Efterrätter Fest Matporr Nyår

Glasstårta på marängbotten med dulce de leche- och polkaglass toppad med salt kolasås

Glasstårta dulce de leche
Har ni bestämt vad ni ska bjuda på till efterrätt på nyårsafton? Jag tycker att efterrätten som serveras på nyår helst ska gå att förbereda så långt som möjligt. Oavsett hur många man är till bords är det trevligast för festens värd om han eller hon slipper tillbringa alltför mycket tid i köket. En glasstårta är tacksam på så sätt, den kan förberedas helt och hållet ett par dagar innan, och kan sedan snabbt plockas fram och stjälpas över på ett tårtfat. Den här glasstårtan går att förenkla en hel del för den som vill det. Till exempel kan man använda sig av en köpt marängbotten, och hinner man inte med att göra två olika glasslager kan man satsa på att istället göra dubbel sats av det ena. (Alternativt använda köpt glass också.) Den salta kolasåsen är jättegod, men glasstårtan blir god även utan den. Kolasåsen kan antingen hällas ovanpå glasstårtan, eller serveras vid sidan av. Väljer man att låta gästerna själva hälla kolasås på sina egna tårtbitar rekommenderas en dubblering av kolasåsreceptet, för då går det åt mer sås.
Skriv ut

Glasstårta på marängbotten med dulce de leche- och polkaglass toppad med salt kolasås

En nyårsdessert som heter duga! Marängbotten, dulce de leche-glass, polkaglass och salt kolasås. Dekorera med tomtebloss för ultimat feststämning.

 • Total tid: 55 min + tid i ugn och frys
 • Antal portioner: 10 1x

Ingredienser

Scale
Marängbotten:
 • 3 äggvitor
 • 1,5 dl socker
 • 1 tsk pressad citronjuice
Dulce de leche-glass:
 • 2 äggulor
 • 0,25 dl socker
 • 0,5 burk karamelliserad mjölk (ca 1,5 dl)
 • 2 dl vispgrädde
Polkaglass:
 • 3 äggulor
 • 1 dl socker
 • 3 dl vispgrädde
 • 0,75 dl polkagriskarameller
Salt kolasås:
 • 1 dl vispgrädde
 • 0,5 dl mjölk
 • 0,5 dl strösocker
 • 0,5 dl ljus sirap
 • 0,5 tsk flingsalt

Instruktioner

Marängbotten:
Sätt ugnen på 125C. Vispa äggvitorna till ett hårt skum, vispa sedan ner sockret och citronjuicen och vispa tills du har en tjock marängsmet. Vänd en springform med avtagbara kanter (ca 22-24 cm i diameter) uppochner, och rita av cirkeln på bakplåtspapper. Bre ut marängsmeten i cirkeln, men håll dig några cm innanför linjen, för den kommer att flyta ut något. Grädda i mitten av ugnen på 125C i 1 timme. Sänk värmen till 100C efter halva tiden. Låt sedan marängbottnen stå kvar i ugnen efter att du stängt av den i ca 1 timme. Montera ner marängbottnen i springformen. Det gör absolut ingenting om den spricker både här och där, det märks inte när glasstårtan serveras.
Dulce de leche-glass:
Vispa äggulor och socker pösigt, och vispa sedan ner den karamelliserade mjölken. Vispa grädden för sig, och rör ner äggsmeten i grädden och blanda. Häll glassmeten ovanpå marängbottnen, och ställ in i frysen. Låt stå i 3-4 timmar innan du häller på nästa glasslager.
Polkaglass:
Vispa äggulor och socker pösigt. Vispa grädden för sig. Krossa polkagrisarna i en mortel eller matberedare, och vispa ner dem i äggsmeten. Rör samman äggsmeten med den vispade grädden, och häll glassmeten ovanpå det första glasslagret. Låt stå i frysen i minst 4 timmar före servering.
Salt kolasås:
Blanda alla ingredienser utom saltet i en kastrull, och låt koka i ca 20 min tills du får en lite tjockare konsistens. Smaka av med flingsalt. Låt såsen svalna innan du häller den på tårtan. Såsen kan förberedas innan och förvaras i kylskåpet. Känns den för tjock kan den spädas med någon msk vatten.
28 december, 2014

10 kommentarer

 1. låter suveränt!! är inte något fan av polka….har du förslag på någonting annat att smaksätta det andra lagret av glass med?

  1. Då skulle jag nog köra på vaniljglass istället, och ersätta polkan med en urskrapad vaniljstång. Om inte annat kan man köra på dubbelt lager dulce de leche-glass annars, tårtan är jättegod med bara ett lager också, jag gjorde den med enbart dulce de leche-glass när syrran fyllde år sist.

 2. Jag la hackade rostade hasselnötter i marängen och ersatte polkaglassen med hallonsorbet, det blev också gott! Suveränt god efterrätt som är helt färdig i frysen! Denna kommer jag att göra fler gånger!

  1. Jag har faktiskt aldrig provat det, så jag vågar inte lämna några garantier. Det vore ju helt klart det smidigaste, men i alla recept på maräng ligger ju marängen ”fri” utan någon form, jag misstänker att det blir för varmt runt kanterna på den om den ligger i en form.

Svara

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Recipe rating

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration