Glass Jul

Saffransglass

Saffransglass

Saffransglass är den dessert jag serverar allra oftast till jul! Den passar perfekt ihop med min vanliga dessertfilosofi – att det måste smälta ner i magen som vatten mellan stenar. Jag ska förklara mig; när man har ätit en rejäl måltid och det är dags för desserten att plockas fram, då kan jag tycka att det kan bli lite väl mastigt med en kaka eller cheesecake. Magen är ju redan full. (Vissa människor har också en specifik dessertmage. För dessa människor gäller inte den här filosofin.) Men en lite mer lättsmält efterrätt som till exempel glass, mousse eller pannacotta, det tar sig ner mellan all mat i magen och får liksom plats ändå. Är ni med? Det är därför jag oftast serverar sådant till dessert, och kakor och cheesecake mer till mastiga fikan. Och sådana är ju också en viktig del av livet.

På julen äter man ju som bekant lite mer än vanligt, och ska man då orka en julig dessert är det ju bra om den är av den sorten att den liksom slinker ner. Saffran är dessutom juligt, och glass är toppen eftersom man svettas bland alla tända ljus, släktingar och jultröjor. Behöver ni mer motivation till att göra saffransglass? Ifall någon fortfarande tvekar kan jag även förtälja att den är busenkel att göra! Här krävs ingen glassmaskin, man bara vispar och fryser, precis som med mammas punschglass som är vad jag alltid utgår ifrån när jag gör glassrecept.

Sedan kan man välja att pimpa den på olika, juliga sätt. Genom åren har jag pimpat den med allt från kryddiga nötter (de här kanderade apelsin- och kanelkryddade pecannötterna är beroendeframkallande och bra som gå bort-present också) till krossade polkagrisar, hallon och björnbär. Att röra ut björnbären med någon tesked rom eller punsch är extra gott. Saffransglassen kan du göra några dagar i förväg, men om planeringen skiter sig och du är ute i sista stund så fryser den färdigt på cirka fem timmar.

Skriv ut

Saffransglass

Hemmagjord saffransglass är den ultimata juldesserten alla orkar även efter julmaten! Här krävs ingen glassmaskin, man bara vispar och fryser. 

 • Författare: Helena
 • Tillagningstid: 10 min
 • Total tid: 10 min + frystid
 • Antal portioner: 4 1x

Ingredienser

Scale
 • 1 pkt saffran (0,5 g)
 • 3 dl grädde
 • 3 äggulor
 • 1,25 dl socker
 • 1 tsk vaniljsocker

 

Instruktioner

Börja med att röra ut saffranet med en liten skvätt av grädden, cirka 2 msk, och låt det stå i en liten kopp i minst en kvart. Det kommer att göra mycket för färgen på saffransglassen.

Vispa resten av grädden i en bunke, och vispa ner saffransgrädden precis på slutet.

I en annan bunke – vispa äggulor och socker pösigt.

Rör ner grädden i äggsmeten och blanda runt med en stor slev. Häll sedan i en frysbar form och frys i minst fem timmar före servering.

9 december, 2021

4 kommentarer

 1. Stämmer sockermängden? Vi upplevde att den blev väldigt söt och att glassen inte frös ordentligt trots 7 h i frysen. Mycket god ändå!

  1. Den stämmer! Men alla har ju olika preferenser. 🙂 Konstigt dock att den inte stelnade, har ni tillräckligt kallt i frysen? I frysen hos min mamma är glassen alltid mycket lösare, för de verkar inte ha så kallt därinne.

 2. Gjorde den som efterrätt till julmiddagen. Den blev helt perfekt, jättegod o mycket uppskattad. La den i glas koppar o stack ner några pepparkakor. Supergott! Tack för receptet.

Svara

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration