrulle-och-agglikor.html), men till glassen nyligen köpte jag en flaska (knallgul och billig). Däremot vill jag tipsa om hur man gör glass (med t ex ägglikör) på ett otroligt lätt sätt, nämligen med sötad kondensmjölk, men utan att behöva röra i den frysta smeten: http://prinsessornaskokbok.blogspot.de/2014/04/glass-med-agglikor.html
    Hittade receptet på nätet. Helt enkelt genialt!

    1. Helena

      24 april, 2014 at 5:40 f m

      Glass på kondenserad mjölk är supersmidigt, det gör jag ibland när jag ska bjuda äggallergiker på dessert. Eller om jag bara har superbråttom, då dumpar jag ner 5 dl grädde ihop med 1 burk karamelliserad mjölk och lite salt och vispar. Men jag ska verkligen spana in ditt recept på ägglikör, hemlagad sådan är ju alltid godast. Tack för tipset!

  6. Elva

    19 april, 2019 at 1:38 e m

    Ser jättegott ut! Glad Påsk på er!!! 🙂

    1. Helena

      19 april, 2019 at 5:58 e m

      Tack Elva! Riktigt smarrigt är det! Önskar dig detsamma, stor kram!

Lämna en kommentar