Efterrätter Glass Påsk

Ägglikörglass

ÄgglikörglassÄr ni fler än jag som ofta väljer smaken ägglikör i glasskiosken när ni ska köpa glass i strut eller bägare? Jag har gjort det så länge jag kan minnas, jag har alltid älskat ägglikörglass.

Smaken är en odödlig klassiker, och jag önskar att den kunde få en revival även hos glassbarer som tillverkar sin lokala glass själv. Men man kan ju faktiskt alltid göra den själv hemma, det brukar jag göra till påsk.

Vilken ägglikör ska man använda?

Första gången jag var på jakt efter ägglikör på Systembolaget fick jag mest tips om likörer i stil med Amarula Cream, men det är ju inte den man vill åt när man ska göra ägglikörglass, man vill ju ha sådan där tjock, gul och sötsliskig likör som ofta är billig i tyska mataffärer.

Sist jag var i Tyskland köpte jag med mig just en sådan, och drack man den i glaset så smakade den också helt klart därefter, så det är inget jag skulle rekommendera, men i ägglikörglass var det en helt annan grej!

Här i Sverige har jag hittat en motsvarighet på Systembolaget som heter Bols Advokaat och har nummer 65702. (Den är också av bättre kvalitet än den tyska flaskan jag hittade av okänd fabrikant, med tanke på att den kostar 209 kr och inte tre euro.)

Ingen glassmaskin behövs!

Den här ägglikörglassen är perfekt att vispa ihop på skärtorsdagen eller långfredagen och servera som dessert till påskmiddagen, så om ni inte har bestämt efterrätt än till helgen så är den här ett hett tips!

(Ett annat hett tips är min mammas punschglass, ifall du inte får tag i ägglikör. Mammas punschglass är episk.)

Skriv ut

Ägglikörglass

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Ägglikörglass, eller ägglikörparfait om man vill kalla den för det, är en klassiker som blir ännu godare när man gör den själv. Perfekt att förbereda dagen innan och plocka fram till middagen. Kanske till påskmiddagen?

 • Total tid: 10 min + frystid
 • Antal portioner: 4 1x

Ingredienser

Scale
 • 3 äggulor
 • 1,25 dl socker
 • 3 dl vispgrädde
 • 0,6 dl ägglikör

Instruktioner

Vispa äggulor och socker fluffigt i en bunke, så gott det går.

Vispa upp grädden för sig i en annan bunke.

Vispa ner ägglikören i äggsmeten, och rör sedan ner den vispade grädden och blanda.

Häll upp i en frysbar form och låt stå i frysen i minst 6 timmar före servering.

14 april, 2019

16 kommentarer

 1. Eller så bandar man ägglikören till en snowball på advokaten, med bitter lemon. Det gjordes det en hel del för en hel del år sen…
  Kanske vi får ta och köpa hem en flaska, göra lite glass och en snöboll:)

 2. Mmm så gott! Att göra ägglikör själv är easy peasy men kanske överkurs om man har siktet inställt på glass..eller tja varför inte..Tack för inspirationen!

 3. Jag har i o f s också gjort ägglikör själv (http://prinsessornaskokbok.blogspot.de/2013/04/budapestrulle-och-agglikor.html), men till glassen nyligen köpte jag en flaska (knallgul och billig). Däremot vill jag tipsa om hur man gör glass (med t ex ägglikör) på ett otroligt lätt sätt, nämligen med sötad kondensmjölk, men utan att behöva röra i den frysta smeten: http://prinsessornaskokbok.blogspot.de/2014/04/glass-med-agglikor.html
  Hittade receptet på nätet. Helt enkelt genialt!

  1. Glass på kondenserad mjölk är supersmidigt, det gör jag ibland när jag ska bjuda äggallergiker på dessert. Eller om jag bara har superbråttom, då dumpar jag ner 5 dl grädde ihop med 1 burk karamelliserad mjölk och lite salt och vispar. Men jag ska verkligen spana in ditt recept på ägglikör, hemlagad sådan är ju alltid godast. Tack för tipset!

   1. Hej Sara! Jag är inte säker på om jag förstår frågan riktigt, men om du följer receptet och har i den mängden jag har angivit, så kommer glassen att frysa fint. En gång hade jag i mer än så här när jag gjorde en romglass, och då frös det inte, så mer likör än vad receptet anger skulle jag inte ha i.

Svara

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ Bara en kaka till på Facebook för ännu mer matinspiration

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ Bara en kaka till på Facebook för ännu mer matinspiration